Στην τελική ευθεία η κρίσιμη ψηφοφορία για το όριο χρέους των ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία η κρίσιμη ψηφοφορία για το όριο χρέους των ΗΠΑ
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου την Τρίτη εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο θα περιόριζε τα ελλείμματα κατά 1,5 τρισ. δολάρια σε 10 χρόνια.

Η συμφωνία για το όριο του χρέους που επετεύχθη από τον Κέβιν Μακάρθι και τον Τζο Μπάιντεν πέρασε ένα ακόμη σημαντικό εμπόδιο και τα ξημερώματα θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στο Κογκρέσο με την προθεσμία της 5ης Ιουνίου που έχει οριστεί ως ημέρα χρεοκοπίας να πλησιάζει απειλητικά.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υπερψήφισε την Τετάρτη με 241 υπέρ και 187 κατά ένα διαδικαστικό μέτρο που συνδέεται με το κρίσιμο νομοσχέδιο. 189 Ρεπουμπλικανοί και 52 Δημοκρατικοί ψήφισαν «ναι», ενώ 29 Ρεπουμπλικανοί και 158 Δημοκρατικοί ψήφισαν «όχι». Αυτό το αποτέλεσμα αναπτερώνει την αισιοδοξία ενόψει της πραγματικής και κομβικής ψηφοφορίας που θα ακολουθήσει τα ξημερώματα της Πέμπτης.

«Νομίζω ότι τα πράγματα πάνε όπως είχε προγραμματιστεί», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, πριν αναχωρήσει για το Κολοράντο. «Θεού θέλοντος, μέχρι να προσγειωθώ, το Κογκρέσο θα έχει ενεργήσει, η Βουλή θα έχει ενεργήσει και θα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά» πρόσθεσε.

Ο Τομ Έμερ, Ρεπουμπλικανός από τη Μινεσότα, επεσήμανε νωρίς την Τετάρτη ότι είναι σίγουρος ότι οι ψήφοι είναι εξασφαλισμένες. «Θα περάσει», υποστήριξε, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το νομοσχέδιο θα καθορίσει την πορεία των ομοσπονδιακών δαπανών για τα επόμενα δύο χρόνια και θα αναστείλει το ανώτατο όριο του χρέους έως την 1η Ιανουαρίου 2025 — αναβάλλοντας τη σύγκρουση για τον δανεισμό για μετά τις προεδρικές εκλογές. Ο Μπάιντεν και ο Μακάρθι δήλωσαν και οι δύο ότι το μέτρο θα περάσει και ο καθένας πέρασε μεγάλο μέρος της Ημέρας Μνήμης ασκώντας πίεση σε μέλη των κομμάτων τους.

Σε αντάλλαγμα για τις ψήφους των Ρεπουμπλικανών για την αναστολή, οι Δημοκρατικοί συμφώνησαν να περιορίσουν τις ομοσπονδιακές δαπάνες για τα επόμενα δύο χρόνια. Η ερμηνεία του Λευκού Οίκου για τα ανώτατα όρια λέει ότι η συμφωνία θα μειώσει τις δαπάνες κατά περίπου 1 τρισ. δολάρια σε μια δεκαετία, ενώ το GOP υποστηρίζει ότι η περικοπή των δαπανών πρέπει να είναι διπλάσια.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου την Τρίτη εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο θα περιόριζε τα ελλείμματα κατά 1,5 τρισ. δολάρια σε 10 χρόνια.

Μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Γερουσία

Εάν το νομοσχέδιο περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα οδηγηθεί προς ψήφιση στη Γερουσία. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσαρλς Σούμερ δήλωσε ότι οι νομοθέτες μπορεί να χρειαστεί να βρίσκονται στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να περάσει το ν/σ πριν από τη Δευτέρα, όταν το Υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον σε θέση να πληρώσουν όλους τους λογαριασμούς τους.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο βήμα της Γερουσίας, ο Σούμερ τόνισε ότι δεν υπάρχει «κανένα περιθώριο λάθους» για την ψήφιση: «Οποιαδήποτε άσκοπη καθυστέρηση, οποιοδήποτε μπρα ντε φερ της τελευταίας στιγμής σε αυτό το σημείο θα ήταν απαράδεκτος κίνδυνος» προειδοποίησε.

Ανεξάρτητα από την τελική καταμέτρηση των ψήφων, το δράμα του ανώτατου ορίου χρέους αποκάλυψε τη βαθιά αντίθεση προς τον Μακάρθι από ορισμένους ακροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που λένε ότι δεν είναι κατάλληλος για πρόεδρος. Ερωτηθείς την Τρίτη πόσο εμπιστοσύνη έχει στον Μακάρθι, ο βουλευτής Νταν Μπίσοπ, μέλος του Freedom Caucus, είπε «καμία».

Το νομοσχέδιο θα καθορίσει την πορεία των ομοσπονδιακών δαπανών για τα επόμενα δύο χρόνια και θα ανέστειλε το ανώτατο όριο του χρέους έως την 1η Ιανουαρίου 2025 — αναβάλλοντας άλλη μια σύγκρουση για τον δανεισμό για μετά τις προεδρικές εκλογές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

FDIC: Βουτιά 2,5% στις καταθέσεις των αμερικανικών τραπεζών - Σταθερά τα κέρδη το 1ο τρίμηνο

Απώλειες στη Wall Street πριν την ψηφοφορία για το χρέος των ΗΠΑ - Μηναία άνοδος 5,8% για τον Nasdaq

Μελόνι: Πολύτιμο το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά πρέπει να επικαιροποιηθεί

gazzetta
gazzetta reader insider insider