EBRD: Απώλειες 1% στο ΑΕΠ της Τουρκίας λόγω των σεισμών - Βοήθεια 1 δισ. δολαρίων από τον ΟΗΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
EBRD: Απώλειες 1% στο ΑΕΠ της Τουρκίας λόγω των σεισμών - Βοήθεια 1 δισ. δολαρίων από τον ΟΗΕ
Ο ΟΗΕ υπολογίζει πως πάνω από 5 εκατ. άτομα στην Τουρκία έχουν επηρεαστεί από τις σεισμικές δονήσεις της 6ης Φεβρουαρίου.

Το ΑΕΠ της Τουρκίας μπορεί να επηρεαστεί καθοδικά έως και 1% λόγω των πολύνεκρων σεισμών που χτύπησαν τη χώρα στις 6 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Η τράπεζα αναφέρει πως η εκτίμηση βασίζεται στην αναμενόμενη ενίσχυση της τουρκικής οικονομίας που θα δώσει οι εργασίας ανοικοδόμησης εντός του 2023 που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Οι σεισμοί «επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό αγροτικές περιοχές, όπου υπάρχει μικρό ποσοστό μεταποιητικής δραστηριότητας και έτσι οι επιπτώσεις σε άλλους κλάδους είναι περιορισμένες» σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD, Μπεάτα Γιάβορτσικ στο Reuters.

Παράλληλα, η τράπεζα εκτιμά πως η ανάγκηα για επιπλέον χρηματοδότηση από το εξωτερικών και η πολιτική αβεβαιότητα από τις εθνικές εκλογές εντός του 2023 δημιουργούν ευάλωτο περιβάλλον για τη τουρκική οικονομία.

Εξάλλου, ο ΟΗΕ ανακοινωσε πως θα διαθέσει 1 δισ. δολάρια για ενίσχυση των σεισμόπληκτων πολιτών της Τουρκίας μέσα στους επόμενους 3 μήνες.

Ο Οργανισμός υπολογίζει πως πάνω από 5 εκατ. άτομα στην Τουρκία έχουν επηρεαστεί από τις σεισμικές δονήσεις της 6ης Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο κάλεσμα Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία να εγκρίνει «τώρα» την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας

Τουρκία: Ακόμα μία διάσωση - θαύμα, 17χρονη ανασύρθηκε ζωντανή 248 ώρες μετά τον σεισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider