Σερβία - Βόρεια Μακεδονία: Μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σερβία - Βόρεια Μακεδονία: Μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου
Ο αγωγός αυτός θα αποτελεί συνέχεια του διασυνδετήριου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία.

Η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες. Ο αγωγός αυτός θα αποτελεί συνέχεια του διασυνδετήριου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία.

Η υπογραφή του μνημονίου πραγματοποιήθηκε μετά την συνάντηση, σήμερα στο Βελιγράδι, του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεβσκι με την ομόλογο του της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς. «Πρόκειται για μία σημαντική συμφωνία στον ενεργειακό τομέα, για έναν διασυνδετήριο αγωγό φυσικού ανάμεσα στην Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία που θα διασφαλίσει την ενεργειακή σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» επισήμανε η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς. Οι δύο χώρες υπέγραψαν και άλλα δύο μνημόνια που αφορούν, το ένα την διευκόλυνση της διακίνησης πολιτών και αγαθών και ένα άλλο μνημόνιο με το οποίο προβλέπεται η δημιουργία ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμής διοδίων που θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το καλοκαίρι.

Κατά την συνάντηση του Ντιμίαρ Κοβάτσεβσκι με την πρωθυπουργό της Σερβίας διαπιστώθηκε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται ιστορικά στο υψηλότερο επίπεδο. Επίσης, εκφράστηκε η βούληση για εμβάθυνση των σχέσεων καλής γειτονίας ενώ επισημάνθηκε η σημασία και η σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά Βαλκάνια» για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεβσκι συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στην συνάντηση αυτή, όπως ανακοινώθηκε, εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις και θέματα της ευρύτερης περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο κεφάλαιο στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης: Οι κίνδυνοι για το φυσικό αέριο εν όψει καλοκαιριού

Γ. Γιαρέντης (ΔΑΠΕΕΠ): Στα 2,88 δισ. η εισφορά των ΑΠΕ το 2022 στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης

gazzetta
gazzetta reader insider insider