Τουρκία: Θα ξεπεράσουν το 1 τρισ. λίρες οι δαπάνες για τον μεγάλο σεισμό του Φεβρουαρίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Θα ξεπεράσουν το 1 τρισ. λίρες οι δαπάνες για τον μεγάλο σεισμό του Φεβρουαρίου
Οι δαπάνες που απορρέουν από τον μεγάλο σεισμό που έπληξε την Τουρκία τον Φεβρουάριο θα φτάσουν τα 37 δισ. δολάρια φέτος.

Οι δαπάνες που απορρέουν από τους σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία τον Φεβρουάριο θα φτάσουν το 1 τρισ. τουρκικές λίρες (37 δισ. δολάρια) φέτος, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Cevdet Yılmaz.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη νοτιοανατολική επαρχία Gaziantep, ο Yilmaz είπε ειδικότερα πως οι δαπάνες του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης θα αγγίξουν τα 762 δισ. λίρες. Πέραν αυτών, «θα πραγματοποιηθούν επιπλέον δαπάνες για επιχορηγήσεις σε τοπικές κυβερνήσεις, για την υπηρεσία απασχόλησης Iskur και για την υπηρεσίας κοινωνικής ασφάλισης SGK. Υπολογίζουμε πως το συνολικό ποσό θα φτάσει το περίπου 1 τρισ. λίρες το τρέχον έτος», είπε ο Yilmaz.

Οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούσαν τη ζημία από τον σεισμό στα 104 δισ. δολάρια, σημείωσε ο Τούρκος αξιωματούχος. «Επρόκειτο για μια συγκρατημένη εκτίμηση. Βρισκόμαστε πράγματι αντιμέτωποι με σημαντικά κόστη».

Οι σεισμοί του Φεβρουαρίου επηρέασαν άμεσα 11 επαρχίες και περισσότερους από 14 εκατομμύρια ανθρώπους, υπενθύμισε ο Yılmaz.

Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου καταστροφή, η οποία επέφερε ένα κόστος που θεωρείται πολύ μεγάλο ακόμη και για τα περισσότερα ανεπτυγμένα κράτη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος.

Η κυβέρνηση δεν χτίζει μόνο νέα σπίτια, αλλά επενδύει και στις υποδομές στις σεισμόπληκτες επαρχίες, πρόσθεσε ο Yılmaz.

Οι δίδυμοι σεισμοί μεγέθους 7,7 και 7,6 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου συγκλόνισαν 11 νότιες επαρχίες, στοιχίζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους και αφήνοντας πολλούς άστεγους. Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις υπέστησαν επίσης ζημιές.

Φώτο: getty images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Γιατί η αδυναμία ανάπτυξης είναι μακροχρόνια και όχι πρόσκαιρη

Η Βρετανία προειδοποιεί για πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες στη Σουηδία

gazzetta
gazzetta reader insider insider