«Ταύρος» για την Ελλάδα η UBS - Γιατί μπορεί να εκπλήξει θετικά και το 2023 - Θετικό σήμα για ομόλογα, τράπεζες

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ταύρος» για την Ελλάδα η UBS - Γιατί μπορεί να εκπλήξει θετικά και το 2023 - Θετικό σήμα για ομόλογα, τράπεζες
Γιατί η UBS αναμένει μια θετική έκπληξη από την ελληνική οικονομία και το 2023. Πού τοποθετεί τον «πήχη» της ανάπτυξης για φέτος.

Θετικά αποφαίνεται η UBS ως προς το εάν θα μπορούσε η εγχώρια οικονομία να συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά και το 2023, με τον ελβετικό οίκο να αναμένει πλέον πως η ανάπτυξη για το 2022 θα κλείσει στο 5% (από 6,4% που εκτιμούσε), ανεβάζοντας τον «πήχη» για το 2023 στο 3% από 2,5% προηγουμένως.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η εκτίμηση για το 2022 εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά 100 μονάδες βάσης περίπου την εκτίμηση του consensus στις αρχές του 2022. Αυτό που ξεχωρίζει σε αυτή την υπεραπόδοση της ανάπτυξης είναι ότι σημειώθηκε, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης ήταν χαμηλότερη από την εκτίμηση του consensus, στις αρχές του 2022 κατά 150 μονάδες βάσης δεδομένων των επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κατά τη UBS, το 2023 είναι πιθανό να αποτελέσει άλλο ένα έτος όπου το consensus (0,6%) θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ απαισιόδοξο.

Γιατί η UBS διατηρεί μια εποικοδημητική στάση για την Ελλάδα και το 2023

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι πίσω από τη διατήρηση του πνεύματος αισιοδοξίας της UBS για το 2023. Πρώτον, δεδομένων των χαμηλότερων τιμών ενέργειας και των επιδοτήσεων το 2023, ο ελβετικός οίκος αναμένει μια αντιστροφή του μεγάλου χάσματος που άνοιξε μεταξύ της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, που θα ωφελούσε τις αναπτυξιακές προοπτικές για το τρέχον έτος. Δεύτερον, επηρεασμένοι κυρίως από τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας (καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο) οι αναλυτές αναμένουν πλέον ένα μέσο πληθωρισμό στο 3,3% το 2023, ή 150 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το consensus.

Αυτό, σε συνδυασμό με τις συζητήσεις γύρω από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα κινηθεί μεταξύ 8% - 9,5% από την 1η Απριλίου, αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για τους πραγματικούς μισθούς από ό,τι στην προηγούμενη εκτίμηση της UBS. Τρίτον, όχι μόνο ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα του περασμένου έτους ήταν κατά 0,5 - 0,7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ καλύτερο από τον στόχο του -1,7% του ΑΕΠ, αλλά οι χαμηλότερες ενεργειακές επιδοτήσεις και η δυναμικότερη έναρξη του νέου έτους συνεπάγονται «upside risks» ως προς τον στόχο ενός πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος στο 0,7% του ΑΕΠ για εφέτος. Ο μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος επιτρέπει είτε μια ταχύτερη μείωση του χρέους είτε μια πρόσθετη οικονομική στήριξη. Τέταρτον, οι προβλέψεις της UBS για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης για το 2023 αυξήθηκαν κατά 60 μονάδες βάσης στο 0,8%, γεγονός που θα έπρεπε να συνηγορεί υπέρ ενός καλύτερου εξωτερικού περιβάλλοντος για την Ελλάδα.

Θετικές προοπτικές για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα

Η UBS θεωρεί ότι το κλείσιμο της «ψαλίδας» στο spread μεταξύ του εγχώριου δεκαετούς και του Bund από την αρχή του έτους και παρά την «επιθετική» στρατηγική της ΕΚΤ, την επικείμενη έναρξη του «QT» και την εκδοτική δραστηριότητα - σε ιστορικά υψηλά - στην Ευρωζώνη, οφείλεται κυρίως σε μακροοικονομικούς θεμελιώδεις παράγοντες.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί σύμφωνα με τις μακροοικονομικές της εκτιμήσεις, ελλείψει έξαρσης ενός πολιτικού κινδύνου εξαιτίας των επικείμενων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα. Παράλληλα, νωρίτερα φέτος, η Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «ΒΒ+» από «ΒΒ», υποδεικνύοντας τις καλύτερες προοπτικές ελλείμματος και χρέους για την ελληνική οικονομία την περίοδο 2022 - 2024. Αν και η εκλογική αβεβαιότητα θα μπορούσε να ασκήσει μια ανοδική πίεση στα spreads κατά την προεκλογική περίοδο, η UBS εκτιμά ότι μια επανάληψη μιας ανόδικης κίνησης στο spread στις 250 μονάδες βάσης (ή και περισσότερο) είναι λιγότερο πιθανό, καθώς η αγορά κινείται σε μια νοοτροπία «buy - on - dips» και τα spreads στην περιφέρεια παραμένουν πολύ ανθεκτικά με ένα trading με υψηλό beta σε διάρκεια.

Επιπλέον, η δυναμική της προσφοράς φέτος είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα, ενώ το προφίλ ωρίμανσης του δημόσιου χρέους που φτάνει τα είκοσι έτη περίπου παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη. Οι Fitch, DBRS και S&P σταθμίζουν μία βαθμίδα χαμηλότερα από το «investment grade» την Ελλάδα, ενώ η Moody's τρεις βαθμίδες χαμηλότερα. Μια αναβάθμιση στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας για εφέτος θα προσφέρει μια σημαντική ώθηση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, όντας ένας σημαντικός παράγοντας για μια περαιτέρω υπεραπόδοση.

Τράπεζες: Διψήφια αύξηση NII, αύξηση των RoTEs, με πιθανή επιστροφή στο «δρόμο» των μερισμάτων

Θετικό «σήμα» εκπέμπει η UBS και για τις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνοντας πως οδεύουν στο 2023 με διψήφιο ρυθμό εταιρικού δανεισμού, καλύτερη από την αναμενόμενη ποιότητα ενεργητικού και υγιή κεφαλαιακή θέση. Η συνεχιζόμενη αύξηση του επιχειρηματικών δανείων (στη βάση των κεφαλαίων του RRF) υποστηρίζει την επιτάχυνση της αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους (+10% ετησίως κατά μέσο όρο το τρίτο τρίμηνο του 2022, με αύξηση άνω του 10% σε τριμηνιαία βάση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022- αναμένεται) με ενίσχυση και από το σκέλος των επιτοκίων. Εξαιτίας, των υψηλότερων επιτοκίων, της σταθερής καθαρής αύξησης των δανειοδοτήσεων και ορισμένων κινήσεων που αναμένονται ως προς την εξοικονόμηση τους κόστους που θα πραγματοποιηθούν το 2023, οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να φτάσουν σε υψηλούς μονοψήφιους έως χαμηλά διψήφιους δείκτες αποδοτικότητας ενσώματων κεφαλαίων RoTEs ήδη το 2023. Μαζί, με την υψηλότερη κερδοφορία, τους δείκτες NPEs σε μεσαίο μονοψήφιο επίπεδο, τις περιορισμένες νέες προβλέψεις και την υγιή κεφαλαιοποίηση θα υποστηρίξουν τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών να επαναφέρουν τα μερίσματα το 2023, κατά την άποψη της UBS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θέση στον αγώνα του 6G παίρνει η Ελλάδα

«Έκρηξη» εμπορικού ελλείμματος το 2022 – Τα κατάφερε ο Τουρισμός με τις εισπράξεις στο 97% του 2019

Θολό το τοπίο για την κατανάλωση χοιρινού κρέατος το 2023 – Η εικόνα διεθνώς

gazzetta
gazzetta reader insider insider