«Καμπανάκι» ΔΝΤ: Η Βρετανία θα είναι η μοναδική χώρα της G7 με ύφεση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» ΔΝΤ: Η Βρετανία θα είναι η μοναδική χώρα της G7 με ύφεση
Η οικονομία της χώρας προβλέπεται να μειωθεί για το 2023 κατά 0,6%, σε μια αναθεώρηση πρόσφατων προβλέψεων του ΔΝΤ ότι ίσως θα υπήρχε μικρή ανάπτυξη.

Η Βρετανία αναμένεται να είναι η μοναδική χώρα της G7 που θα δει την οικονομία της να συρρικνώνεται φέτος, αφού ο αντίκτυπος της σύντομης πρωθυπουργίας της Λιζ Τρας προκάλεσε απότομη υποχώρηση της ανάπτυξης, όπως εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η πολιτική πίεση στον Ρίσι Σούνακ αυξάνεται και το ΔΝΤ προειδοποίησε την Τρίτη ότι αναμένει η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου να συρρικνωθεί κατά 0,6% φέτος, τη στιγμή που οι προοπτικές για όλα τα άλλα μέλη της G7 έχουν βελτιωθεί ή παρέμειναν αμετάβλητες από τον Οκτώβριο.

Η αύξηση των επιτοκίων και οι υψηλότεροι φόροι έκαναν τις προοπτικές για το Ηνωμένο Βασίλειο πιο ζοφερές, με τον Πιερ-Ολιβιέρ Γκουρίνκας, οικονομικό σύμβουλο του ΔΝΤ, να σημειώνει ότι το 2023 θα είναι «γεμάτο προκλήσεις» για το Ηνωμένο Βασίλειο όπως μεταδίδει ο Guardian.

«Με τον πληθωρισμό περίπου στο 10% ή περισσότερο σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών παραμένουν σε τεντωμένο σκοινό. Ο επιταχυνόμενος ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιορίζει τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και μειώνει τη ζήτηση στον στεγαστικό τομέα και όχι μόνο», ανέφερε το ΔΝΤ.

Όπως τονίζει το ΔΝΤ, οι προοπτικές για τη Βρετανία το 2023 έχουν επιδεινωθεί και η φετινή πρόβλεψη «αντανακλά την υψηλή εξάρτηση της Βρετανίας από το ακριβό υγρό φυσικό αέριο, η οποία οδηγεί κατακόρυφα το κόστος ζωής».

Επιπρόσθετα, το αυξανόμενο κόστος των στεγαστικών δανείων μετά την αύξηση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας (BOE), η παράλληλη αύξηση των φόρων, αλλά και η παρατεταμένη έλλειψη εργαζομένων είναι βασικοί παράγοντες που έδειξαν την κατιούσα στη βρετανική οικονομία.

Χαρακτηριστικό των δυσοίωνων προβλέψεων είναι ότι ακόμα και η Ρωσία είναι σε καλύτερη μοίρα. Επισημαίνεται ότι, παρά τις κυρώσεις και τον πόλεμο, που δεδομένα πιέζουν το ρωσικό καθεστώς εδώ και έναν χρόνο, οι προβλέψεις για την Μόσχα είναι ότι θα γνωρίσει κάποια ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ευρωζώνη «γλυτώνει» την ύφεση παρά τον πληθωρισμό και τον πόλεμο

Γιατί «αναβοσβήνει» η λάμψη δολαρίου/ευρώ, αλλά σταθεροποιείται η ανοδική τάση του χρυσού

Αυξημένες 20% οι εξαγωγές LNG από τη Ρωσία στην Ευρώπη το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider