Ξεκινά στις 30 Μαΐου το πρόγραμμα επιδότησης για παραγωγή προϊόντων «πράσινης» μετάβασης – Σήμερα ο Οδηγός

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά στις 30 Μαΐου το πρόγραμμα επιδότησης για παραγωγή προϊόντων «πράσινης» μετάβασης – Σήμερα ο Οδηγός
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο στοχεύει να στηρίξει τη δημιουργία εγχώριας αλυσίδας αξίας σε κλάδους από όλο το φάσμα της «πράσινης» οικονομίας, ώστε ένα μέρος του σχετικού εξοπλισμού να παράγεται στην Ελλάδα, αντί να εισάγεται.

Στη γραμμή εκκίνησης μπαίνει η δράση «Produc-E Green», για την επιδότηση ανάπτυξης παραγωγικής δραστηριότητας στους τομείς αιχμής της ενεργειακής μετάβασης, καθώς σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Άκη Σκέρτσο, σήμερα πρόκειται να δημοσιευθεί η σχετική απόφαση στο ΦΕΚ (όπου θα περιλαμβάνεται και ο Οδηγός του προγράμματος), ώστε στις 30 Μαΐου να ανοίξει η πλατφόρμα του προγράμματος.

Οι παραπάνω δηλώσεις δείχνουν πως τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως είχε αναδείξει το Insider.gr από τα μέσα Απριλίου, για άμεση έναρξη της εν λόγω δράσης. Δράση η οποία στοχεύει να στηρίξει τη δημιουργία εγχώριας αλυσίδας αξίας σε κλάδους από όλο το φάσμα της «πράσινης» οικονομίας, ώστε ένα μέρος του σχετικού εξοπλισμού να παράγεται στην Ελλάδα, αντί να εισάγεται.

Για αυτό τον σκοπό, θα διατεθούν 200 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μάλιστα, κατά την ένταξη του προγράμματος στο «Ελλάδα 2.0», προβλεπόταν η στήριξη βιομηχανικών δραστηριοτήτων οι οποίες εμπλέκονται στην ηλεκτροκίνηση, όπως π.χ. για την παραγωγή φορτιστών ή εξαρτημάτων μπαταριών οχημάτων. Ωστόσο, πλέον η ενίσχυση έχει διευρυνθεί, ώστε να καλύψει παραγωγικές δραστηριότητες που εμπίπτουν σχεδόν στο σύνολο των τομέων της «πράσινης» μετάβασης.

Επομένως, στο «Produc-E Green» θα μπορούν πλέον να ενταχθούν επίσης επενδύσεις που αφορούν την παραγωγή προϊόντων που εμπίπτουν στην ενεργειακή εξοικονόμηση, όπως Συστημάτων Κεντρικού Ελέγχου και Ενεργειακής Διαχείρισης Κτιρίων (BEMS) ή προηγμένων αντλίες θερμότητας (και εξαρτημάτων τους). Επιλέξιμες θα είναι επιπλέον επενδύσεις για την παραγωγή καινοτόμων πτερυγίων ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών πάνελ ή ηλιοθερμικών συστημάτων.

Επιλέξιμες επιχειρήσεις

Παράλληλα, στήριξη από το πρόγραμμα θα μπορούν να διεκδικήσουν και βιομηχανικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή εξοπλισμού βιομεθανίου ή «πράσινου» υδρογόνου, όπως και εξοπλισμός που σχετίζεται με τη μείωση των ρύπων της ναυτιλίας.

Μεταξύ άλλων, ο Οδηγός θα καθορίζει τη διάρκεια του προγράμματος, τα κριτήρια επιλεξιμότητας, το ύψος των ενισχύσεων, καθώς και τη διαδικασία χορήγησής τους. Μέσω του «Produc-E Green» προβλέπεται να ενισχυθούν άνω των 10 παραγωγικών εγκαταστάσεων, σε όλη την επικράτεια. Ωστόσο, θα υπάρξει πριμοδότηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που προορίζονται για τη Δυτική Μακεδονία και την Περιφερειακή Ενότητα της Αρκαδίας, στο πλαίσιο στήριξης της αναπτυξιακής μετάβασης των πρώην λιγνιτικών περιοχών.

Απαραίτητο το τμήμα R&D

Όπως αναφέρεται στην περιγραφή της δράσης στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι επιλέξιμες παραγωγικές δραστηριότητες θα πρέπει υποχρεωτικά να λειτουργούν τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στον κλάδο της «πράσινης» οικονομίας που δραστηριοποιούνται.

Επίσης, για να μπορεί μία επένδυση να λάβει στήριξη μέσω του «Produc-E Green», θα πρέπει να προβλέπει τη δημιουργία μίας νέας μονάδας παραγωγής ή τη διαφοροποίηση μιας υφιστάμενης μονάδας, για την κατασκευή προϊόντων και υπηρεσιών που δεν παράγονταν πριν.

Παράλληλα, μία επένδυση θα μπορεί να λάβει στήριξη αν προβλέπει τη θεμελιώδη αλλαγή της διαδικασίας παραγωγής της συνολικά, ή την απόκτηση όλων των εγκαταστάσεων που ανήκουν σε κάποια κλειστή επιχείρηση και ο ιδιοκτήτης της δεν σχετίζεται με τον πωλητή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στις 30 Μαΐου οι αιτήσεις για το νέο Εξοικονομώ - Ποια άλλα προγράμματα «παίρνουν σειρά»

Ενέργεια: «Ξεκλειδώνουν» ευρωπαϊκοί πόροι 2-2,2 δισ. ευρώ για «πράσινα» πρότζεκτ στα νησιά

Ρέτσος: Ρεκόρ στον τουρισμό το 2023 - Τα σχέδια για τη συνέχεια, μετά την αποχώρηση από τον ΣΕΤΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider