Όλα τα μέτρα του φορολογικού πακέτου της ΔΕΘ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όλα τα μέτρα του φορολογικού πακέτου της ΔΕΘ
 POS παντού και σύνδεση με 450.000 ταμειακές, έρχονται τα ψηφιακά δελτία αποστολής, νέες παρεμβάσεις στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών. ΦΠΑ σε όσους εκμεταλλεύονται 3 ή περισσότερα ακίνητα τύπου Airbnb.

Χτύπημα της φοροδιαφυγής με νέα όπλα, αύξηση έως 100% του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια με στόχο να ενισχυθεί το ειδικό αποθεματικό για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, επιβολή ΦΠΑ σε όσους εκμεταλλεύονται τουλάχιστον 3 ακίνητα τύπου Airbnb, ενίσχυση των νοικοκυριών με παιδιά με αύξηση του αφορολογήτου ορίου και του επιδόματος θέρμανσης αλλά και διατήρηση του Μarket Pass για τα νοικοκυριά της Θεσσαλίας και του Έβρου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων των φορολογικό πακέτο της ΔΕΘ που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι διπλή κατάρα, αντικοινωνική και αντιαναπτυξιακή, αναφέροντας ότι δρομολογούνται, παρεμβάσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες. «Δεν γίνεται 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια έσοδα ακόμα και κάτω από τον κατώτερο μισθό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Μητσοτάκης: Ξεπαγώνουν οι 3ετίες από τον Ιανουάριο– Ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης - ΦΠΑ στα airbnb –Παράταση market pass για Θεσσαλία, Έβρο

Φοροδιαφυγή

Ειδικότερα τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπουν:

- Διασύνδεση έως την άνοιξη του 2024 των 450.000 ταμειακών μηχανών με τα POS.

- Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά.

- Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, καταργούνται οριστικά τα μετρητά.

- Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία.

- Ενεργοποιείται από τον Ιανουάριο, το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ.

- Η Εφορία θα αναγνωρίζει ως έξοδα, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μόνο όσα έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα mydata.

- Τα περισσότερα προνοϊακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών

- Θα επιβάλλεται πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά

ΦΠΑ στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Την επιβολή ΦΠΑ στα έσοδα από βραχυχρόνια μίσθωση για όσους εκμεταλλεύονται 3 ή περισσότερα ακίνητα δρομολογεί η κυβέρνηση από τον Ιανουάριο. Παράλληλα θα επιβάλλονται όλα τα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο ανέρχεται σήμερα στο στο 6% ενώ το τέλος διαμονής για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα κυμαίνεται σε 0,50 έως 4 ευρώ ανάλογα με το είδος της εγκατάστασης.

Σήμερα, οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητα μέσω των πλατφορμών τύπου Airbnb απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Για τους διαχειριστές ακινήτων, εφόσον μετατραπούν σε εταιρείες με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία ο ΦΠΑ καταβάλλεται από τους ίδιους στο ελληνικό Δημόσιο.

Τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία

Αυξάνεται από 0,5 – 4 ευρώ που ισχύει σήμερα σε 1-6 ευρώ ο φόρος διαμονής, προκειμένου να ενισχυθεί στα 600 εκατομμύρια ευρώ το ειδικό αποθεματικό αντιμετωπίζοντας έτσι τις αυξημένες ανάγκες που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές. Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε επίσης κάλεσμα στις εταιρείες να συνδράμουν και αυτές και προανήγγειλε επίσης υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.

Κρατικά ομόλογα – χρηματιστηριακές συναλλαγές

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων ως μία νέα εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης αλλά και τη μείωση στο μισό του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Επίσης όπως είπε ο Πρωθυπουργός δρομολογείται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο ενώ θα συνεχιστεί η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider