Ζεστό χρήμα προς νέες ΜΜΕ από ΕΣΠΑ: Ποιες είναι οι αυξημένες απαιτήσεις για τις νέες επιδοτήσεις των 350 εκατ. ευρώ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζεστό χρήμα προς νέες ΜΜΕ από ΕΣΠΑ: Ποιες είναι οι αυξημένες απαιτήσεις για τις νέες επιδοτήσεις των 350 εκατ. ευρώ
Την ερχόμενη Δευτέρα η προδημοσίευση των νέων δράσεων για την ενίσχυση των νέων και υπό σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ. Οι νέες αυστηρές προϋποθέσεις που προωθεί το ΥΠΕΘΟ και ο έλεγχος των αιτήσεων.

Στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διπλή δράση για την ενίσχυση νέων και υπό σύσταση επιχειρήσεων του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ που θα σπάσει σε δύο προσκλήσεις, μια αποκλειστικά για τουριστικές επιχειρήσεις και μια για όλες τις υπόλοιπες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προδημοσίευση των νέων προγραμμάτων αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, με την έναρξη των αιτήσεων να προγραμματίζεται για τις αρχές του επόμενου μήνα, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος για την προετοιμασία των επιχειρήσεων που θέλουν να υποβάλλουν αίτηση. Μια προετοιμασία, που όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, είναι απαραίτητη καθώς οι νέες δράσεις του ΕΣΠΑ έρχονται με αυξημένες απαιτήσεις.

Οι αλλαγές στις νέες δράσεις

Ειδικότερα, για την ένταξή τους στις νέες δράσεις τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν θα πρέπει να είναι ώριμα και όχι στο στάδιο της ιδέας, δηλαδή θα πρέπει για παράδειγμα να διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες ή να έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες έκδοσής τους. Θα πρέπει ακόμη να συνοδεύονται από αναλυτικό business plan αλλά και να έχουν εξασφαλισμένη την ίδια συμμετοχή.

Βασικός στόχος αυτών των αλλαγών, όπως εξηγεί στο insider.gr αρμόδιο στέλεχος του υπουργείoυ Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των επενδυτικών σχεδίων και η ικανότητα των επιχειρήσεων να τα υλοποιήσουν εντός διετίας. Οι αλλαγές αυτές κρίνονται απαραίτητες για να αποφευχθούν φαινόμενα αντίστοιχων δράσεων του παρελθόντος που επιχειρήσεις εντασσόντουσαν αλλά δεν ολοκλήρωναν ποτέ τις επενδύσεις ή αιτούνταν συνεχώς παρατάσεις, για πέντε και για έξι χρόνια, καθώς δεν προχωρούσε με τους απαιτούμενους ρυθμούς η υλοποίηση. Αυξημένη βαρύτητα στην αξιολόγηση θα παίζει και η δημιουργία θέσεων εργασίας, η οποία θα ελέγχεται αυστηρά.

Επενδυτικά σχέδια έως 400.000 ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις νέες δράσεις ενίσχυσης νέων και υπό σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα επιδοτούνται επενδυτικά σχέδια έως 400.000 ευρώ με την επιδότηση να διαμορφώνεται στο 50% της συνολικής επένδυσης. Δηλαδή, η ενίσχυση θα φτάνει τα 200.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο. Μεταξύ άλλων θα καλύπτονται σχετικές με: κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χόρος, τεχνικές μελέτες και συμβουλευτικές υπηρεσίες, μεταφορικά μέσα, μισθολογικό κόστος νέων εργαζομένων, υπηρεσίες σχεδιασμού – branding, συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις κ.α.

«Κλειδί» η σωστή προετοιμασία

Αρμόδιοι παράγοντες σημειώνουν ακόμη πως λόγω των νέων αυξημένων απαιτήσεις για την υποβολή αιτήσεων που φέρνουν οι νέες δράσεις, και οι οποίες θα ισχύουν και σε άλλες αντίστοιχες δράσεις του ΕΣΠΑ από εδώ και πέρα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των συμβούλων για την προετοιμασία του φακέλου τους. Και αυτό γιατί αποτελεί κοινό μυστικό πως κυκλοφορούν στην αγορά πολλοί που εμφανίζονται ως «σύμβουλοι ΕΣΠΑ» που δεν έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία ή και εμπειρία ή ακόμη χειρότερα και επιτήδειοι που πολλές φορές ζητούν προκαταβολές και μετά εξαφανίζονται.

Στην ουρά το «Ερευνώ – Καινοτομώ» και η ενίσχυση οπτικοακουστικών

Όπως έχει γράψει το insider.gr, σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και η δράση για τη στήριξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, η οποία θα υποστηρίζει χρηματοδοτικά παραγωγές ταινιών, σειρών και βιντεοπαιχνιδιών που γυρίζονται ολικά ή εν μέρει στην Ελλάδα, από εγχώριες εταιρείες.

Εντός του έτους αναμένεται να ξεκινήσει και το μεγάλο πρόγραμμα «Ερευνώ – Καινοτομώ», προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αποσκοπεί πρωτίστως στην ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρήσεων και των υπόλοιπων φορέων που δραστηριοποιούνται στο οικοσύστημα της έρευνας και καινοτομίας. Το «Ερευνώ – Καινοτομώ» έχει τέσσερις κατηγορίες παρεμβάσεων: 1) Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις, 2) Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς, 3) Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων, 4) Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσει

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fourlis: Πότε θα ανοίξουν τα νέα καταστήματα ΙΚΕΑ

Ακίνητα – Τουρισμός: «Μυρίζει» καλοκαίρι ο Οκτώβριος – Κινητικότητα σε Κυκλάδες και Πελοπόννησο

gazzetta
gazzetta reader insider insider