Λουίς ντε Γκίντος: Προειδοποιεί για προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λουίς ντε Γκίντος: Προειδοποιεί για προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη
Για προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού ξανά στην Ευρωζώνη, παρά την τρέχουσα καθοδική πορεία του, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Επιτροπής, Λουίς ντε Γκίντος. 

Για προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού ξανά στην Ευρωζώνη, παρά την τρέχουσα καθοδική πορεία του, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Επιτροπής, Λουίς ντε Γκίντος.

Μιλώντας στο Euro Finance Week που διεξάγεται στη Φρανκφούρτη, είπε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα παραμείνει υποτονική προς το παρόν, αν και στη συνέχεια θα ανακάμψει, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας αρχίζει να αποδυναμώνεται.

«Αναμένουμε μια προσωρινή ανάκαμψη του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες καθώς οι επιδράσεις από την απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων το φθινόπωρο του 2022 φθίνουν», δήλωσε ο ντε Γκίντος. «Βλέπουμε όμως τη γενική αποπληθωριστική διαδικασία να συνεχίζεται μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε.

«Οι τιμές της ενέργειας παραμένουν σημαντική πηγή αβεβαιότητας εν μέσω των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων και των επιπτώσεων των δημοσιονομικών μέτρων», τόνισε, συμπληρώνοντας πως «το ίδιο ισχύει και για τις τιμές των τροφίμων, οι οποίες ενδέχεται επίσης να υποστούν ανοδική πίεση λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων και της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης ευρύτερα».

Όσον αφορά τα επιτόκια, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ απέφυγε να κάνει κάποια πρόβλεψη. «Δεν θα προκαταλάβω τυχόν μελλοντικές κινήσεις όσον αφορά τα επιτόκια. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι η συζήτηση για περικοπές επιτοκίων, μειώσεις είναι πρόωρη», επεσήμανε. «Θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ είναι σε επίπεδα που, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά σε αυτόν τον στόχο» της μείωσης του πληθωρισμού, συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεταναστευτικό: Στην Ελλάδα η υψηλότερη έκτακτη χρηματοδότηση της Κομισιόν ύψους 42,4 εκατ. ευρώ

Λουίς ντε Γκίντος: Προειδοποιεί για προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider