Σκυλακάκης: Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στα υπεράκτια αιολικά – Πιλοτικά έργα άνω του 1 GW

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στα υπεράκτια αιολικά – Πιλοτικά έργα άνω του 1 GW
Πρόθεση του υπουργείου είναι να επισπευσθεί η αδειοδοτική ωρίμανση των θαλάσσιων περιοχών που θα παραχωρηθούν, ώστε ιδανικά να εκδοθούν οι περιβαλλοντικές άδειες ακόμη και πριν την προκήρυξη των διαγωνισμών.

Πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να επισπευσθεί η αδειοδοτική ωρίμανση του πρώτου «κύματος» των θαλάσσιων περιοχών που θα παραχωρηθούν για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ώστε ιδανικά να εκδοθούν οι περιβαλλοντικές άδειες ακόμη και πριν από την προκήρυξη των διαγωνισμών διεκδίκησης των θαλασσοτεμαχίων από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε ομιλία του σε ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ για την εφοδιαστική αλυσίδα για την εφοδιαστική αλυσίδα για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. «Θέλουμε να βγάλουμε τους διαγωνισμούς με το κλειδί στο χέρι», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ακόμη κι αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, η περιβαλλοντική αδειοδότηση θα έχει ολοκληρωθεί κατά 90% πριν από τις δημοπρασίες.

Ο υπουργός επανέλαβε επίσης πως οι μελέτες βυθού και οι ανεμολογικές μελέτες στις προς παραχώρηση περιοχές, θα πραγματοποιηθούν με κεντρικό τρόπο, από την ΕΔΕΥΕΠ σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ. Υπογράμμισε πως τα δεδομένα θα αναρτώνται σε data room, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για να παρακολουθούν την εξέλιξή τους σε πραγματικό χρόνο.

Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε πως η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου, κατ΄ αρχάς λόγω του πλούσιου αιολικού δυναμικού που έχουν οι ελληνικές θάλασσες. Όπως συμπλήρωσε, σε όλη τη Μεσόγειο συγκρίσιμο δυναμικό υπάρχει μόνο σε μία άλλη περιοχή, νότια της Γαλλίας.

Όπως σημείωσε, στόχος του υπουργείου είναι να αξιοποιηθεί η θετική αυτή αφετηρία, ώστε να αναπτυχθεί εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα, για την ανάπτυξη offshore πάρκων. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, ήδη η χώρα διαθέτει εταιρείες που εμπλέκονται στον κλάδο, όπως για την κατασκευή υποβρύχιων ηλεκτρικών καλωδίων. Έτσι, μπορεί να δημιουργηθεί εφοδιαστική αλυσίδα που θα αποκτήσει ηγετικό ρόλο όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως πρόσθεσε, το υπουργείο σχεδιάζει να κινητροδοτήσει την ανάπτυξη πιλοτικών έργων συνολικής ισχύος άνω του 1 GW, τόσο σταθερής έδρασης όσο και πλωτών. Με δεδομένο ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί δύο έργα σταθερής έδρασης (fixed bottom) ισχύος 600 MW, αυτό σημαίνει πως θα προωθηθεί από το υπουργείο η ανάπτυξη πιλοτικών πλωτών άνω των 400 MW.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης, τα πιλοτικά πλωτά πάρκα θα παραχωρηθούν μέσω διαγωνισμών, με στόχο να αναπτυχθούν πριν από το 2030. Οι διαγωνισμοί αυτοί θα προηγηθούν από τη διενέργεια των κύριων ανταγωνιστικών διαδικασιών, με τους οποίους θα δοθούν οι υπόλοιπες περιοχές από το πρώτο «κύμα» ανάπτυξης. Έτσι, οι επενδυτές θα έχουν ορατότητα, ενώ θα δοθεί το έναυσμα να αναπτυχθεί ακόμη νωρίτερα η εφοδιαστική αλυσίδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Τα «ψιλά γράμματα» του πράσινου τιμολογίου – Τι ισχύει για όσους έχουν ενεργές συμβάσεις

Παπαθανάσης: Υπογράφηκε η απόφαση ένταξης της «Ψηφιακής Τράπεζας Γης» στο Ταμείο Ανάκαμψης

gazzetta
gazzetta reader insider insider