JP Morgan: Τα χειρότερα δεν πέρασαν - Η αλήθεια για τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JP Morgan: Τα χειρότερα δεν πέρασαν - Η αλήθεια για τα επιτόκια
Οi μετοχές θα υποχωρήσουν στο υπόλοιπο του έτους, με τον S&P 500 να δοκιμάζει ξανά τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου, δηλαδή επίπεδα κατά 16% χαμηλότερα από τα τρέχοντα, των 4.138 μονάδων.

Οι προσδοκίες των επενδυτών ότι τα χειρότερα από τις πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές έχουν περάσει, θα διαψευστούν, καθώς ο κίνδυνος ύφεσης εξακολουθεί να ελλοχεύει, σύμφωνα με τον Μάρκο Κολάνοβιτς της JPMorgan.

Η Fed αύξησε τα επιτόκιά της κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο από το 2007 - μια κίνηση που θεωρείται από αρκετούς επενδυτές ως η τελευταία άνοδος του τρέχοντος κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, ωστόσο «αυτό που αρνούνται να αναγνωρίσουν τα χρηματιστήρια είναι ότι εάν τα επιτόκια μειωθούν φέτος, θα οφείλεται είτε στην έναρξη μιας ύφεσης είτε σε μια σημαντική κρίση στις χρηματοπιστωτικές αγορές» έγραψε το έμπειρος στέλεχος της JP Morgan.

Στα ταμπλό της Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση υπήρχε διστακτικότητα και μεικτά πρόσημα εν μέσω υποτονικών συναλλαγών, καθώς οι επενδυτές ζύγιζαν τον κίνδυνο ύφεσης που τελικά θα τερματίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed. Άλλες αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές περιλαμβάνουν τη μείωση του χάσματος μεταξύ της αγοράς ομολόγων, της αγοράς μετοχών και της Fed, καθώς και την προθεσμία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ που φτάνει στην εκπνοή της.

Η JPMorgan τονίζει ότι η ιστορικά χαμηλή στροφή σε θέσεις άμυνας εν συγκρίσει με το τέλος προηγούμενων οικονομικών κύκλων υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος ύφεσης δεν έχει ακόμα τιμολογηθεί πλήρως. Η αμερικανική τραπεζική κρίση αναμένεται επίσης να ενισχύσει τον σωρευτικό αντίκτυπο της σύσφιξης της Fed, σύμφωνα με τον Κολάνοβιτς, όπως επισημαίνει δημοσίευμα τοu Bloomberg.

«Ποτέ δεν είχαμε ένα διαρκές ράλι προτού η Fed σταματήσει καν την αύξηση των επιτοκίων, ούτε προτού ξεκινήσει η ύφεση», υπογράμμισε και προειδοποίησε πως «εκτός από τις δύσκολα ερμηνεύσιμες εκπλήξεις έναντι των προβλέψεων των αναλυτών, μυαλό μας, η μεγάλη εικόνα παραμένει ότι τόσο η αύξηση των εσόδων όσο και των κερδών των επιχειρήσεων παραμένουν σε πτωτική τροχιά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς το Rolex της Domino's Pizza εκτόξευσε την τιμή του τα τελευταία χρόνια

Saudi Aramco: Αν και μειωμένα, τα κέρδη α' τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες

Goldman Sachs: Καταβάλλει 215 εκατ. δολ. για άνιση μεταχείριση γυναικών

gazzetta
gazzetta reader insider insider