Bundesbank: Σχεδόν σε χαμηλό 20ετίας οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Γερμανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bundesbank: Σχεδόν σε χαμηλό 20ετίας οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Γερμανία
Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι υπάρχουν 80 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσων ξένων επενδύσεων στα σκαριά.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στη Γερμανία μειώθηκαν στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους από 34,1 δισεκατομμύρια την ίδια περίοδο το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Bundesbank. Πρόκειται για τις χαμηλότερες ΑΞΕ εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, ένα στοιχείο που υποδηλώνει πως η «ατμομηχανή» της Ευρώπης, «χάνει» την «λάμψη» της στα επιχειρηματικά «βλέμματα», όπως ανέφερε από χτες το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο (IW).

«Η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών επαινούν την υποτιθέμενη επιχειρηματική και επενδυτική ελκυστικότητα της Γερμανίας, όμως αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία στο πρώτο εξάμηνο του 2023», δήλωσε ο Γιούργκεν Μάτες, επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας Παγκόσμιας & Περιφερειακής Αγοράς στο IW που εκτιμά πως η κατάσταση είναι απίθανο να αλλάξει κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. «Σχεδόν κανένας από το εξωτερικό δεν θέλει να επενδύσει πια εδώ, οι συνθήκες τοποθεσίας είναι προφανώς πολύ αποθαρρυντικές για κάτι τέτοιο», έσπευσε να συμπληρώσει σύμφωνα με το Reuters. Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι υπάρχουν 80 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσων ξένων επενδύσεων στα σκαριά.

Πάντως, από την πλευρά του, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι βλέπει ένα «λαμπρό μέλλον» για τη Γερμανία ως βιομηχανικό προορισμό μετά από μια συμφωνία άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ με την αμερικανική εταιρεία τσιπ Intel ον Ιούνιο για την ανάπτυξη δύο μονάδων παραγωγής τσιπ στο Μαγδεμβούργο. Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών Wolfspeed δήλωσε επίσης τον Φεβρουάριο ότι θα κατασκευάσει μονάδα παραγωγής τσιπ και ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ράλι 53% στην τιμή του ελαιόλαδου: «Αλμυρή» η παέγια στην Ισπανία

H TSMC θα επενδύσει 100 εκατ. δολάρια στην IPΟ της Arm Holdings

Γερμανία: Δεκαπλασιασμός στις αγορές καυσίμου από την Ινδία, η οποία διυλίζει ρωσικό πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider