Ιταλικές ειρωνείες και... χαιρεκακία Μελόνι για το δημοσιονομικό «κραχ» του Βερολίνου - «Και οι Γερμανοί κάνουν λάθη»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλικές ειρωνείες και... χαιρεκακία Μελόνι για το δημοσιονομικό «κραχ» του Βερολίνου - «Και οι Γερμανοί κάνουν λάθη»
Η... χαιρεκακία ή κακεντρέχεια (στα γερμανικά schadenfreude) που ενδεχομένως νιώθει η Τζόρτζια Μελόνι αυτή την εβδομάδα, ενώ παρακολουθεί την εκτυλισσόμενη δημοσιονομική «κατάρρευση» της Γερμανίας, μπορεί να θεωρηθεί δικαιολογημένη.

Η... χαιρεκακία ή κακεντρέχεια (στα γερμανικά schadenfreude) που ενδεχομένως νιώθει η Τζόρτζια Μελόνι αυτή την εβδομάδα, ενώ παρακολουθεί την εκτυλισσόμενη δημοσιονομική «κατάρρευση» της Γερμανίας, μπορεί να θεωρηθεί δικαιολογημένη.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, μια σειρά από δημοσιονομικές νίκες για τη Ρώμη συνέπεσε με μια κρίση που συγκλόνισε τον κυβερνητικό συνασπισμό του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο έπειτα από μια ολέθρια δικαστική απόφαση που έθεσε εν αμφιβόλω τα σχέδια χρηματοδότησης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Οι Ιταλοί που έχουν κουραστεί από τις γερμανικές υποδείξεις περί δημοσιονομικής σύνεσης μπορούν να αισθανθούν την ειρωνεία, αν και η διπλωματία είναι πιθανό να επικρατήσει κατά τη σημερινή επίσκεψη Μελόνι στη Γερμανία. «Το παραδέχομαι – δεν θα μπορούσα να μην αισθανθώ δικαιωμένος», δήλωσε ο Κάρλο Αλμπέρτο Καρνεβάλε Μάφε, καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου. «Και οι Γερμανοί κάνουν λάθη» πρόσθεσε.

Η Ιταλία, που εδώ και καιρό έχει συνδεθεί με το πολιτικό χάος, απολαμβάνει μια σχετική σταθερότητα, καθώς η Μελόνι κρατά τα ηνία του πολυδιασπασμένου συνασπισμού της. Παρά την εκπλήρωση ακριβών υποσχέσεων προς τους ψηφοφόρους, η κυβέρνηση δεν βρίσκεται πλέον στο χείλος της αξιολόγησης «junk» και οι υπουργοί μόλις «εξαργυρώνουν την επιταγή» από την πώληση μεριδίου του κράτους στην παλαιότερη τράπεζα της χώρας.

Η αντίθεση με τη Γερμανία είναι εντυπωσιακή, καθώς η συμμαχία του Σολτς βρίσκεται εν μέσω μίας πρωτοφανούς κρίσης. Ένα έκτακτο πάγωμα των δαπανών είναι σε ισχύ έπειτα από την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Καρλσρούης που έθεσε υπό αμφισβήτηση τη στρατηγική του Βερολίνου για τα δημόσια οικονομικά, η οποία προβλέπει δαπάνες με τη χρήση ειδικών κονδυλίων που δεν αποτελούν μέρος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

Η γερμανική «παρακμή» αναζωπυρώνει τις πρόσφατες μνήμες του Σεπτεμβρίου, όταν η ατμομηχανή της Ευρώπης χαρακτηρίστηκε ως ο «άρρωστος» της Γηραιάς Ηπείρου. Η Γερμανία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει έναν ακραίο περιορισμό δαπανών, εκτιμά ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Unicredit, κάνει λόγο για μια καταστροφική δικαστική απόφαση που θα αναγκάσει την εφαρμογή σκληρών κυβερνητικών μέτρων για περιορισμό των ελλειμμάτων. «Δεν πρόκειται να βγουν και να περικόψουν τις συντάξεις ούτε μπορούν να απολύσουν ανθρώπους στο δημόσιο τομέα εν μία νυκτί. Θα κόψουν από όπου μπορούν, με άμεσο "θύμα" τις επενδύσεις, κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμο αρνητικό αντίκτυπο» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θεοχάρης στο ΔΣ του ΕΒΕΑ: Ενημέρωση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Χατζηδάκης: Πάνω από τους μισούς ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν ζημίες ή μηδενικό εισόδημα

Οι «37» που «ταξιδεύουν» στο Λονδίνο για το road show των Morgan Stanley, ΕΧΑΕ – Το «μικροσκόπιο» των funds

gazzetta
gazzetta reader insider insider