ΣΥΝΚΑ Κρήτης Υπεραγορές: Ικανοποιητική πορεία πωλήσεων και κερδοφορίας μετά το deal με Μασούτη – Οι επενδύσεις

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΥΝΚΑ Κρήτης Υπεραγορές: Ικανοποιητική πορεία πωλήσεων και κερδοφορίας μετά το deal με Μασούτη – Οι επενδύσεις
Τι δείχνει ο πρώτος ισολογισμός της νέας εταιρικής οντότητας που προέκυψε μετά τη στρατηγική συνεργασία ΣΥΝΚΑ και Μασούτη. Η συνετή οικονομική διαχείριση, τα καταστήματα και η στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Tα σχέδια της επόμενης μέρας. 

Ικανοποιητικά εξελίχθηκαν το 2022 τα βασικά οικονομικά μεγέθη της αλυσίδας ΣΥΝΚΑ Κρήτης Υπεραγορές, τόσο ως προς το σκέλος των πωλήσεων και της κερδοφορίας, όσο και σε επίπεδο διαχείρισης των περιουσιακών της στοιχείων.

Πρόκειται, επί της ουσίας, για τον πρώτο ισολογισμό της εταιρείας ΣΥΝΚΑ Κρήτης Υπεραγορές που δραστηριοποιείται στον χώρο του οργανωμένου λιανεμπορίου και η οποία προέκυψε από τη στρατηγική συνεργασία της Διαμαντής Μασούτης με τη συνεταιριστική αλυσίδα ΣΥΝΚΑ, με παρουσία σε Κρήτη, Αιγαίο και Κέρκυρα.

Στα 115 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ και οι οποίες φέρουν τις υπογραφές του Δημήτρη Αλεξάκη και του Γιάννη Μασούτη, από τις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου αντίστοιχα, το 2022 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 114,86 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά καθαρά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 3,32 εκατ. ευρώ. Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε στα 27,45 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά λειτουργικά έξοδα (εκτός των αποσβέσεων) ανήλθαν στα 24,57 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις και στήριξη των τοπικών παραγωγών με 20,2 εκατ. ευρώ

Εντός του 2022 η ΣΥΝΚΑ Κρήτης Υπεραγορές επένδυσε ποσό άνω των 2,3 εκατ. ευρώ σε βελτιώσεις κτηριακών εγκαταστάσεων, καθώς και σε μηχανογραφικό και μηχανολογικό εξοπλισμό των γραφείων και των καταστημάτων της. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση «ενίσχυσε τους τοπικούς παραγωγούς και τις τοπικές επιχειρήσεις προωθώντας μέσα από τα καταστήματά της τοπικά προϊόντα συνολικής αξίας άνω των 20,2 εκατ. ευρώ».

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται στο ποσό των 6 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή θέση στο τέλος του 2022 αντιστοιχεί στο ποσό των 29,16 εκατ. ευρώ.

Υιοθετώντας μια πολιτική συνετούς οικονομικής διαχείρισης

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά «στο πλαίσιο μίας πολιτικής συνετούς οικονομικής διαχείρισης, η διοίκηση της εταιρείας διαχειρίζεται το δανεισμό της (βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο) αξιοποιώντας μία ποικιλία χρηματοδοτικών πηγών σε συμφωνία με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τους στρατηγικούς στόχους της.

Η διοίκηση συνεχίζει να επεξεργάζεται και να αξιολογεί εναλλακτικά σενάρια με σκοπό να ανταποκρίνεται εγκαίρως στο ραγδαίως μεταβαλλόμενο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί. Παράλληλα παρακολουθεί τις εξελίξεις, αξιολογεί τους κινδύνους και προβλέπει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις τους στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας».

Στις 31 Δεκεμβρίου 2022 η ΣΥΝΚΑ Κρήτης Υπεραγορές διέθετε συνολικά 42 υποκαταστήματα, καθώς και δύο αποθήκες.

Το deal

Ήταν στις αρχές της περασμένης χρονιάς όταν ένα νέο deal θα αναδιαμόρφωνε εκ νέου τον χάρτη της οργανωμένης λιανικής στην Ελλάδα.

Τον Φεβρουάριο του 2022 η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα σούπερ μάρκετ Διαμαντής Μασούτης ήταν εκείνη που άνοιξε τον χορό των εξαγορών στα σούπερ μάρκετ της περιφέρειας, ανακοινώνοντας πως προχωρά σε στρατηγική συνεργασία με τη συνεταιριστική αλυσίδα ΣΥΝΚΑ, με παρουσία σε Κρήτη, Αιγαίο και Κέρκυρα. Μέσω της εν λόγω εξαγοράς, η Μασούτης εξασφάλισε ένα σημαντικό «εισιτήριο» εισόδου στην κρητική αγορά, καθώς και σε αρκετά νησιά της χώρας.

Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε το «πράσινο φως» στο πολυαναμενόμενο deal, το οποίο οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου εταιρικού σχήματος με την επωνυμία «ΣΥΝΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε.», στο οποία η Μασούτης συμμετέχει με το 50% των μετοχών και ο συνεταιρισμός με το αντίστοιχο 50%.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνεταιρισμός έχει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου εταιρικού σχήματος και το management, ενώ οι μέτοχοι του συνεταιρισμού εξακολουθούν να διατηρούν τα δικαιώματά τους, έχοντας ενεργή συμμετοχή σε στρατηγικές αποφάσεις του ΣΥΝΚΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπαράζ επενδύσεων από την Coffee Island – Τα επόμενα βήματα

Νέα σελίδα για την Attica Group μετά την απορρόφηση της ΑΝΕΚ – Τα μεγέθη του νέου ομίλου και οι επενδύσεις του 1 δισ. ευρώ

Lamda: Πώς «έσπασαν» ρεκόρ Malls και μαρίνες – Τα οικιστικά έσοδα και τα projects στο Ελληνικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider