Berenberg: Τα χειρότερα τελειώνουν για την Ευρωζώνη - Έρχεται ανάκαμψη από την άνοιξη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Berenberg: Τα χειρότερα τελειώνουν για την Ευρωζώνη - Έρχεται ανάκαμψη από την άνοιξη
Αισιόδοξη αρχίζει να εμφανίζεται η Berenberg ως προς το ότι η Ευρωζώνη φτάνει στο προς το χαμηλότερη σημείο της δυναμικής της πριν από την έλευση του έτους, με μια σταδιακή ανάκαμψη από την άνοιξη του νέου έτους.

Αισιόδοξη αρχίζει να εμφανίζεται η Berenberg ως προς το ότι η Ευρωζώνη φτάνει προς το χαμηλότερη σημείο της δυναμικής της πριν από την έλευση του έτους, με μια σταδιακή ανάκαμψη από την άνοιξη του νέου έτους.

Όπως σημειώνει η γερμανική τράπεζα, «τα χειρότερα θα μπορούσαν να περάσουν σύντομα για την Ευρωζώνη. Μετά από ένα αρκετά σκοτεινό φθινόπωρο με μια πιθανή πτώση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο, η οικονομία φαίνεται ότι θα πιάσει πάτο πριν από την αλλαγή του έτους, θα σταθεροποιηθεί στις αρχές του 2024 και θα χτίσει μια σταθερή άνοδο από την άνοιξη και μετά».

Οι ακόμη συγκρατημένες μετρήσεις για τον flash PMI του Νοεμβρίου υποδηλώνουν πως το consensus του Bloomberg βλέπει μια στασιμότητα στο ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου κάτι που πιθανώς δείχνει αρκετά αισιόδοξο, σύμφωνα με την Berenberg, σε σχέση με τις εκτιμήσεις της για πτώση 0,2% στο τρίμηνο. Ωστόσο, η μέτρια ανάκαμψη του σύνθετου δείκτη PMI στο 47,1 τον Νοέμβριο από το 46,5 τον Οκτώβριο υποστηρίζει την άποψη ότι η Ευρωζώνη μπορεί σύντομα να χτυπήσει πάτο, προτού αρχίζει να ανακάμπτει. «Φυσικά, τα δεδομένα των μηνιαίων ερευνών είναι πολύ ασταθή για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο, σε συνδυασμό με τη δεύτερη συνεχόμενη άνοδο των επιχειρηματικών προσδοκιών του γερμανικού Ifo στο 84,7 τον Οκτώβριο μετά από τον πυθμένα του 82,7 τον Αύγουστο και τις δύο μηνιαίες ανοδικές μετρήσεις του δείκτη προσδοκιών 6 μηνών ZEW για την Ευρωζώνη στο +13,8 το Νοέμβριο από -8,9 τον Σεπτέμβριο, τα στοιχεία PMI υποδηλώνουν ότι η κατάσταση είναι πιο πιθανό να βελτιωθεί παρά να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες».

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει σχεδόν σίγουρα να μειώσει τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις του Σεπτεμβρίου για μια ανάπτυξη 0,7% το 2023 και 1% το 2024, στη συνεδρίασή της στις 14 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι. «Αναμένουμε πιο συγκρατημένη ανάπτυξη για ολόκληρο το έτος 0,4% το 2023 και 0,7% το 2024, ενώ ακόμη και τα «γεράκια» της ΕΚΤ έχουν αρχίσει να παραδέχονται ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ πιθανότατα έχουν φτάσει στο πικ τους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider