Ταχύτερα από την Ευρωζώνη «τρέχει» η ελληνική οικονομία – Οι «μοχλοί» της υπεραπόδοσης

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταχύτερα από την Ευρωζώνη «τρέχει» η ελληνική οικονομία – Οι «μοχλοί» της υπεραπόδοσης
Μέχρι και το β’ τρίμηνο 2023 οι διαταραχές της ενεργειακής κρίσης και της ανόδου των επιτοκίων έχουν επηρεάσει περισσότερο αρνητικά την οικονομία της Ευρωζώνης από ό,τι της Ελλάδας. Ιδιωτική κατανάλωση και πάγιες επενδύσεις πυροδοτούν την υπεραπόδοση. «Φαβορί» Τουρισμός και Κατασκευές Τι λέει η Eurobank Research.

Σταθερά υπεραποδίδει η ελληνική οικονομία έναντι της οικονομίας της Ευρωζώνης, γεγονός ιδιαίτερης βαρύτητας τόσο για τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων και την επενδυτική βαθμίδα, όσο και για το επενδυτικό ενδιαφέρον που παραμένει ισχυρό για την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι, μετά την απόδοση επενδυτικής βαθμίδας στην χώρα στις 8 Σεπτεμβρίου, η DBRS προχώρησε σήμερα και σε ήπια αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αναμένοντας πως θα διαμορφωθεί στο 1,9% (0,4% υψηλότερα) για φέτος και στο 1,5% (σταθερή εκτίμηση) το 2024. Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα, στο 1ο Αμερικανο – Μεσογειακό Επενδυτικό Φόρουμ, ακούστηκαν εγκωμιαστικά λόγια για τις επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα είναι ένα καταπληκτικό μέρος για να επενδύσει κανείς, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργο Τσούνη να επισημαίνει ότι οι καλύτερες ημέρες της Ελλάδας είναι μπροστά μας και τον Ντέιβιντ Σασούν, πρόεδρο του Joseph Sassoon Group να τονίζει ότι η Ελλάδα είναι η καλύτερη χώρα για να επενδύσει κανείς.

Όπως αναφέρει η Eurobank Research σε μελέτη της για τους «μοχλούς» της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας, από το δεύτερο μισό του 2021 η ελληνική οικονομία επανήλθε στα προ πανδημίας επίπεδα σε όρους τριμηνιαίου πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ από το α’ τρίμηνο 2022 υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνη. Αναλυτικά, τα τελευταία 6 τρίμηνα η σωρευτική μεγέθυνση στην Ελλάδα ανήλθε σε 6,1%, σημαντικά υψηλότερη από την αντίστοιχη στην Ευρωζώνη (1,9%), στη Γερμανία (0,8%), στη Γαλλία (1,3%) και την Ιταλία (1,7%). Ισοδύναμα, από το α’ τρίμηνο 2022 μέχρι το β’ τρίμηνο 2023, ο μέσος τριμηνιαίος πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 1,0%, στην Ευρωζώνη 0,3%, στη Γερμανία 0,1%, στη Γαλλία 0,2% και την Ιταλία 0,3%.

Όπως αναφέρει η Eurobank Research, μετρώντας το πραγματικό ΑΕΠ από την πλευρά της δαπάνης των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, της κυβέρνησης και των αντίστοιχων φορέων του εξωτερικού, η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι της Ευρωζώνης προέρχεται κυρίως από τη συνιστώσα της ιδιωτικής κατανάλωσης, δηλαδή της συνιστώσας με μακράν το υψηλότερο μερίδιο στο ελληνικό ΑΕΠ, ενώ ακολουθεί η συνιστώσα των επενδύσεων παγίων.

Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο 2023 σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο 2021 ανήλθε σε 6,1%, ενώ οι αντίστοιχες αυξήσεις στην Ευρωζώνη, στη Γερμανία, στη Γαλλία και την Ιταλία ήταν της τάξης του 1,9%, 0,8%, 1,3% και 1,7% αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις παγίων, δηλ. της μεταβλητής που ενισχύει τη ζήτηση στο παρόν και διευρύνει τις παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας στο μέλλον, η σωρευτική μεγέθυνσή τους στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 13,9% (κυρίως κατοικίες και κατασκευές, ενώ θετική συνεισφορά είχε και ο μεταφορικός εξοπλισμός), έναντι 1,6% στην Ευρωζώνη, 2,3% στη Γερμανία, 3,1% στη Γαλλία και 4,5% στην Ιταλία.

Υπό το πρίσμα της παραγωγής, δηλαδή μετρώντας το πραγματικό ΑΕΠ βάσει της προστιθέμενης αξίας που παράγουν οι κλάδοι της οικονομίας, η υπεραπόδοση της Ελλάδας σε σύγκριση με την Ευρωζώνη προέρχεται από τους κλάδους των κατασκευών, των υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης, των υπηρεσιών ενημέρωσης και επικοινωνίας, των υπηρεσιών επαγγελματικών, επιστημονικών, τεχνικών, διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων και των υπηρεσιών τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία που παρήχθη στον κλάδο των κατασκευών στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο 2023 ήταν υψηλότερη κατά 47,1% σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο 2021 (έναντι 1,4%, -1,2%, -1,5% και 2,7% στην Ευρωζώνη, στη Γερμανία, στη Γαλλία και την Ιταλία αντίστοιχα).

Υψηλή σωρευτική μεγέθυνση σε όρους παραγόμενης προστιθέμενης αξίας παρουσίασαν και οι κλάδοι των επαγγελματικών, επιστημονικών, τεχνικών, διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων (22,8% έναντι 3,9% στην Ευρωζώνη, περιλαμβάνονται και υπηρεσίες που σχετίζονται τόσο με τις κατασκευές όσο και με τον τουρισμό), των τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας (17,9% έναντι 10,4% στην Ευρωζώνη) και της ενημέρωσης και επικοινωνίας (15,2% έναντι 6,7% στην Ευρωζώνη).

Τα παραπάνω αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι μέχρι και το β’ τρίμηνο 2023 οι διαταραχές της ενεργειακής κρίσης και της ανόδου των επιτοκίων έχουν επηρεάσει περισσότερο αρνητικά την οικονομία της Ευρωζώνης από ό,τι της Ελλάδας σε όρους πραγματικού ρυθμού μεγέθυνσης.

Όπως καταλήγει η Eurobank Research, η ελληνική οικονομία από το α’ τρίμηνο 2022 υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης, με την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις παγίων να ενισχύουν σημαντικά την εγχώρια ζήτηση, δημιουργώντας ωστόσο υψηλά ελλείμματα στο εξωτερικό ισοζύγιο. Οι εν λόγω επιδόσεις στηρίζονται σε έναν βαθμό στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, στην αύξηση της απασχόλησης (και των ονομαστικών μισθών), στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), στην πιστωτική επέκταση από τα εγχώρια νομισματικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προς τις επιχειρήσεις και στη βελτίωση του βαθμού αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας (επενδυτική βαθμίδα). Σε κλαδικό επίπεδο οι κατασκευές, ο τουρισμός και άλλες υπηρεσίες πρωταγωνιστούν στην αύξηση του παραγόμενου προϊόντος και των εισοδημάτων. Παρά ταύτα, η οριακή στασιμότητα που παρουσιάζει η οικονομία της Ευρωζώνης τα τρία τελευταία τρίμηνα, η περιοριστική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική και οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές συνιστούν καθοδικούς κινδύνους για τα επόμενα τρίμηνα, επισημαίνει η Eurobank Research.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πληθωρισμός: «Χειρόφρενο» στο 2,4% τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα - Τρίτη βραδύτερη άνοδος στην Ευρωζώνη

Γεωργιάδης: Διπλή μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% το 2025 και 0,5% το 2027

gazzetta
gazzetta reader insider insider