Ρεύμα: Οι χρεώσεις των εταιρειών για Δεκέμβριο – Τίτλοι τέλους στις οριζόντιες επιδοτήσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Οι χρεώσεις των εταιρειών για Δεκέμβριο – Τίτλοι τέλους στις οριζόντιες επιδοτήσεις
Από 6,5 έως 22,7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα οι ανακοινώσεις των εταιρειών, για τον τελευταίο μήνα που θα ισχύσει το «πάγωμα» των ρητρών αναπροσαρμογής και οι οριζόντιες ενισχύσεις στους λογαριασμούς. Στα 15,8 ευρώ ανά κιλοβατώρα η μέση χρέωση, μειωμένη κατά 5% σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Μικτά πρόσημα καταγράφονται στις χρεώσεις των προμηθευτών ρεύματος για τον επόμενο μήνα, με αρκετές εταιρείες να ανακοινώνουν σταθερές τιμές σε σχέση με τον Νοέμβριο. Δεν λείπουν ωστόσο και οι προμηθευτές που κινήθηκαν χαμηλότερα από τον μήνα που διανύουμε, όπως και οι ανατιμήσεις.

Τα προϊόντα των παρόχων για τον επόμενο μήνα θα κινούνται μεταξύ των 6,5 έως 22,7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στο αντιπροσωπευτικό δείγμα που επεξεργάζεται σε μηνιαία βάση το insider.gr, η μέση χρέωση είναι 15,8 λεπτά ανά KWh, ελαφρώς μειωμένη (κατά 5%) σε σχέση με τον Νοέμβριο, όταν είχε διαμορφωθεί στα 16,7 λεπτά ανά KWh.

Οι τελικές τιμές Δεκεμβρίου θα διαμορφωθούν από την επιδότηση που θα ανακοινώσει για τον επόμενο μήνα το ΥΠΕΝ.

Με τις ανακοινώσεις των εταιρειών, πέφτει αυλαία στο μοντέλο των προσωρινών τιμολογίων που ίσχυσε από τον Αύγουστο του 2022, στο πλαίσιο του οποίου «πάγωσαν» οι ρήτρες αναπροσαρμογής και οι εταιρείες ανακοίνωναν στις 20 κάθε μήνα τις χρεώσεις που ίσχυαν τον επόμενο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιανουάριο θα διατίθενται στην αγορά τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων.

Επίσης, ο Δεκέμβριος είναι ο τελευταίος μήνας οριζόντιων επιδοτήσεων, οι οποίες θα δώσουν τη θέση τους από τις αρχές του επόμενου έτους στο επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα (για το τρίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος 2024), καθώς και στη στοχευμένη στήριξη των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις των προμηθευτών για τον Δεκέμβριο:

- Αμετάβλητες παραμένουν οι χρεώσεις της ΔΕΗ για τον Δεκέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, στο τιμολόγιο Γ1 η χρέωση είναι 17 λεπτά του ευρώ ανά kWh για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, όσο και τον μήνα που διανύουμε. Για μεγαλύτερες καταναλώσεις, η χρέωση διατηρείται στα 18,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Στο προϊόν ΔΕΗ myHome 4All, η χρέωση για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης παραμένει στα 16,5 λεπτά ανά KWh. Πάνω από το συγκεκριμένο όριο, κάθε κιλοβατώρα θα χρεώνεται με 22,1 λεπτά του ευρώ ανά KWh, όσο και τον Νοέμβριο.

- Η Protergia ανακοίνωσε χρέωση 20,94 λεπτά του ευρώ ανά kWh στο πρόγραμμα Οικιακό MVP Reward, μειωμένη κατά 7% έναντι του Νοεμβρίου. Με την έκπτωση συνέπειας, η τιμή της εταιρείας υποχωρεί στα 14,94 λεπτά του ευρώ, με μείωση -10% σε σχέση με τον μήνα που διανύουμε.

Επίσης, η Protergia έχει λανσάρει εδώ και ένα τετράμηνο ένα νέο προϊόν, το Protergia Οικιακό Value+, το οποίο για τον επόμενο μήνα θα έχει χρέωση 8,88 λεπτά ανά kWh, από 12,54 λεπτά τον Νοέμβριο (-29%).

- Σταθερές είναι οι χρεώσεις της Elpedison, όπου στο πρόγραμμα Elpedison Green Economy είναι 17,5 λεπτά ανά kWh και στο Elpedison Economy 21 λεπτά ανά kWh. Το νέο προϊόν της εταιρείας, το Elpedison Economy Plus, ανακοινώθηκε στα 12 λεπτά ανά kWh για τον επόμενο μήνα, όσο και τον Νοέμβριο.

Αμετάβλητη στα 21,27 λεπτά ανά kWh θα είναι η χρέωση της Elpedison στο πρόγραμμα που προσφέρει έκπτωση συνέπειας (Συνέπεια Day), συνυπολογίζοντας το bonus εμπρόθεσμης εξόφλησης.

- Στο πρόγραμμα Simply Generous Home της ΗΡΩΝ, για τους νέους πελάτες και όσα νοικοκυριά δεν έχουν συμπληρώσει 6μηνο, η χρέωση θα είναι 13,95 λεπτά του ευρώ ανά kWh, όσο και τον μήνα που διανύουμε. Για τους καταναλωτές που έχουν συμπληρώσει 6μηνο, η χρέωση διαμορφώνεται στα 13,18 λεπτά του ευρώ ανά kWh, σταθερή σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Στο πρόγραμμα Generous Home η ΗΡΩΝ ανήρτησε χρέωση 21,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 21,4 λεπτά τον Νοέμβριο (αύξηση 0,5%). Ο τιμοκατάλογος του συγκεκριμένου προγράμματος με την έκπτωση συνέπειας 20% είναι 17,2 λεπτά ανά kWh. Για τους καταναλωτές που έχουν συμπληρώσει 9 μήνες στο πρόγραμμα, η έκπτωση είναι αυξημένη στο 25%, με τη χρέωση να διαμορφώνεται επομένως χαμηλότερα, στα 16,13 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 16,05 λεπτά τον Νοέμβριο).

Επίσης, η εταιρεία διαθέτει εδώ και λίγους μήνες το νέο πρόγραμμα Generous Guarantee Home, που συνδυάζει εξασφάλιση ανώτατης τιμής Guarantee (0,170 €/kWh) και έκπτωση συνέπειας, η οποία αυξάνεται όσο παραμένει ο πελάτης στο πρόγραμμα. Τον Δεκέμβριο η τιμή του είναι 6,93 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 8,55 λεπτά τον Νοέμβριο), με ενσωματωμένη 10% έκπτωση συνέπειας. Mε τη συμπλήρωση 6 μηνών παραμονής στο πρόγραμμα, η έκπτωση συνέπειας ανεβαίνει στο 15% κι έτσι η τιμή διαμορφώνεται στα 6,55 λεπτά ανά κιλοβατώρα, για τον μήνα που διανύουμε.

- Η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας διέθεσε ένα νέο προϊόν, το Maxi Free Save, με χρέωση 6,5 λεπτά ανά KWh τον Δεκέμβριο, χωρίς προϋπόθεση εμπρόθεσμης πληρωμής. Στο πρόγραμμα Μaxi Free+ η χρέωση θα είναι 22,7 λεπτά ανά KWh, ενισχυμένη έναντι του Νοεμβρίου, όταν ήταν 13,9 λεπτά. Η χρέωση αποκλιμακώνεται στα 17 λεπτά ανά KWh συνυπολογίζοντας και την έκπτωση συνέπειας (έναντι 10,4 λεπτών τον προηγούμενο μήνα).

- Η χρέωση της ΖeniΘ στο βασικό της πρόγραμμα (Power Home Basic) διαμορφώνεται στα 20,9 λεπτά ανά kWh τον επόμενο μήνα, για τις πρώτες 270 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Το τιμολόγιο της εταιρείας για τον Νοέμβριο ήταν 23,3 λεπτά, με τη μείωση να διαμορφώνεται στο 10%. Για μηνιαία κατανάλωση πάνω 270 κιλοβατώρες, η χρέωση είναι 21,9 λεπτά ανά kWh, από 24,3 λεπτά.

Στο πρόγραμμα Power Home Now ανακοινώθηκε χρέωση 7,4 λεπτά ανά kWh, ελαττωμένη κατά 25% σε σχέση με τον Νοέμβριο (9,9 λεπτά του ευρώ).

- Σταθερό σε σχέση με τον Νοέμβριο είναι το πρόγραμμα On Time της NRG, όπου η αρχική χρέωση διαμορφώνεται στα 20,6 λεπτά ανά kWh. Με την έκπτωση 10%, η χρέωση ελαττώνεται στα 18,54 λεπτά ανά kWh. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους πρώτους δύο μήνες σύμβασης η έκπτωση συνέπειας είναι 30%.

Η εταιρεία έχει κυκλοφορήσει ένα νέο πρόγραμμα, το OnTime+, το οποίο επίσης έχει την ίδια χρέωση με τον Νοέμβριο, στα 11,7 λεπτά ανά kWh. Με την έκπτωση 10%, διαμορφώνεται σε 10,53 λεπτά ανά kWh .

- 16,5 λεπτά ανά kWh είναι η χρέωση της ΕΛΙΝ τον Δεκέμβριο στο πρόγραμμα Power On! Home Bonus- (με την εκπτ. συνέπειας), σταθερή σε σχέση με τον μήνα που διανύουμε. Η εταιρεία κυκλοφόρησε επίσης ένα νέο πρόγραμμα, το Power On! Home Easy, με χρέωση 8,5 λεπτά ανά kWh.

- Στα 14,94 λεπτά ανά kWh είναι η χρέωση της Watt & Volt στο πρόγραμμα Reward (συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας), μειωμένη κατά 10% σε σχέση με τον Νοέμβριο. Το τιμολόγιο W+V Value+ της εταιρείας έχει χρέωση 8,88 λεπτά ανά kWh, από 12,54 λεπτά τον μήνα που διανύουμε (μείωση 29%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπαταρίες: Βγαίνει η προκήρυξη του 2ου διαγωνισμού – Έως 22 Δεκεμβρίου οι προσφορές

Επίδομα θέρμανσης: Τα «μυστικά» για πολυκατοικίες, διαχειριστές και ενοίκους - Τι ισχύει σε περίπτωση αλλαγής διαχειριστή

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider