Σύγκλιση επιτοκίων Ελλάδας - Ευρωζώνης στα στεγαστικά δάνεια – Ψαλίδα άνω των 2 μονάδων στα επιχειρηματικά και μίας μονάδας στις καταθέσεις

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύγκλιση επιτοκίων Ελλάδας - Ευρωζώνης στα στεγαστικά δάνεια – Ψαλίδα άνω των 2 μονάδων στα επιχειρηματικά και μίας μονάδας στις καταθέσεις
Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε τον Μάιο κατά 23 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,83%. Μειώθηκε και το επιτόκιο στα καταναλωτικά δάνεια, διατηρεί όμως διαφορά 5 μονάδων από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Στο 1,31% αυξήθηκε το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων διάρκεια έτους.

Μείωση των στεγαστικών επιτοκίων στα επίπεδα της ευρωζώνης, καθώς και μείωση των καταναλωτικών τα οποία, όμως, διατηρούν διαφορά πέντε μονάδων από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, παρουσίασαν τα επιτόκια των δανείων στην Ελλάδα τον Μάιο. Σε ένα κλίμα συνεχιζόμενης ανόδου των επιτοκίων της ΕΚΤ, που συμπαρέσυρε ανοδικά όλα τα επιτόκια των δανείων σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, οι δύο παραπάνω μειώσεις επιτοκίων στα ελληνικά στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια αποτελούν την εξαίρεση. Στα επιχειρηματικά δάνεια, οι ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να δανείζονται τουλάχιστον δύο μονάδες υψηλότερα από τις ανταγωνίστριές τους στην Ευρωζώνη.

Όσο για τα επιτόκια καταθέσεων, «σύμπνοια» ανόδου επικράτησε τον Μάιο και στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, τα οποία, ωστόσο, παραμένουν χαμηλότερα στην Ελλάδα κατά μία μονάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη.

Τα επιτόκια καταθέσεων

Ξεκινώντας από τις καταθέσεις, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΤτΕ για τον μήνα Μάιο δείχνουν ότι το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,02%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο στο 0,11%.

Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 1,31%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 23 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,10%.

Στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, το επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 19 μονάδες βάσης στο 2,46%. Το επιτόκιο των καταθέσεων με δυνατότητα εξαγοράς με προειδοποίηση τριών μηνών αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 1,30%. Το επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο στο 0,21%, ενώ για τις επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 5 μ.β., στο 0,49%.

Τα επιτόκια στα δάνεια

Στα επιτόκια των νέων δανείων, η Ελλάδα έχει καταφέρει τρόπον τινά την σύγκλιση με την Ευρωζώνη στα στεγαστικά επιτόκια. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε τον Μάιο κατά 23 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,83%.

Στην Ευρωζώνη, τα στεγαστικά επιτόκια τιμολογούνται ως εξής: Στα δάνεια για αγορά κατοικίας με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης, στο 4,23%. Το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω του ενός και έως πέντε ετών αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 3,98%. Το επιτόκιο των δανείων για αγορά κατοικίας με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των πέντε και έως δέκα ετών αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης, στο 3,65%. Και το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων, σταθερό άνω των δέκα ετών, με αρχική περίοδο καθορισμού επιτοκίου άνω των δέκα ετών αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 3,31%.

Σε επίπεδο χρηματοδότησης της κατανάλωσης, τον Μάιο, το επιτόκιο των νέων δανείων προς τα νοικοκυριά για κατανάλωση αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,66%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 15,01%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 45 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 12,34%.

Στα επιχειρηματικά δάνεια, παραμένει ψαλίδα τουλάχιστον δύο μονάδων με την Ευρωζώνη.

Στην Ελλάδα, το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 43 μονάδες βάσης, τον Μάιο του 2023, και διαμορφώθηκε στο 5,99%.

Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,13%.

Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 7,07%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης στο 6,19% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 41 μονάδες βάσης στο 5,92%.

Στην Ευρωζώνη, το επιτόκιο νέων επιχειρηματικών δανείων άνω του 1 εκατ. ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως τρεις μήνες αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 4,46%. Το επιτόκιο νέων δανείων ίδιου μεγέθους με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των τριών μηνών και έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 19 μονάδες βάσης, στο 4,56%. Το επιτόκιο νέων δανείων άνω του 1 εκατ. ευρώ με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των δέκα ετών αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης, στο 3,67%. Στην περίπτωση νέων δανείων έως 250.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως τρεις μήνες, το μέσο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης, στο 5,04%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda – Ελληνικό: Περιβαλλοντικό «ΟΚ» από ΥΠΕΝ για το Commercial Hub – Πώς θα είναι η ανάπτυξη

Oφειλές προς τον ΕΦΚΑ: Σενάρια παράτασης ή νέας ευνοϊκής ρύθμισης - Έρχεται δημοσιοποίηση για τους μεγαλοφειλέτες

Χρέη στην Εφορία: Καρότο και μαστίγιο στους οφειλέτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider