Ρεύμα: Μείωση της κατανάλωσης για 8ο συνεχόμενο μήνα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Μείωση της κατανάλωσης για 8ο συνεχόμενο μήνα
Σύμφωνα με το δελτίο του ΑΔΜΗΕ, ο προηγούμενος μήνας έκλεισε με πτώση κατά -2,25% στη ζήτηση στο σύστημα, έναντι του Φεβρουαρίου 2022, διατηρώντας έτσι το πτωτικό σερί που ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούλιο. Πρωτιά των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο δίμηνο του έτους, έναντι των ορυκτών καυσίμων.

Στο πτωτικό σερί κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας προστέθηκε ο Φεβρουάριος, καθώς σύμφωνα με το δελτίο του ΑΔΜΗΕ, και τον προηγούμενο μήνα η ζήτηση ενέργειας παρουσίασε αρνητική μεταβολή σε ετήσια βάση. Αν και η υποχώρηση ήταν μικρότερη από το προηγούμενο διάστημα, καθώς περιορίστηκε στο -2,25% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022, σηματοδότησε τη συνέχιση της τάσης αποκλιμάκωσης στην εγχώρια χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η τάση αυτή καταγράφηκε για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο, κατά που σημαίνει ότι με την προσθήκη και του Φεβρουαρίου, για 8ο μήνα υποχωρεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε ετήσια βάση. Μάλιστα, τους μήνες που προηγήθηκαν, σημειώθηκαν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις, φτάνοντας για παράδειγμα στο -13,78% τον Ιανουάριο του 2023.

Ένα αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης είναι και η μικρότερη ανάγκη για χρήση των θερμοηλεκτρικών μονάδων – και δη σταθμών αερίου, στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου εξοικονόμησης καυσίμου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο διευρύνεται συνεχώς, με την προσθήκη στο σύστημα ολοένα περισσότερων έργων ανανεώσιμων πηγών, έχει ως συνέπεια να διευρύνεται το ποσοστό των αναγκών σε ρεύμα που προέρχεται από «καθαρές» (και φθηνότερες) πηγές ηλεκτροπαραγωγής.

Πρωτοκαθεδρία των ΑΠΕ

Σε αυτό το πλαίσιο είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της δεξαμενής σκέψης «The Green Tank», το πρώτο δίμηνο του έτους οι ΑΠΕ (με 3235 GWh) ξεπέρασαν το αέριο και τον λιγνίτη αθροιστικά (2821 GWh), παράγοντας περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από κάθε άλλη πηγή το πρώτο δίμηνο του 2023.

Ακολούθησε το αέριο (1804 GWh), το οποίο κατέγραψε σημαντική μείωση τους πρώτους 2 μήνες του έτους (-41%) ενώ έφτασε κοντά στα επίπεδα του 2016. Στην τρίτη θέση ήταν οι καθαρές εισαγωγές (1632 GWh), ενώ ακολούθησαν ο λιγνίτης (1017 GWh) και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά (640 GWh).

Στην ανάλυσή του το «The Green Tank» επισημαίνει πως η μεγάλη μείωση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αποτέλεσε μείζονα αιτία για τη τη μεγάλη «βουτιά» στην κατανάλωση αερίου για ηλεκτροπαραγωγή (-1247 GWh) τους πρώτους δύο μήνες του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Παράλληλα, σημαντική ήταν η συμβολή των αυξήσεων στις καθαρές εισαγωγές (+382 GWh) και τις ΑΠΕ (+292 GWh). Σε μικρότερο βαθμό συνέβαλε και η μικρή αύξηση που παρατηρήθηκε στη λιγνιτική παραγωγή (+95 GWh).

Τα μερίδια των προμηθευτών

Σύμφωνα με το δελτίο, αν και υπήρξαν μεταβολές στη συμμετοχή των παρόχων στο συνολικό φορτίο εκπροσώπησης στην εγχώρια λιανική ρεύματος τον Φεβρουάριο, οι αυξομειώσεις δεν μετέβαλαν τη μεταξύ τους κατάταξη. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό της ΔΕΗ ήταν 62,58% από 60,08% τον προηγούμενο μήνα, παρουσιάζοντας επομένως αύξηση κατά 2,5%. Στην περίπτωση των ιδιωτών, το μεγαλύτερο μερίδιο συνέχισε να κατέχει η Mytilineos (Protergia) με 7,44%, από 10,53% τον Ιανουάριο του 2023.

Τις αμέσως επόμενες θέσεις κατέλαβαν οι υπόλοιποι καθετοποιημένοι Όμιλοι, με την πρώτη την ΗΡΩΝ η οποία κατέλαβε το 7,03%, από 6,83% ένα μήνα νωρίτερα. Αμέσως μετά βρέθηκαν η Elpedison με 5,91% (από 6,02% τον Ιανουάριο), και η NRG με 4,82% (από 4,55%).

Στους μη καθετοποιημένους προμηθευτές, προηγήθηκε η Αέριο Αττικής με 2,78% (από 2,66%), ενώ ακολούθησαν η ZeniΘ με 2,23% (από 2,17%), η Watt & Volt με 2,09% (από 2,06%) και η Volterra με 1,81% (από 1,8%). Το συνολικό μερίδιο των υπόλοιπων προμηθευτών διαμορφώθηκε στο 3,3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider