ΥΠΟΙΚ Ιαπωνίας: Η κινεζική «φούσκα» των ακινήτων επηρεάζει και την εγχώρια οικονομία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΟΙΚ Ιαπωνίας: Η κινεζική «φούσκα» των ακινήτων επηρεάζει και την εγχώρια οικονομία
«Συγκοινωνούντα δοχεία» φαίνεται πως είναι η Κίνα με την Ιαπωνία καθώς τα προβλήματα της μιας επηρεάζουν και την άλλη.

«Συγκοινωνούντα δοχεία» φαίνεται πως είναι η Κίνα με την Ιαπωνία καθώς τα προβλήματα της μιας επηρεάζουν και την άλλη. Του λόγου το αληθές επιβεβαίωσε ο νέος υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας, Γιοσιτάκα Σίντο, που δήλωσε πως η «φούσκα» ακινήτων στην Κίνα και η αδύναμη κινεζική εγχώρια ζήτηση αποτελούν κίνδυνο για την ιαπωνική αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Ο ίδιος κατά τη διάρκεια του Υπουργικού συμβουλίου ανέφερε πως η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα πέμπτο των εξαγωγών της Ιαπωνίας και για τον λόγο αυτό, τα κινεζικά οικονομικά προβλήματα θα μπορούσαν να κάνουν την οικονομία της Ιαπωνίας να κινηθεί μια βαθμίδα προς τα κάτω.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Σίντο τόνισε πως «ο αντίκτυπος είναι πραγματικά μεγάλος» δεδομένου του κεντρικού ρόλου της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία. Παρατήρησε ότι οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα έχουν μειωθεί απότομα και οι εταιρείες ακινήτων εκεί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, οδηγώντας σε βραδεία ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας.

Από την «παγωνιά» στη «ζέστη» η ιαπωνική οικονομία

Μιλώντας ωστόσο για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας, τόνισε πως μετά από μια μακρά περίοδο «χαμηλής θερμοκρασίας» πρόσφατα, «υπάρχει μια αίσθηση ζέστης».

Ανέφερε ότι ο πληθωρισμός ξεπερνά τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Ιαπωνίας και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και ότι η συνολική ζήτηση στην οικονομία υπερτερεί της προσφοράς, δίνοντας τέλος στο χρόνιο ζήτημα της ανεπαρκούς ζήτησης στην χώρα.

Ωστόσο, τόνισε πως είναι νωρίς ακόμη να μιλάμε για λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα του αποπληθωρισμού ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους χαμηλούς μισθούς που δίνουν οι μικρότερες εταιρίες, που όπως ανέφερε, δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Πάνω από 80% μειώθηκαν οι αρνητικές λίστες ξένων επενδύσεων σε σύγκριση με το 2013

Σε αναστολή διαπραγμάτευσης η μετοχή της Evergrande

UBS: «Φούσκα» τα ακίνητα σε Ζυρίχη και Τόκιο - Καθολική διόρθωση τιμών

gazzetta
gazzetta reader insider insider