Βέττας: Μοχλός για την οικονομία το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά δεν θα ζήσουμε από αυτό – Απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βέττας: Μοχλός για την οικονομία το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά δεν θα ζήσουμε από αυτό – Απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις
Τι δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ μιλώντας στο πλαίσιο του 11ου Regional Growth Conference που διοργανώνεται στην Πάτρα.

Την πεποίθηση πως το «Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί έναν σημαντικό μοχλό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα ζήσουμε από αυτό» εξέφρασε το πρωί της Παρασκευής ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, μιλώντας στο πλαίσιο του 11ου Regional Growth Conference που διοργανώνεται στην Πάτρα από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου.

Συμμετέχοντας σε πάνελ για τον ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης στην περιφερειακή ανάπτυξη, ο κ. Βέττας κατέστησε σαφές πως «καθώς έχουν περάσει πολλά ευρωπαϊκά χρήματα από αυτή τη χώρα, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι το κύριο ‘καύσιμο’ για την οικονομία, αλλά ο καταλύτης για να έρθουν τα ‘καύσιμα’ στη χώρα».

Να υπάρξει δομημένο παρατηρητήριο στα αρμόδια υπουργεία για την παρακολούθηση των πόρων

Όπως τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, είναι κρίσιμο να αξιοποιηθούν οι πόροι που έχει στη διάθεσή της η ελληνική οικονομία, καθώς η χώρα χρειάζεται επιπλέον μεταρρυθμίσεις, ενώ εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει να υπάρξει ένα δομημένο παρατηρητήριο στα αρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Ανάπτυξης, ώστε να παρακολουθείται η πορεία αξιοποίησης των ευρωπαϊκών χρημάτων.

«Η ελληνική οικονομία πρέπει να τονώσει την εξωστρέφειά της αλλά και να ενισχύσει την παραγωγικότητά της. Πρέπει επίσης να εστιάσει στη συμμετοχή στην εργασία και αυτό δεν αφορά αποκλειστικά στην καταπολέμηση της ανεργίας. Δεν είναι όρος αφηρημένος, αλλά αντίθετα αφορά στο πόσο μπορεί η Ελλάδα να υποστηρίξει είτε τις γυναίκες, είτε τους νέους να συμμετάσχουν στην αγορά εργασίας», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Βέττας, για να συμπληρώσει πως «το Ταμείο Ανάπτυξης δεν μπορεί να λύσει αυτά τα ζητήματα σε μια νύχτα, μπορεί όμως να θέσει τις βάσεις για βελτίωση της κατάστασης».

«Να τρέξουμε πιο γρήγορα από τους άλλους για να κερδίσουμε επενδύσεις»

«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σημαντικό τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα. Τα χρήματα είναι πάντοτε «σύμμαχος» και ένα κρίσιμο εργαλείο για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε πως είμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας, μην νομίζουμε ότι τελειώσαμε», πρόσθεσε ο κ. Βέττας.

Παράλληλα, εξήγησε πως «όσο κι αν ανοίγει η περίμετρος, δεν θα πρέπει να χρηματοδοτούνται όλοι. Θα πρέπει να χρηματοδοτούνται μόνο όσοι το αξίζουν, διαφορετικά δεν θα αλλάξει ποτέ η οικονομία».

Εστιάζοντας στα θέματα της επικαιρότητας, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ ανέφερε πως μέσα από τις εκλογές που θα έρθουν το επόμενο διάστημα «καλούμαστε όλοι να απαντήσουμε τι μείγμα πολιτικής θέλουμε για την Ελλάδα», ενώ για τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που καταγράφονται τη δεδομένη στιγμή στις χρηματοοικονομικές αγορές, στη σκιά των εξελίξεων στις τράπεζες, εκτίμησε πως «ήταν κάτι που το περιμέναμε απλά ήρθε νωρίτερα…».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα κρασιά λανσάρει η Μαλαματίνα – Πού στοχεύει

Diageo Hellas: «Δροσιστική» αύξηση τζίρου και ρεαλιστικοί στόχοι για την επόμενη μέρα

Οι 5+1 αλήθειες για την παγκόσμια αγορά κρασιού

gazzetta
gazzetta reader insider insider