Χόλζμαν (ΕΚΤ): Νέες αυξήσεις επιτοκίων για τον πληθωρισμό - Η Credit Suisse έχει μακροχρόνιο πρόβλημα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χόλζμαν (ΕΚΤ): Νέες αυξήσεις επιτοκίων για τον πληθωρισμό - Η Credit Suisse έχει μακροχρόνιο πρόβλημα
Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα
Ο Αυστριακός αξιωματούχος ανέφερε «ο πληθωρισμός αποδεικνύεται πολύ δυσκολότερος απ' ότι αναμέναμε».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, δήλωσε το Σάββατο το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλζμαν.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ORF 1, ο Αυστριακός αξιωματούχος ανέφερε «ο πληθωρισμός αποδεικνύεται πολύ δυσκολότερος απ' ότι αναμέναμε. Πιστεύω πως πρέπει να προχωρήσουμε σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση».

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη η ΕΚΤ ανακοίνωσε αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 0,50%, με στόχο να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις που επιμένουν στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 8,5%, πολύ πιο πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ευρωτράπεζα.

Ο Χόλζμαν είπε πως για να κινηθεί ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% πρέπει να υπάρξει περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, πλέον του 3% που βρίσκονται σήμερα. «Κάποιοι λένε πως θα μείνουν κάτω από το 4%. Εγώ πιστεύω πως θα πρέπει να πάμε πάνω από το 4%».

Για τις τράπεζες

Η γραμμή της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων δεν άλλαξε από τις προσδοκίες μερίδας των επενδυτών που ανέμεναν ότι η πρόσφατη τραπεζική κρίση, με την κατάρρευση της SVB στις ΗΠΑ και τις πιέσεις που δέχεται η Credit Suisse, θα μπορούε να «αφήσει το γκάζι» στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Μιλώντας για τη SVB την Credit Suisse, ο Χόζλμαν είπε πως δεν «βλέπει» μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όμοια με αυτή που είχε προκαλέσει το 2008 η κατάρρευση της Lehman Brothers. «Πιστεύω πως η SVB και η Credit Suisse έχουν μάλλον ειδικά προβλήματα.

Η Credit Suisse αντιμετωπίζει ένα μακροχρόνια πρόβλημα αναδιάρθρωσης» πρόσθεσε ο Αυστριακός τραπεζίτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Η κατάρρευση της SVB δείχνει τις επιπτώσεις των αυξημένων επιτοκίων

Ελβετία: Η UBS ζητά κρατικές εγγυήσεις για ένα deal με την Credit Suisse

«Καμπανάκι» από Morgan Stanley: Κρίση ή ύφεση δείχνει η ιστορία στα επιτόκια - Πουλήστε τράπεζες στα «ράλι»

gazzetta
gazzetta reader insider insider