Πληθωρισμός Μαρτίου: Στην Ελλάδα ο 5ος χαμηλότερος στην ΕΕ - Στο 5,4%

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός Μαρτίου: Στην Ελλάδα ο 5ος χαμηλότερος στην ΕΕ - Στο 5,4%
Αξιοσημείωτη η επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ελλάδα τον Μάρτιο έναντι της ΕΕ. Σχεδόν 3% η «ψαλίδα» - Τι αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat.

Σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 5,4% τον Μάρτιο, από 6,5% τον προηγούμενο μήνα καταγράφουν τα στοιχεία της Eurostat, επιβεβαιώνοντας την αρχική της εκτίμηση.

Η χώρα μας κατέλαβε την 5η θέση στην ΕΕ όσον αφορά την επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων τον Μάρτιο έναντι του 8,3% που διαμορφώθηκε στη Γηραιά Ήπειρο.

Πριν από 1 μήνα, ο πληθωρισμός στην ΕΕ ήταν 9,9% ενώ τον περασμένο χρόνο έφτασε το 7,8%. Στην Ευρωζώνη, αντίστοιχα, επιβράδυνε στο 6,9%, από 8,5% τον Φεβρουάριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 7,4%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (2,9%), στην Ισπανία (3,1%) και στην Ολλανδία (4,5%). Στον αντίποδα, τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (25,6%), τη Λετονία (17,2%) και την Τσεχία (16,5%).

Τον Μάρτιο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+3,12 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (+2,10 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,71 π.μ.) και την ενέργεια (-0,05 π.μ).

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 10 Απριλίου, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε νέο φρένο στις πληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4,6% έναντι 6,1% τον Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται πως πλέον το ελληνικό ΥΠΟΙΚ αναθεωρεί την εκτίμηση για την πορεία του πληθωρισμού φέτος στο φάσμα του 4%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για άνοδο τιμών κατά 5% περίπου. Η νέα αυτή εκτίμηση θα ενσωματωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό που πρέπει να καταθέσει στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός Α' τριμήνου: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,1 δισ. – Πάνω από το στόχο κατά 12,4% τα φορολογικά έσοδα

Attica Bank: Το ΤΜΕΔΕ φεύγει – Έρχονται Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank

EY: Δυσχερές το α' τρίμηνο του 2023 για τις δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως

gazzetta
gazzetta reader insider insider