Ουκρανία: Σκοπεύει να «αρπάξει» την Sense Bank από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Σκοπεύει να «αρπάξει» την Sense Bank από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της
Η Sense Bank είναι η 11η μεγαλύτερη τράπεζα της Ουκρανίας από πλευράς ενεργητικού.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας σκοπεύει να εθνικοποιήσει την Sense Bank παίρνοντας τον έλεγχο από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτης της, τον Μικαίλ Φρίντμαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Κιέβο επιδιώκει να «αρπάξει» την τράπεζα από τον Φρίντμαν -ο τελευταίος εξέχων Ρώσος δισεκατομμυριούχος που εξακολουθεί να διαμένει στο Λονδίνο- και τον συνεργάτη του, Πίτερ Αβεν, οι οποίοι έχουν υποστεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, όπως πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών.

Η πολυαναμενόμενη κατάσχεση της τράπεζας από τις ουκρανικές αρχές αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με έναν από τους Ουκρανούς αξιωματούχους που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Προηγουμένως γνωστή ως Alfa-Bank Ukraine, η Sense Bank είναι η 11η μεγαλύτερη τράπεζα της Ουκρανίας από πλευράς ενεργητικού.

Ονομαστικός ιδιοκτήτης της είναι η ABH Holdings, με έδρα το Λουξεμβούργο.

Τον Ιούνιο ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπέγραψε νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να κηρύξει αφερέγγυους και, εάν χρειαστεί, να εθνικοποιήσει δανειστές από ιδιοκτήτες που τέθηκαν υπό κυρώσεις λόγω της εισβολής της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Το Κρεμλίνο θα παρακολουθήσει «από πολύ κοντά» τις συνομιλίες Ζελένσκι-Ερντογάν στην Τουρκία

gazzetta
gazzetta reader insider insider