Στο... άγνωστο βαδίζει ο προϋπολογισμός της Γερμανίας - «Παγώνουν» οι δαπάνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο... άγνωστο βαδίζει ο προϋπολογισμός της Γερμανίας - «Παγώνουν» οι δαπάνες
Γερμανική Bundestag
Η κρίση προϋπολογισμού της Γερμανίας βαθαίνει, καθώς το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε έκτακτο πάγωμα δαπανών.

Η κρίση προϋπολογισμού της Γερμανίας βαθαίνει, καθώς το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε έκτακτο πάγωμα δαπανών ως απάντηση στην απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου που θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοποίηση 60 δισ. ευρώ που είχαν απομείνει στο ταμείο της πανδημίας και μεταφέρθηκαν σε ειδικό όχημα για την πράσινη μετάβαση.

Το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο πάγωσε τη Δευτέρα σχεδόν όλες τις νέες δαπάνες για φέτος καθώς προσπαθεί να εντοπίσει τις ευρύτερες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την δικαστική απόφαση, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Οι υπάρχουσες υποχρεώσεις θα τηρηθούν, αλλά οι νέες δεσμεύσεις μπορούν να «ξεμπλοκαριστούν» μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, πρόσθεσαν. Η απόφαση ισχύει για όλα τα ομοσπονδιακά υπουργεία, με εξαίρεση μόνο τα συνταγματικά όργανα όπως τα δύο σώματα του κοινοβουλίου και το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Οι δικαστές αποφάνθηκαν την περασμένη Τετάρτη ότι πόροι που δεν χρησιμοποιήθηκαν για την πανδημία, δεν μπορούν να μεταφερθούν σε ένα ταμείο για πρωτοβουλίες όπως αυτή της πράσινης μεταποίησης και της επέκτασης της ηλιακής ενέργειας. Η απόφαση είναι πιθανό να επηρεάσει όλες τις πτυχές της γερμανικής οικονομίας, βάζοντας στο «στόχαστρο» μέχρι και μέτρα στήριξης για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το βάρος της ενεργειακής κρίσης.

Πλέον, ο υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής των Φιλελεύθερων, Κρίστιαν Λίντνερ, θα πρέπει να εξετάσει τις γενικότερες και μακροχρόνιες επιπλοκές αυτής της δικαστικής απόφασης. Εκτός κινδύνου φαίνεται να είναι αμυντικές δαπάνες της τάξεως των 100 δισ. ευρώ που προορίζονται για την αναβάθμιση του στρατιωτικού εξοπλισμού της «ατμομηχανής» της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: «Η ελληνική οικονομία ακόμη πιο ψηλά» - Κατατέθηκε ο Προϋπολογισμός του 2024

Προϋπολογισμός 2024: Ισχυρή ανάπτυξη και πλεονάσματα - Ένα προς ένα τα μέτρα στήριξης των 2,545 δισ., επενδύσεις 12,17 δισ.

Προϋπολογισμός: Άνοδος ΑΕΠ 2,4% φέτος και 2,9% το 2024 - Πιστοποίηση από Δημοσιονομικό Συμβούλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider