Πληθωρισμός: «Τσίμπησε» στο 3,9% στην Ελλάδα τον Οκτώβριο - Καλά νέα από τον δομικό

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός: «Τσίμπησε» στο 3,9% στην Ελλάδα τον Οκτώβριο - Καλά νέα από τον δομικό
Επιτάχυνση στις τιμές παρουσίασε τον Οκτώβριο η Ελλάδα σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοίνωσε η Eurostat την Τρίτη. 

Επιτάχυνση στις τιμές παρουσίασε τον Οκτώβριο η Ελλάδα σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοίνωσε η Eurostat την Τρίτη, καταγράφοντας την πρώτη άνοδο μετά από τρεις μήνες, στο 3,9% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα.

Η εν Ελλάδι αύξηση του ρυθμού έρχεται σε αντίθεση με την γενική τάση που επικράτησε στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο καθώς από το 4,3% του Σεπτεμβρίου επιβράδυνε στο 2,9%. Επιπλέον, έρχεται σε αντίθετη με την τάση που κατέγραψε στην τελευταία της έκθεση η ΕΛΣΤΑΤ με στοιχεία για τον Σεπτέμβριο, στο 1,6% από 2,7% προηγουμένως.

Με τα στοιχεία του Οκτωβρίου «πέφτει» στην 12η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης με τους βραδύτερους ρυθμούς αύξησης των τιμών.

Ωστόσο, τα καλά νέα έρχονται από το μέτωπο του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος είναι και ο δείκτης που παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ και όλους τους οικονομικούς θεσμούς. Έτσι, στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο ο πυρήνας του πληθωρισμού, δηλαδή εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων, των καπνών και του αλκοόλ, ο ρυθμός αύξησης «έπεσε» στο 3,6% από 4,2% τον Σεπτέμβριο. Αυτή μάλιστα είναι και η δεύτερη συνεχής επιβράδυνση από 5,4% τον Αύγουστο.

Παραμένουν ακριβά τα τρόφιμα

Οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούν, και τον Οκτώβριο, να αποτελούν «πονοκέφαλο» για τα νοικοκυριά. Ο δείκτης της Eurostat, που μετρά τις τιμές σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό, επιτάχυνε στο 9,3% από 8,2% τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η κατηγορία των τροφίμων «απογυμνωμένη» από τα άλλα στοιχεία, «έτρεξε» με ρυθμό 9,7% από 10,3% προηγουμένως, παραμένοντας ωστόσο ένας ιδιαίτερα αυξημένος ρυθμός ανόδου.

Eπιπλέον, στον τομέα της ενέργειας αν και οι τιμές συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, αυτό πραγματοποιήθηκε σε πολύ μικρότερο βαθμό από όλους τους προηγούμενους μήνες, καθώς μειώθηκαν κατά -6,9% από -18,3% τον Σεπτέμβριο. Σε ένα βαθμό, αντανακλάται η αναταραχή στις αγορές της ενέργειας το τελευταίο διάστημα λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και των κινδύνων ανάφλεξης, που εν μέρει «μάζεψαν» την πτώση.

Καλύτερη είναι η εικόνα στα βιομηχανικά προϊόντα όπου σημειώθηκε επιβράδυνση κατά 3,6% από 4,4% ενώ και στις υπηρεσίες υπήρξε επιβράδυνση στο 3,4% από 3,8%.

Επιβράδυνση στην Ευρωζώνη

Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,9% τον Οκτώβριο από 4,3% τον Σεπτέμβριο με τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός να αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό στο 7,5%, έναντι 8,8% τον Σεπτέμβριο, ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (4,6%, έναντι 4,7%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,5%, έναντι 4,1%) και την ενέργεια (-11,1%, έναντι -4,6%).

Από τις χώρες της Ευρωζώνης, ταχύτερα κινήθηκαν οι τιμές στην Σλοβακία με 7,8%, στην Κροατία κατά 6,7% και Σλοβενία με 6,6%.

Αντίθετα στο Βέλγιο και την Ολλανδία καταγράφησαν αποπληθωριστικές κινήσεις στο -1,7% και -1% αντίστοιχα, ενώ στην Ιταλία σημειώθηκε ετήσια αύξηση 1,9%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ομοβροντία» αποεπένδυσης του ΤΧΣ από Alpha Bank και Εθνική - Ηχηρό κάλεσμα στους διεθνείς επενδυτές 

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι θα προβλέπει για τους ελεύθερους επαγγελματίες 

Επίδομα θέρμανσης: Έως 8 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις – Στις 22 Δεκεμβρίου η πρώτη πληρωμή

gazzetta
gazzetta reader insider insider