Νάγκελ: Η ΕΚΤ να αντισταθεί στον πειρασμό να μειώσει βιαστικά τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νάγκελ: Η ΕΚΤ να αντισταθεί στον πειρασμό να μειώσει βιαστικά τα επιτόκια
Η ΕΚΤ έσπασε ένα σερί 10 συνεχόμενων αυξήσεων επιτοκίων τον περασμένο μήνα ενώ έδωσε guidance στις αγορές για σταθερή νομισματική πολιτική προσεχώς.

Να αντισταθεί σε κάθε πειρασμό να μειώσει τα επιτόκια βιαστικά κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ, καθώς το πιο δύσκολο κομμάτι της καταπολέμησης της πρόσφατης έκρηξης του πληθωρισμού μπορεί να είναι ακόμη μπροστά.

Η ΕΚΤ έσπασε ένα σερί 10 συνεχόμενων αυξήσεων επιτοκίων τον περασμένο μήνα ενώ έδωσε guidance στις αγορές για σταθερή νομισματική πολιτική προσεχώς, τροφοδοτώντας τα στοιχήματα ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων θα μπορούσε να έρθει τον Απρίλιο.

«Είμαστε αντιμέτωποι με το πιο δύσκολο κομμάτι του ταξιδιού μας προς τα εμπρός», είπε ο Γιοακίμ Νάγκελ σε ομιλία του στο Μιλάνο σύμφωνα με το Reuters, επαναλαμβάνοντας σε μεγάλο βαθμό προηγούμενα σχόλιά του. «Χρειαζόμαστε την υπομονή για να περιμένουμε να πραγματωθεί στον πληθωρισμό το πλήρες αποτέλεσμα της σύσφιξης της πολιτικής».

Διαβάστε επίσης:

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε προηγουμένως δηλώσει ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν σταθερά για αρκετά τρίμηνα και προειδοποίησε για πρόωρους «πανηγυρισμούς» καθώς η αύξηση των τιμών, τώρα κάτω από το 3%, θα μπορούσε να εκτοξευτεί ξανά σύντομα, κυρίως λόγω τεχνικών παραγόντων.

Ο αποπληθωρισμός θα επιταχυνθεί εκ νέου αργότερα το 2024 και η ΕΚΤ θα μπορούσε να πετύχει τον στόχο του 2% στα τέλη του 2025.

«Ακόμη και αν οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν εκεί που είναι, αναμένω ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ξανά εν μέρει», είπε ο Νάγκελ. «Για μερικούς επερχόμενους μήνες, ο δρόμος μπροστά θα είναι πιθανώς ανώμαλος με πολλά σκαμπανεβάσματα».

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Προσωπικός Αριθμός: Λήγει η προθεσμία έκδοσης - Τι ισχύει μετά τις 5/9

Κρας τεστ για την οικονομία το ΑΕΠ β’ τριμήνου - Οι κρίσιμοι δείκτες και οι ανακοινώσεις πριν τη ΔΕΘ 

Νέες θέσεις εργασίας με μισθό έως και 3.150 ευρώ στον Δήμο Αθηναίων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider