Αποκλιμακώθηκαν μετά το α' τρίμηνο και έως τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποκλιμακώθηκαν μετά το α' τρίμηνο και έως τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης
Ωστόσο, στο προσχέδιο ξεκαθαρίζεται πως οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, καθώς παρουσιάζουν έντονη εποχικότητα, ιστορικά εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες κατά τη λήξη κάθε οικονομικού έτους.

Αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης έως τον Ιούλιο φέτος, «έδειξε» το οικονομικό επιτελείο στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, παρά τις αρχικά αυξητικές τάσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, με τα μεγαλύτερα ποσά να αφορούν σε υποχρεώσεις νοσοκομείων και λοιπών νομικών προσώπων.

Ωστόσο, στο προσχέδιο ξεκαθαρίζεται πως οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, καθώς παρουσιάζουν έντονη εποχικότητα, ιστορικά εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες κατά τη λήξη κάθε οικονομικού έτους.

Επισημαίνεται ακόμα πως οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τον Ιούλιο 2023 διαμορφώθηκαν στο ύψος των 2,099 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας περιλαμβάνουν ποσά clawback και rebate εκτιμώμενου ύψους 950 εκατ. ευρώ που ακόμα δεν έχουν συμψηφιστεί.

Συνεπώς, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εξαιρουμένων των ανωτέρω υπό συμψηφισμό ποσών, ανέρχονται σε 1,149 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (ΦΓΚ) έχει ως εξής:

  • Για τους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης (κράτος) το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τον μήνα Ιούλιο 2023 ανέρχεται στο ποσό των 97 εκατ. ευρώ.
  • Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ ανέρχονται τον μήνα Ιούλιο του τρέχοντος έτους στο ποσό των 157 εκατ. ευρώ.
  • Όσον αφορά στους ΟΚΑ, το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων για τον μήνα Ιούλιο 2023 διαμορφώνεται στο ποσό των 521 εκατ. ευρώ, ενώ για τον αντίστοιχο μήνα του 2022 το ύψος τους ανήλθε στο ποσό των 385 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση κατά 136 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κλάδου εφάπαξ παροχών του e-ΕΦΚΑ (πρώην Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών - ΕΤΕΑΕΠ), κατόπιν της επιτάχυνσης εκκαθάρισης των κυρίων συντάξεων. Ωστόσο, οι εν λόγω ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν μειωθεί κατά 140 εκατ. ευρώ εντός των τελευταίων πέντε μηνών, καθώς προχωρά το πρόγραμμα εκκαθάρισης των εφάπαξ.
  • Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων υπολογίζονται, συμπεριλαμβανομένων των ποσών clawback και rebate, στο ποσό των 1,114 εκατ. ευρώ για τον Ιούλιο 2023, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τον Ιούλιο 2022 ανερχόταν σε 1,032 δισ. ευρώ. Οι καθαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές, εξαιρουμένων των υπό συμψηφισμό ποσών, ανέρχονται σε 164 εκατ. ευρώ. Τονίζεται ότι εξακολουθεί η εντός του έτους τμηματική καταβολή της ετήσιας επιχορήγησής τους από το Υπουργείο Υγείας, προς διευκόλυνση της ταμειακής τους ρευστότητας και για την εν γένει εύρυθμη λειτουργία τους, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 85 του ν.4843/2021 (Α’ 193).
  • Ως προς τα λοιπά νομικά πρόσωπα, το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων για τον μήνα Ιούλιο 2023 ανέρχεται στο ποσό των 210 εκατ. ευρώ, ενώ για τον αντίστοιχο μήνα του 2022 το ύψος τους ανήλθε στο ποσό των 156 εκατ. ευρώ.

Στον Προϋπολογισμό σημειώνεται επιπλέον ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις:

(α) των συγκοινωνιακών φορέων ανέρχονται στο ποσό των 65 εκατ. ευρώ, αυξημένες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 κατά 17 εκατ. ευρώ και (β) των εταιρειών «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ» (ΕΑΣ) και «Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ΑΕ» (ΕΑΒ), οι οποίες αποτελούν αμυντικές βιομηχανίες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, διαμορφώνονται τον μήνα Ιούλιο 2023 στο ποσό των 21 εκατ. ευρώ, ομοίως αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του Ιουλίου 2022 κατά 10 εκατ. ευρώ.

Με γνώμονα τη διασφάλιση της ταμειακής ρευστότητας των ΦΓΚ εξακολουθεί να ισχύει η καταβολή μέχρι την 20η Ιανουαρίου κάθε έτους, έως και του ενός τετάρτου (1/4) της προβλεπόμενης ετήσιας επιχορήγησης ή χρηματοδότησης από φορείς της Κεντρικής Διοίκησης, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 84 του ν.4843/2021.

Η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης και των εκκρεμών επιστροφών φόρων απεικονίζεται στους παρακάτω πίνακες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός 2024: Επιπλέον φορο-έσοδα 1,57 δισ. ευρώ φέρνει η αύξηση των εισοδημάτων

Προϋπολογισμός 2024: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ - Ταχύτερη ανάπτυξη 3% - Όλες οι παρεμβάσεις

Εντυπωσιακή μείωση του χρέους - Συντηρητική εκδοτική στρατηγική για το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider