Υπεράκτια αιολικά: Σε μία 4ετία οι πρώτοι διαγωνισμοί – Ποιες περιοχές προκρίνονται για έργα έως το 2030

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπεράκτια αιολικά: Σε μία 4ετία οι πρώτοι διαγωνισμοί – Ποιες περιοχές προκρίνονται για έργα έως το 2030
Στόχος του ΥΠΕΝ είναι το 2027 να «κλειδώσει» η παραχώρηση των πρώτων θαλάσσιων περιοχών σε επενδυτές, ώστε οι εταιρείες να ξεκινήσουν την ανάπτυξη των έργων. Πιθανότεροι «προορισμοί» περιοχές ανάπτυξης στη Γυάρο, στους Άγιους Αποστόλους Ευβοίας, στην Κρήτη και τη Ρόδο.

Τη διεξαγωγή εντός του 2027 του αρχικού «γύρου» παραχωρήσεων θαλάσσιων εκτάσεων για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων, θέτει ως στόχο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως σημειώνουν παράγοντες του ΥΠΕΝ στο insider.gr, με δεδομένο ότι σκοπός είναι έως το 2030 να βρίσκονται προς ολοκλήρωση τα πρώτα offshore αιολικά στη χώρα μας, συνολικής ισχύος 2 GW περίπου, η διεξαγωγή των διαγωνισμών δεν μπορεί να προγραμματιστεί αργότερα από μία 3ετία από σήμερα.

Με τις δημοπρασίες θα δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να διεκδικήσουν τα θαλασσοτεμάχια (περιοχές εγκατάστασης) που θα παραχωρηθούν σε αυτό τον πρώτο «γύρο» και, με αυτό τον τρόπο, να αναπτύξουν τα σχεδιαζόμενα offshore πάρκα. Για κάθε ένα τέτοιο θαλασσοτεμάχιο, οι εταιρείες θα υποβάλουν προσφορά για το ύψος της λειτουργικής ενίσχυσης που διεκδικούν, στην περίπτωση που αυτό τους παραχωρηθεί και αναλάβουν να κατασκευάσουν και να λειτουργήσουν το αντίστοιχο πάρκο.

Οι δημοπρασίες θα είναι μειοδοτικές, κάτι που σημαίνει ότι κάθε θαλασσοτεμάχιο θα παραχωρηθεί στον επενδυτή που θα διεκδικήσει τα μικρότερα εγγυημένα έσοδα. Όταν με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών ανακηρυχθεί μειοδότης για κάθε μία περιοχή, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή των πάρκων. Οι μόνες εκκρεμότητες που θα πρέπει να διευθετηθούν πριν ξεκινήσουν οι εργασίες, θα είναι να προχωρήσουν οι εταιρείες στην τελική αδειοδότηση των έργων τους και να συνάψουν τις συμβάσεις σύνδεσης των πάρκων στο σύστημα μεταφοράς.

Οι πρώτες περιοχές φαβορί

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάστηκε το Εθνικό Πρόγραμμα ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών, δηλαδή ο «χάρτης» των εκτάσεων στις ελληνικές θάλασσες, στις οποίες υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθεί το αιολικό δυναμικό. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από την ΕΔΕΥΕΠ, την αρμόδια αρχή διαχείρισης των δικαιωμάτων έρευνας και προσδιορισμού Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ).

Όπως επισήμαναν τα στελέχη της ΕΔΕΥΕΠ στην παρουσίαση, από τις 10 υποψήφιες περιοχές ανάπτυξης που περιλαμβάνονται στη μεσοπρόθεσμη φάση ανάπτυξης (έως 2030-2032), έξι από αυτές προκρίνονται για το αρχικό «κύμα» offshore, ισχύος 1,9 GW, έως το τέλος της 10ετίας. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται ανοικτά των Αγίων Αποστόλων στην Εύβοια, ανοικτά της Γυάρου, στη βορειανατολική Κρήτη μεταξύ Αγ. Νικολάου και Σητείας, στην ανατολική Κρήτη ανοικτά της Σητείας και στο βορειανατολικό τμήμα της Ρόδου.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ, από τις 6 περιοχές μόνο σε μία τα βάθη της θάλασσας επιτρέπουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σταθερής έδρασης (fixed bottom), και συγκεκριμένα σε τμήμα της περιοχής στη βορειοανατολική Κρήτη. Στις υπόλοιπες 5, προβλέπεται να εγκατασταθούν πλωτές ανεμογεννήτριες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπολογισμοί της Διαχειριστικής Εταιρείας (που μάλιστα είναι συντηρητικοί) τοποθετούν στα 3,27 GW τα αιολικά πάρκα που μπορούν να «φιλοξενήσουν» οι εν λόγω περιοχές. Ωστόσο, με ορίζοντα το 2030 και με βάση τις εκτιμήσεις για την κατά τόπους δυνατότητα πρόσβασης των έργων στο σύστημα μεταφοράς, εκτιμάται ότι σε αυτές θα μπορούν να «μπουν στην πρίζα» (και επομένως έχει νόημα να κατασκευασθούν) έργα 2 GW περίπου.

Από 6,3 δισ. ευρώ οι επενδύσεις μέχρι το 2030

Στόχος της Διαχειριστικής Εταιρείας είναι σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα να έχουν οριοθετηθεί οι Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών (ΠΟΑΥΑΠ) που θα προκριθούν για τα έργα έως το 2030 και οι οποίες εκτός απροόπτου θα αφορούν τις 6 παραπάνω θαλάσσιες εκτάσεις.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση παρουσίασης του Εθνικού Προγράμματος, η Διαχειριστή Εταιρεία θα αναλάβει και τη διενέργεια των μετρήσεων σε αυτές (ανεμολογικές, βυθομετρικές κ.λπ.), με τα αποτελέσματα να διατίθενται στους επενδυτές, για να αποκτήσουν εικόνα των χαρακτηριστικών κάθε θαλάσσιας έκτασης που πρόκειται να παραχωρηθεί.

Έτσι, στη συνέχεια προσδιοριστούν τα θαλασσοτεμάχια (περιοχές εγκατάστασης) εντός κάθε ΠΟΑΥΑΠ που θα βγουν στον πρώτο «γύρο» διαγωνισμών (καθώς και η ισχύς των έργων που θα εγκατασταθούν σε κάθε ένα), οι εταιρείες θα μπορούν να διαμορφώσουν τις προσφορές με τις οποίες θα συμμετάσχουν στις δημοπρασίες.

Οι επενδύσεις για τους στόχους του 2030 υπολογίζεται πως θα κινηθούν από 6,3 έως 7,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι μεγάλοι εγχώριοι ενεργειακοί Όμιλοι έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να δραστηριοποιηθούν στο νέο αυτό «πράσινο» κλάδο, κατά κανόνα σε συμμαχία με κάποιο σημαντικό διεθνή «παίκτη», καθώς η δραστηριοποίηση στα offshore αιολικά απαιτεί υψηλή τεχνογνωσία και σημαντικά κεφάλαια.

Ενισχύεται το διεθνές ενδιαφέρον

Μάλιστα, το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον ενισχύεται συνεχώς, όπως δείχνει το γεγονός ότι η σουηδική Hexicon πραγματοποίησε χθες παρουσίαση στην οικία του Σουηδού πρέσβη. Επίσης πρόσφατα, η Corio Generation (θυγατρική της Macquarie που ειδικεύεται στα offshore αιολικά) ανακοίνωσε το ενδιαφέρον της για δραστηριοποίηση στην Ελλάδα, με την Globalsat.

Παράλληλα, την ερχόμενη Πέμπτη (9 Νοεμβρίου) θα εγκαινιάσει τα γραφεία της στην Αθήνα η ελληνική θυγατρική της Copenhagen Offshore Partners (COP) από τη Δανία. Η COP συμπράττει με την εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), με την οποία έχει συμπήξει συμμαχία η Mytilineos.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την Ocean Winds (κοινοπραξία των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE), ενώ η Helleniq Energy έχει ενώσει τις δυνάμεις της με τη γερμανική RWE. Ανάλογες συμφωνίες έχουν υπογράψει η Intrakat με την Parkwind και η Motor Oil με τη Maasdar.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider