Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα ακτοπλοϊκά: Στα ύψη οι τιμές - Τι εξετάζεται

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα ακτοπλοϊκά: Στα ύψη οι τιμές - Τι εξετάζεται
Οι τιμές των καυσίμων για τα πλοία έχουν μειωθεί, όμως των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων παραμένουν αυξημένες και εξετάζεται κυβερνητική παρέμβαση, προκειμένου να υπάρξει μείωση στα ναύλα.

Στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης υπεισέρχεται η πιθανότητα αισχροκέρδειας στο αυξημένο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, από τη στιγμή που οι τιμές για καύσιμα και ενέργεια έχει υποχωρήσει όπως καταγράφηκε στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από μερικά 24ωρα.

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει τέτοια φαινόμενα σε βάρος των πολιτών, και σε συνέχεια του παραθύρου για παρέμβαση που άνοιξε το πρωί ο Παύλος Μαρινάκης, αύριο το απόγευμα (11/7) έχει προγραμματιστεί στο Μέγαρο Μαξίμου διυπουργική σύσκεψη. Στη σύσκεψη θα συμμετέχει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος και ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, που έχουν την αρμοδιότητα συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Σύμφωνα με το Reader, δεν αποκλείεται να δώσει το «παρών» και Υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, αλλά και εκπρόσωποι της Ένωσης Ακτοπλοών, προκειμένου να γίνει συζήτηση επί των εισιτηρίων «φωτιά».

Εφόσον διαγνωστεί ζήτημα αισχροκέρδειας, παρέμβαση της κυβέρνησης όπως μεταφέρουν πηγές της ΝΔ θα είναι ζήτημα το πολύ μιας εβδομάδας. Αν και προς ώρας δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι στο τραπέζι βρίσκονται προς εφαρμογή μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων κλάδων. Δηλαδή, η φορολόγηση υπερκερδών είτε ένα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους με βάση αναφοράς μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Τον στόχο «να εξετάσουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τις ακτοπλοϊκές τιμές και τα εισιτήρια», έθεσε ήδη ο κ. Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM -και, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «βλέπουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που καταγράφονται κάποιες σημαντικές αυξήσεις. Εδώ πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν ότι οι τιμές των καυσίμων έχουν πέσει. Πρέπει να δοθούν κάποιες εξηγήσεις από την ακτοπλοϊκή αγορά, γιατί υπάρχουν αυξήσεις».

Γενικά για την ακρίβεια, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε, «εμείς είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε αδικαιολόγητη αύξηση τιμών» και «όταν παρατηρούνται υπερβάσεις, θα υπάρχουν και πρόστιμα». Είναι, άλλωστε, συνέχισε, «το Νο1 πρόβλημα για τα εισοδήματα, τα νοικοκυριά, για τους εργαζόμενους». «Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας και των εισοδημάτων», επέμεινε και έθεσε τον στόχο, «μέσα από μεγαλύτερες αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων να μπορέσουμε να έχουμε την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών και των πολιτών». Επικαλέστηκε δε, στο σημείο αυτό, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα ψηφισθεί εντός του Ιουλίου και στο οποίο θα υπάρξει παράταση του market pass.

Για τον γενικό πληθωρισμό, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στις πέντε χώρες της Ευρώπης που καταγράφουν την ταχύτερη μείωση». Ενώ για την αύξηση των τιμών των τροφίμων απάντησε πως είναι «ένα εποχικό φαινόμενο» και σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει αύξηση στις τιμές του ρυζιού, οφείλεται στις διεθνείς τιμές του. Υπάρχει αύξηση στις τιμές του ελαιολάδου, που προκαλείται από την ξηρασία στις διάφορες χώρες. Υπάρχει αύξηση στα νωπά φρούτα, που οφείλεται στην κακοκαιρία του Μαΐου, καθαρά εποχικό φαινόμενο. Υπάρχει αύξηση στις τιμές της ζάχαρης, παρατηρείται αναταραχή στις διεθνείς τιμές της».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσωνας «Κλέων»: Πότε θα κορυφωθεί - Τα έκτακτα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους

Όλη η ατζέντα Χατζηδάκη – Τραπεζιτών: Μεγάλο βάρος στην «ψαλίδα» μεταξύ χορηγήσεων & καταθέσεων

«Αντίστροφη μέτρηση» 50 ημερών για νέο χρήμα 5,8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

gazzetta
gazzetta reader insider insider