Γερμανία: «Βούλιαξαν» οι εξαγωγές τον Ιούλιο - Επιδεινώθηκε το εμπορικό ισοζύγιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: «Βούλιαξαν» οι εξαγωγές τον Ιούλιο - Επιδεινώθηκε το εμπορικό ισοζύγιο
Από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους, οι γερμανικές εξαγωγές ήταν εξαιρετικά ασταθείς.

Απογοητευτικές ήταν οι γερμανικές εξαγωγές τον Ιούλιο καθώς μειώθηκαν κατά 0,9% σε μηνιαία βάση, από +0,2% τον Ιούνιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.

Παράλληλα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,4% από -3,2% τον Ιούνιο. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό ισοζύγιο μειώθηκε στα 15,9 δισ. ευρώ, από 18,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, σε ονομαστικούς όρους και όχι με βάση τον πληθωρισμό.

Από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους, οι γερμανικές εξαγωγές ήταν εξαιρετικά ασταθείς. Έκτοτε, οι εξαγωγές έπεσαν σε στασιμότητα με αποτέλεσμα, το εμπόριο να μην είναι πλέον ο ισχυρός ανθεκτικός αναπτυξιακός μοχλός της γερμανικής οικονομίας όπως ήταν.

Από τις αρχές του 2022, οι καθαρές εξαγωγές ενίσχυσαν την οικονομία στα τέσσερα στα έξι τρίμηνα. Οι περιορισμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας, η πιο κατακερματισμένη παγκόσμια οικονομία και η ολοένα και μεγαλύτερη δυνατότητα της Κίνας να παράγει προϊόντα που αγόραζε προηγουμένως από τη Γερμανία, είναι παράγοντες που επιβαρύνουν τον γερμανικό εξαγωγικό τομέα.

Με την πτώση των λιανικών πωλήσεων της περασμένης εβδομάδας και τα σημερινά απογοητευτικά στοιχεία για τις εξαγωγές, το τρίτο τρίμηνο για τη γερμανική οικονομία ξεκίνησε σε πολύ αδύναμη βάση, υποδηλώνοντας ότι ο κίνδυνος να υποχωρήσει ξανά σε συρρίκνωση παραμένει υψηλός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στη Βουλή η σύμβαση για τα πρώτα 250 σύγχρονα λεωφορεία σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Χαιρετίζει τις «παραγωγικές συνομιλίες» που είχε στην Κίνα

Τράπεζες: «Ξαναχτίζουν» την παρουσία τους στα Βαλκάνια – Στόχος η ανάκτηση ισχυρού περιφερειακού ρόλου 

gazzetta
gazzetta reader insider insider