Η καλύτερη δουλειά στην Αμερική πληρώνει πάνω από 120.000 δολ. τον χρόνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η καλύτερη δουλειά στην Αμερική πληρώνει πάνω από 120.000 δολ. τον χρόνο
Τι ζητάει ένας εργαζόμενος από τη δουλειά του; Χαρά, σταθερότητα, ευελιξία και καλές αποδοχές. Ο προγραμματιστής είναι το επάγγελμα που τα συνδυάζει αυτά καλύτερα στην Αμερική.

Τι ζητάει ένας εργαζόμενος από τη δουλειά του; Χαρά, σταθερότητα, ευελιξία και καλές αποδοχές.

Το 2023, έχοντας αφήσει μόλις πίσω τους μια παρατεταμένη περίοδο πανδημίας, οι περισσότεροι Αμερικανοί που αλλάζουν ή ψάχνουν δουλειά θέλουν να βρουν κάτι που να μπορεί να αντισταθμίζει τουλάχιστον τον υψηλό πληθωρισμό και να τους εξασφαλίζει μια καλή ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή. Αλλά θέλουν να είναι και χαρούμενοι. Άλλωστε, οι περισσότεροι Αμερικανοί περνούν τουλάχιστον ένα 8ωρο καθημερινά στη δουλειά -και πολλοί κάνουν υπερωρίες που δεν πληρώνονται.

Σχετικά με το πώς αισθάνονται γενικά οι Αμερικανοί για τις δουλειές που έχουν αυτή τη στιγμή, τα ποσοστά των ατόμων που δηλώνουν παραίτηση είναι ενδεικτικά. Ο αριθμός αυτός, που ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια για 18 μήνες στη σειρά, ενισχύθηκε ελαφρώς τον Νοέμβριο, στα 4,17 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών της Εργασίας (BLS). Το λεγόμενο ποσοστό παραιτήσεων αυξήθηκε ξανά στο 3%, από 2,9%, μεταξύ των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, έχοντας φτάσει στο υψηλό του 3,4% κοντά στα τέλη του 2021.

Το υψηλό ποσοστό παραιτήσεων είναι εν γένει καλό σημάδι για μια οικονομία, ακόμη και όταν τα επιτόκια αυξάνονται με ταχύ ρυθμό. Οι εργαζόμενοι παραιτούνται συνήθως όταν έχουν την αίσθηση ότι θα βρουν εύκολα μια καλύτερη δουλειά. Ωστόσο, η αγορά εργασίας έχει γίνει πιο ανταγωνιστική, με τα ανοίγματα θέσεων στις ΗΠΑ να υποχωρούν ελαφρώς στα 10,46 εκατομμύρια τον Νοέμβριο, από 10,51 εκατομμύρια τον Οκτώβριο.

Η έκθεση U.S. News and World Report επεξεργάστηκε τα στοιχεία του BSL για να ξεχωρίσει τις ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση στις νέες προσλήψεις. Στη συνέχεια τις κατέταξε χρησιμοποιώντας τους εξής δείκτες: Ανάπτυξη στη 10ετία (ο αριθμός των νέων θέσεων που αναμένεται να δημιουργηθούν), μέσος μισθός, ποσοστό απασχόλησης, εργασιακές προοπτικές, άγχος εργασίας και ισορροπία επαγγελματικής-προσωπικής ζωής.

Και ο νικητής...

Με μέσες ετήσιες αποδοχές 121.000 δολαρίων, η καλύτερη δουλειά στην Αμερική είναι αυτή του προγραμματιστή (software developer). Ο λόγος για τα άτομα που «γράφουν» κώδικα για να δημιουργήσουν ή να βελτιώσουν τις εφαρμογές και τα προγράμματα των υπολογιστών.

«Οι προγραμματιστές γίνονται ολοένα και πιο κρίσιμοι για την ανάπτυξη και βιώσιμη επιτυχία των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους», σημειώνει η Janica Ingram, συντάκτρια για θέματα καριέρας στο U.S. News.

Και το μέλλον δείχνει ρόδινο για το συγκεκριμένο επάγγελμα: Το BLS προβλέπει αύξηση 25% στις θέσεις αυτές το διάστημα 2021-2031. «Οι προοπτικές 10ετίας για τους developers είναι ισχυρές και αναμένεται να αυξηθούν με ρυθμό, άνω του μέσου όρου», πρόσθεσε η Ingram.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider