Barclays: Μόνο μια κατάρρευση των μετοχών θα σώσει την αγορά ομολόγων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Barclays: Μόνο μια κατάρρευση των μετοχών θα σώσει την αγορά ομολόγων
Η καταστροφική πορεία των ομολόγων έχει προκαλέσει σεισμικές δονήσεις στην παγκόσμια αγορά ομολόγων τους τελευταίους μήνες.

Η παγκόσμια αγορά ομολόγων είναι καταδικασμένη να συνεχίσει να πέφτει, εκτός εάν μια διαρκής πτώση των μετοχών αναζωογονήσει την ελκυστικότητα των περιουσιακών στοιχείων σταθερού εισοδήματος, αναφέρει η Barclays, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Δεν υπάρχει μαγικό επίπεδο αποδόσεων που, όταν επιτευχθεί, θα προσελκύσει αυτόματα αρκετούς αγοραστές για να πυροδοτήσει ένα διαρκές ράλι ομολόγων», γράφουν σε σημείωμα αναλυτές της Barclays με επικεφαλής τον Ajay Rajadhyaksha. «Βραχυπρόθεσμα, μπορούμε να σκεφτούμε ένα σενάριο όπου τα ομόλογα αυξάνονται ουσιαστικά, εάν τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου μειωθούν απότομα τις επόμενες εβδομάδες».

Η καταστροφική πορεία των ομολόγων έχει προκαλέσει σεισμικές δονήσεις στην παγκόσμια αγορά τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επενδυτές λαμβάνουν θέση προεξοφλώντας ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ενώ το selloff υποχώρησε την Τετάρτη, οι traders βρίσκονται σε εγρήγορση για αναζωπύρωση της αστάθειας - ειδικά εάν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή είναι ισχυρότερα από το αναμενόμενο.

Η ζήτηση θα είναι ασθενής καθώς οι καθαρές αγορές ομολόγων από ξένες κεντρικές τράπεζες επιβραδύνονται, έγραψαν οι αναλυτές της τράπεζας. Οι Ιάπωνες επενδυτές, οι μεγαλύτεροι κάτοχοι ομολόγων στο εξωτερικό, είναι πιθανό να ευνοήσουν το εσωτερικό χρέος, καθώς οι αποδόσεις θα αυξηθούν όταν η Τράπεζα της Ιαπωνίας προσαρμόσει την πολιτική της.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η μοίρα της αγοράς ομολόγων βρίσκεται στα χέρια των μετοχών, σύμφωνα με την Barclays. Η πτώση περίπου 5% του δείκτη S&P 500 τους τελευταίους τρεις μήνες είναι πολύ μικρότερη από αυτό που χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί η ανάκαμψη της αγοράς ομολόγων, έγραψαν οι αναλυτές.

«Το μέγεθος της πώλησης ομολόγων ήταν τόσο εκπληκτικό, που οι μετοχές είναι αναμφισβήτητα πιο ακριβές από ό,τι πριν από έναν μήνα, από άποψη αποτίμησης», έγραψαν. «Πιστεύουμε ότι η τελική πορεία για τη σταθεροποίηση των ομολόγων έγκειται στην περαιτέρω ανατιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου», κατέληξε η Barclays.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider