«Καμπανάκι» από ΕΚΤ για τους κινδύνους στην αγορά εμπορικών ακινήτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» από ΕΚΤ για τους κινδύνους στην αγορά εμπορικών ακινήτων
«Καμπανάκι» για τις επιπτώσεις της πολιτικής σύσφιξης στην αγορά των εμπορικών ακινήτων έκρουσε ο Γκάμπριελ Μακλούφ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας.

«Καμπανάκι» για τις επιπτώσεις της πολιτικής σύσφιξης στην αγορά των εμπορικών ακινήτων έκρουσε ο Γκάμπριελ Μακλούφ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος προειδοποίησε ότι η αγορά των εμπορικών ακινήτων είναι «ιδιαιτέρως ευάλωτη» στην απότομη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως.

Όπως αναφέρει μάλιστα σε έκθεσή της η ΕΚΤ, η παρατεταμένη ανάπτυξη των επενδύσεων σε εμπορικά ακίνητα παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια έχει πυροδοτήσει ανησυχίες σχετικά με τις αποτιμήσεις στον κλάδο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει κίνδυνος απότομης διόρθωσης των τιμών» στις αγορές ακινήτων κατοικιών.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, ο κλάδος των εμπορικών ακινήτων βρίσκεται αντιμέτωπος με προκλήσεις λόγω της αύξησης των επιτοκίων, αλλά και των επιπτώσεων της τηλεργασίας στην αγοράς εργασίας.

Το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης είχε «ήδη άμεσες επιπτώσεις στην αγορά εμπορικών ακινήτων», ενώ επίσης φαίνεται να «επιβραδύνει» την αγορά κατοικίας τους τελευταίους μήνες, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακλούφ.

Η τελευταία αυτή προειδοποιήση έρχεται καθώς η αγορά των εμπορικών ακινήτων έχει τεθεί το τελευταίο διάστημα στο «μικροσκόπιο», με τη Σουηδία να έχει τεθεί στο επίκεντρο μιας κρίσης που φαίνεται να ξετυλίγεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι ψάχνει το «έξυπνο χρήμα» στην Ελλάδα – Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις

ΟΟΣΑ: Στο 2,2% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2023 - Το «κλειδί» για την επενδυτική βαθμίδα

Κνοτ (ΕΚΤ): «Σήμα» για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

gazzetta
gazzetta reader insider insider