Κλείδωσε για 3-5 Οκτωβρίου το ραντεβού των Θεσμών στην Αθήνα – «Πιστοποίηση» για δημοσιονομική πορεία και μεταρρυθμίσεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλείδωσε για 3-5 Οκτωβρίου το ραντεβού των Θεσμών στην Αθήνα – «Πιστοποίηση» για δημοσιονομική πορεία και μεταρρυθμίσεις
Έμφαση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες, στις ιδιωτικοποιήσεις και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αποτίμηση Προσχεδίου Προϋπολογισμού και επίπτωση κλιματικής κρίσης, με φόντο τις αγορές και τις επόμενες αναβαθμίσεις. Σε καλό κλίμα και κυρίως σε τεχνικό επίπεδο οι επαφές.

Της Δήμητρας Καδδά

Μία ημέρα μετά την κατάθεση του προσχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή, έχει οριστεί το ραντεβού στην Αθήνα για την τακτική, ανά εξάμηνο, παρακολούθηση της Ελλάδος σε καθεστώς Μεταπρογραμματικής εποπτείας. Τα κλιμάκια των Θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχουν σύντομες χρονικά επαφές με κυβερνητικά στελέχη μεταξύ 3 και 5 Οκτωβρίου.

Στόχος είναι να καταγράψουν την πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων που παρακολουθούν από τον καιρό των μνημονίων και της ενισχυμένης εποπτείας με έμφαση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες, στις ιδιωτικοποιήσεις και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Επίσης θα ενημερωθούν για τους στόχους του προσχεδίου προϋπολογισμού, με τον ΥΠΕΘΟ Κωστή Χατζηδάκη να επαναλαμβάνει διαρκώς πως «παρά τις δυσκολίες η ελληνική κυβέρνηση θα εμμείνει στον στόχο του προϋπολογισμού για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ» φέτος. Και τούτο με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές και στον στόχο των αναβαθμίσεων και από τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης. Οι θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM) θα συζητήσουν με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το «αποτύπωμα» των πρόσφατων καταστροφών στο ΑΕΠ αλλά και στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται.

Χαμηλοί τόνοι

Πάντως, το «ραντεβού» αυτό που ήταν προγραμματισμένο εδώ και πολλές εβδομάδες, θεωρείται από κοινοτικές πηγές πως θα γίνει σε χαμηλούς τόνους και σε καλό κλίμα. Είναι χαρακτηριστικό, πως οι επαφές θα γίνουν κυρίως σε επίπεδο γενικών γραμματέων και επιτελικών στελεχών και όχι με την παρουσία των υπουργών, όπως στο παρελθόν, εξηγούν αρμόδιες πηγές. Προσθέτουν πως μία ακόμη ένδειξη «κανονικότητας» είναι το γεγονός πως η επίσκεψη ακολουθεί την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου Προϋπολογισμού (όπως ορίζει το Σύνταγμα θα κατατεθεί την 1η Δευτέρα του Οκτωβρίου).

Τα συμπεράσματα και τα στοιχεία δεν συνδέονται μόνο με το πόρισμα στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας. Συνδέονται και με το ανάλογο πόρισμα (αμφότερα θα εκδοθούν τον Νοέμβριο) για τον προϋπολογισμό. Επίσης σιγά σιγά υπάρχει διασύνδεση και με τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο του Tαμείου Aνάκαμψης. Και τούτο καθώς σταδιακά όλες αυτές οι διαδικασίες συνδέονται με το πακέτο αξιολογήσεων του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου», δηλαδή του πλέγματος παρακολούθησης της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πορείας κάθε κράτους. Σε καθεστώς μεταπρογραμματικής εποπτείας θα βρίσκεται η Ελλάδα (όπως και όλα τα κράτη που πέρασαν από μνημόνιο) έως ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει από την ΕΕ.

Το πόρισμα του Μαΐου

Στο προηγούμενο πόρισμα του Μαίου, το γενικό μήνυμα ήταν θετικό για την πρόοδο που έχει καταγραφεί, με πιστοποίηση της βιωσιμότητας του χρέους και της επίτευξης πλεονασμάτων. Κατεγράφη επίσης πρόοδος στα πεδία της κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας, της πορείας ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης, αλλά και της διαχείριση των δημοσίων περιουσιακών στοιχείων και των ιδιωτικοποιήσεων. Υπήρχαν όμως και συστάσεις αναφορικά με τα σχήματα ρύθμισης φορολογικών οφειλών, με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, αλλά και με διάφορα πεδία του τραπεζικού τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα -σημαντικά- οικονομικά γεγονότα πριν και μετά τη ΔΕΘ

Κονδύλια ΕΕ: Διπλό ανάχωμα για φυσικές καταστροφές & ανάπτυξη - Το μεγάλο στοίχημα, τα επόμενα βήματα

Τα report που θα κρίνουν δόσεις, επενδυτική βαθμίδα και μέτρα στήριξης - Τι αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες

gazzetta
gazzetta reader insider insider