Παγκόσμια Τράπεζα: Η επιβράδυνση της Κίνας «ροκανίζει» την αισιοδοξία για την ανάπτυξη της ανατολικής Ασίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παγκόσμια Τράπεζα: Η επιβράδυνση της Κίνας «ροκανίζει» την αισιοδοξία για την ανάπτυξη της ανατολικής Ασίας
Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη στην ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα, επικαλούμενη την υποτονική ανάπτυξη στην Κίνα αλλά και την παγκόσμια ζήτηση εν μέσω των υψηλών επιτοκίων και της επιβράδυνσης του εμπορίου.

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη στην ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα, επικαλούμενη την υποτονική ανάπτυξη στην Κίνα αλλά και την παγκόσμια ζήτηση εν μέσω των υψηλών επιτοκίων και της επιβράδυνσης του εμπορίου.

Σύμφωνα με την έκθεσή της τον Οκτώβριο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην Ασία, η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει τώρα οι αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό να αναπτυχθούν κατά 5% το 2023. Αυτό είναι ελαφρώς μικρότερο από το 5,1% που είχε προβλέψει τον Απρίλιο ενώ για το 2024, αναμένει ανάπτυξη 4,5% για την περιοχή, κάτω από την πρόβλεψή της για 4,8% τον Απρίλιο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη του 2023 για την Κίνα στο 5,1%, αλλά μείωσε την εκτίμησή της για το 2024 στο 4,4% από 4,8% προηγουμένως. Ο οργανισμός ανέφερε «μακροπρόθεσμους δομικούς παράγοντες», τα αυξημένα επίπεδα χρέους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και την αδυναμία στον κλάδους των ακινήτων του ως λόγους για την υποβάθμισή.

Έτσι, παρόλο που οι οικονομίες της ανατολικής Ασίας έχουν ανακάμψει από την πανδημία και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε, πως ο ρυθμός ανάπτυξης πιθανότατα θα επιβραδυνθεί.

Τα «καμπανάκια»

Η ταχεία άνοδος των επιπέδων εταιρικού χρέους, ιδιαίτερα στην Κίνα, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ καθώς και η σημαντική αύξηση του χρέους της γενικής κυβέρνησης, είναι τα ηχηρά «καμπανάκια» που φέρνουν απαισιοδοξία στις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους μπορούν να περιορίσουν τόσο τις δημόσιες όσο και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Το αυξημένο χρέος θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια, γεγονός που θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Έτσι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τράπεζας, μια αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του χρέους της γενικής κυβέρνησης προς το ΑΕΠ συνδέεται με μείωση της αύξησης των επενδύσεων κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες. Ομοίως, μια αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ιδιωτικού χρέους προς το ΑΕΠ συνδέεται με μείωση 1,1 ποσοστιαίας μονάδας στην αύξηση των επενδύσεων.

Αυξημένο το χρέος και των νοικοκυριών

Αλλά δυσοίωνα είναι τα σημάδια και από την πλευρά των νοικοκυριών καθώς είναι σχετικά υψηλά τα επίπεδα χρέους στην Κίνα, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη σε σύγκριση με άλλες αναδυόμενες αγορές. Το υψηλό χρέος των νοικοκυριών μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση, καθώς περισσότερα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση των χρεών, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περικοπές στις δαπάνες.

Μια αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο χρέος των νοικοκυριών θα μείωνε την αύξηση της κατανάλωσης κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, δήλωσε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Παρόλα αυτά, η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από την προπανδημική εποχή στην αναπτυσσόμενη περιοχή της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού.

Οι Κινέζοι γερνούν και δεν ξοδεύουν όπως παλιά

Στην Κίνα, από την άλλη πλευρά, οι λιανικές πωλήσεις δεν σημειώνουν αύξηση λόγω της πτώσης των τιμών των κατοικιών, της ασθενέστερης αύξησης του εισοδήματος των νοικοκυριών, της αυξημένης προληπτικής αποταμίευσης και του χρέους των νοικοκυριών σε συνδυασμό με τη γενικότερη γήρανση του πληθυσμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αποκλιμακώθηκαν μετά το α' τρίμηνο και έως τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης

Προϋπολογισμός 2024: Επιπλέον φορο-έσοδα 1,57 δισ. ευρώ φέρνει η αύξηση των εισοδημάτων

Eurostat: Στο 6,4% η ανεργία στην ευρωζώνη τον Αύγουστο - Στο 10,9% στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider