Ίλιγγος στην αμερικανική αγορά ομολόγων των 25 τρισ. δολαρίων μετά τη Fitch – Η ιστορία του 2011

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ίλιγγος στην αμερικανική αγορά ομολόγων των 25 τρισ. δολαρίων μετά τη Fitch – Η ιστορία του 2011
H «αγκαλιά» των αμερικανικών ομολόγων, το «καταφύγιο» των 25 τρισ. δολαρίων βρίσκεται στο επίκεντρο μετά τη υποβάθμιση από την Fitch.

Η Fitch έγινε την Τρίτη ο δεύτερος μεγάλος οίκος αξιολόγησης που υποβάθμισε την αμερικανική οικονομία σε ΑΑ+ από AAA, μια κίνηση που καταδικάστηκε αμέσως από τον Λευκό Οίκο και το Υπουργείο Οικονομικών και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Αλλά αν το παρελθόν μπορεί να αποτελέσει «δάσκαλο» και μπορούμε να μάθουμε από αυτό, η μεγάλη αντίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να είναι στην πραγματικότητα ένα ράλι στην αγορά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, αξίας περίπου 25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως υπογραμμίζει το Marketwatch.

«Το timing της υποβάθμισης μας άφησε με το στόμα ανοιχτό», δήλωσε ο Τσιπ Χιούι, διευθύνων σύμβουλος, σταθερού εισοδήματος, στην Truist Advisory Service. «Αλλά αν δούμε το 2011 για να συγκρίνουμε, η άμεση αντίδραση δεν αφορούσε την ικανότητα των ΗΠΑ να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για το χρέος, αλλά μάλλον τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη που δημιουργούσαν ζήτηση για αμερικανικά ομόλογα, παρά την υποβάθμιση» πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι η αντίδραση θα αντικατοπτρίζει το 2011. Από τη μια πλευρά, έχουμε μια άλλη ενέργεια που θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει την αντίληψη για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ» εκτίμησε, συμπληρώνοντας πως οι ανησυχίες της Fitch θα μπορούσαν επίσης να δημιουργήσουν άγχος στην αγορά, οδηγώντας τους επενδυτές σε assets που παραδοσιακά θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο.

Η εκτίμηση της Goldman Sachs

Η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Fitch αντανακλά κυρίως το πλαίσιο διακυβέρνησης και τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προκλήσεις, αλλά δεν αντανακλά νέα δημοσιονομικά στοιχεία, όπως αναφέρει η Goldman Sachs σε σημείωμά της. Σύμφωνα με τους οικονομόλογους της Goldman Sachs, η υποβάθμιση αναμένεται να έχει έναν περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο στις αγορές, καθώς θεωρείται απίθανο να υπάρχουν μεγάλοι και σημαντικοί κάτοχοι αμερικανικών κρατικών τίτλων που θα αναγκαστούν να πουλήσουν με βάση την αλλαγή της αξιολόγησης.

Κατηγορία για λιγοστούς

Μετά από την υποβάθμιση της Fitch στις ΗΠΑ, έχουν επανέλθει στο προσκήνιο οι φόβοι για μια ύφεση στην παγκόσμια οικονομία ιδιαίτερα εν μέσω των αυξήσεων στα βασικά επιτόκια των ισχυρών κεντρικών τραπεζών, που «μεταφράζονται» σε υψηλότερο κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η λίστα των χωρών που έχουν την βαθμίδα «ΑΑΑ» και από τους 3 μεγάλους οίκους αξιολόγησης μικραίνει συνεχώς. Μόνο οι Αυστραλία, Γερμανία, Σιγκαπούρη και Ελβετία έχουν την κορυφαία αξιολόγηση από Fitch, Moody's και S&P, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Στα κάγκελα Γέλεν - Λευκός Οίκος

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της Fitch αντιμετωπίστηκε με οργή από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. «Διαφωνώ έντονα με την απόφαση του Fitch Ratings. Η μεταβολή (...) είναι αυθαίρετη και βασισμένη σε παρωχημένα στοιχεία», ξεσπάθωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της. «Διαφωνούμε σθεναρά με την απόφαση αυτή», τόνισε σε εξίσου υψηλό τόνο η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρώην πρόεδρο, τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, πως ευθύνεται για την επιδείνωση των κριτηρίων που λαμβάνει υπόψη ο οίκος. «Αψηφά την πραγματικότητα το να υποβαθμίζονται οι ΗΠΑ τη στιγμή που ο πρόεδρος Μπάιντεν έφερε την πιο ισχυρή ανάκαμψη από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία στον κόσμο», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα της Bain για την αγορά ενέργειας: Καταγράφεται επιβράδυνση του ρυθμού απανθρακοποίησης

Αυστραλία: Μετά το TikTok, εξετάζεται η απαγόρευση και του WeChat

BAE Systems: Σε ιστορικό υψηλό οι παραγγελίες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider