Σχοινάς: Νέα αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης - Οι 3+1 άξονες στήριξης της ΕΕ για την κακοκαιρία Daniel

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχοινάς: Νέα αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης - Οι 3+1 άξονες στήριξης της ΕΕ για την κακοκαιρία Daniel
Πρωτοφανές σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτό που συνέβη στην Ελλάδα επισήμανε και πρόσθεσε ότι είναι απόλυτα εφικτή η αναθεώρηση της αναθεώρησης του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης για την στήριξη των πληγέντων.

Μια «δύναμη πυρός» άνω των 70 δισ. ευρώ υπάρχει διαθέσιμη για την ανακούφιση των πλυμμηροπαθών από την κακοκαιρία Daniel που έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο, όπως περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, διαμηνύοντας πως «δίνει περιθώριο να κινηθούμε με λύσεις που στηρίξουν πληγέντες» προστατεύει τη δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας, η οποία τα τελευταία χρόνια με τις οικονομικές της επιδόσεις, προσαρμόστηκε και από το «τελευταίο θρανίο» πλέον κάθεται στο πρώτο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σχοινάς σκιαγράφησε 3+1 άξονες που μπορεί να κινηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια προς τη Θεσσαλία. Μεταξύ αυτών προανήγγειλε και νέα αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης (η πρόταση για την αναθεώρηση κατατέθηκε από το ΥΠΕΘΟ στις Βρυξέλλες στο τέλος Αυγούστου με βάση τα έως τότε δεδομένα και λόγω της σχετικής προθεσμίας που υπήρχε. Ο Αντιπρόεδρος, τόνισε παράλληλα πως η συνθήκη για τη χώρα μας είναι ευνοϊκή καθώς στα 42 χρόνια μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ποτέ δεν είχαμε διαθέσιμους τόσους κοινοτικούς πόρους (35 δισ. ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης και 35 δισ. ευρώ από προϋπολογισμό ΕΣΠΑ).

Ειδικότερα, οι άξονες είναι οι ακόλουθοι:

  1. Να δούμε τι υπάρχει αδιάθετο από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο και μέχρι το τέλος του χρόνου «μπορούμε να κάνουμε χρήση αυτών των χρημάτων»
  2. Τι προσαρμογές γίνονται στην τρέχουσα δημοσιονομική περίοδο μέχρι το 2027: «έχουμε το κοινωνικό ταμείο με σημαντικές πιστώσεις σε ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση αλλά και τις αγροτικές δαπάνες
  3. Αναμόρφωση της αναθεώρησης του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης. Η απόφαση εκκρεμεί και μας δίνει περιθώριο να κινηθούμε
  4. «Αναθεώρηση του πλέγματος για τις κρατικές ενισχύσεις. Πολλά ελληνικά μέτρα να γίνουν μόνιμες παρεμβάσεις ώστε ο κρατικός μηχανισμός να κινηθεί γρήγορα με τη δημιουργία μιας task force, μιας ομάδας εργασίας που θα προσφέρει ανακούφιση»

Επεσήμανε πως η Ευρώπη θα είναι δίπλα στην Ελλάδα, όπως με την πανδημία και το μεταναστευτικό, ενώ η αποκατάσταση της Θεσσαλίας δεν αποτελεί απλά εθνικό ζήτημα, αλλά ευρωπαϊκό διακύβευμα και έτσι θα αντιμετωπιστεί στη συνάντηση Μητσοτάκη - Φον ντερ λάιεν στο Στρασβούργο την Τρίτη. Ταυτόχρονα, διευκρίνισε πως πέρα από την αναπροσαρμογή των δαπανών στο ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου και της αναθεώρησης του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης, πρέπει να γίνουν οι συνομιλίες Ελλάδας - ΕΕ ώστε «να δούμε τι ανάγκες προκύπτουν για Θεσσαλία και να καλυφθούν σε βάθος χρόνου» με την πρώτη άμεση να δίδεται άμεσα.

«Είναι μια διαδικασία εφικτή και νομικά ισχυρή. Ο διάλογος για την αναδιοργάνωση των πιστώσεων πρέπει να κατευθυνθεί εκεί που έχουμε ανάγκη, όπως η γεωργία, η στήριξη των υποδομών και η άμεση ανακούφιση των πληγέντων. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία που δεν θα εξαντληθεί στους μήνες που έρχονται αλλά σε δράσεις και χρηματοδοτήσεις σε βάθος χρόνου. Η αρχή θα γίνει άμεσα στο τέλος του έτους, με το πρώτο κύμα ανακούφισης των πληγέντων και τη στήριξη των νοικοκυριών» ανέφερε και συμπλήρωσε πως μετά θα ακολουθήσουν οι υποδομές και η αγροτική παραγωγή.

«Μην ξεχνάτε ότι η Θεσσαλία είναι ένας σιτοβολώνας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Και ο συνεχιζόμενος πόλεμος δημιουργεί μια ανάγκη για την Ευρώπη να στηρίξει την αγροτική παραγωγή. Άρα και εκεί πρέπει να αναμένουμε ισχυρές κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Αλλά θέλω να διαβεβαιώσω ότι η ευρωπαϊκή στήριξη θα κλιμακωθεί σε βάθος χρόνου. Θα αρχίσουμε αμέσως, αλλά οι παρεμβάσεις μας θα καλύψουν ό, τι χρονικό ορίζοντα, όποιο χρονικό ορίζοντα απαιτείται» τόνισε.

«Πιστεύω ότι ο συγκερασμός από αυτές τις τρεις “τσέπες”, τις τρεις δημοσιονομικές παρεμβάσεις, θα καλύψει και ίσως και υπερκεράσει το ό,τι απαιτείται. Θέλω να προσθέσετε και μια τέταρτη, που είναι η αναθεώρηση του πλέγματος για τις κρατικές ενισχύσεις. Πολλά από τα μέτρα τα ελληνικά, τα εθνικά, θα πρέπει να αναγνωριστούν ως νόμιμες κρατικές ενισχύσεις και αυτό έχει τη μεγάλη του σημασία γιατί επιτρέπει στον κρατικό και τον κυβερνητικό μηχανισμό να πάει γρήγορα. Και τέλος, νομίζω ότι θα απαιτηθεί και η σύσταση κάποιας task force, δηλαδή μιας αφοσιωμένης, επικεντρωμένης στο πρόβλημα ομάδας εργασίας με εθνικούς και κοινοτικούς υπαλλήλους που θα έχει το γενικό συντονισμό. Πρέπει να πάμε γρήγορα, πρέπει να πάμε συντονισμένα, αλλά δεν νομίζω ότι μεσομακροπρόθεσμα δεν θα τα καταφέρουμε. Η στήριξη αποκατάσταση της Θεσσαλίας, το ξαναλέω, είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ζητούμενο» επανέλαβε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κακοκαιρία Daniel: Προχωρά η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης – Στη χαμηλή τάση τα προβλήματα

Βιβλική καταστροφή στο θεσσαλικό κάμπο: Συνεχείς απεγκλωβισμοί - Χωριά δίχως νερό και ρεύμα

Υγειονομική «βόμβα» στη Θεσσαλία – Όλα τα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας

gazzetta
gazzetta reader insider insider