Σε απόγνωση οι Βρετανοί: Νέα συρρίκνωση εισοδημάτων - Φόβοι για την οικονομία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε απόγνωση οι Βρετανοί: Νέα συρρίκνωση εισοδημάτων - Φόβοι για την οικονομία
Η οικονομία διολίσθησε κατά 0,8% σε σχέση με τα προπανδημικά επίπεδα, ενώ το έλλειμμα αυξήθηκε από το 0,4% διαψεύδοντας τις πρόσφατες εκτιμήσεις των ειδικών.

Τα εισοδήματα των νοικοκυριών του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, αφήνοντας τους Βρετανούς αντιμέτωπους με τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής που έχει καταγραφεί τις τελευταίες 10ετίες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το διαθέσιμο εισόδημα ανά άτομο εν μέσω αχαλίνωτου πληθωρισμού μειώθηκε κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο, ενώ και το ΑΕΠ υποχώρησε 0,3%, περισσότερο από την πτώση του 0,2% πριν από έναν μήνα.

Την ίδια στιγμή, ένα μεγάλο φάσμα εργαζόμενων από μηχανοδηγούς μέχρι νοσοκόμες απεργούν αυτόν τον μήνα για να προωθήσουν τα αιτήματά τους για αυξήσεις μισθών με στόχο να αντιπαλέψουν την ακρίβεια.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σχεδόν βέβαιο ότι βρίσκεται ήδη σε ύφεση που μπορεί να αποδειχθεί βαθύτερη από εκείνη στις αρχές της δεκαετίας του 1990», δήλωσε ο Τόμας Παχ, οικονομολόγος στην εταιρεία RSM UK. «Η συμπίεση των πραγματικών εισοδημάτων των νοικοκυριών θα ενταθεί καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια θα προστεθούν στον εκτινασσόμενο πληθωρισμό».

Η οικονομία διολίσθησε κατά 0,8% σε σχέση με τα προπανδημικά επίπεδα, ενώ το έλλειμμα αυξήθηκε από το 0,4% διαψεύδοντας τις πρόσφατες εκτιμήσεις των ειδικών.

Τα πραγματικά κατά κεφαλήν εισοδήματα ήταν 3,1% χαμηλότερα το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος με τις αρμόδιες υπηρεσίες να αναμένουν μια άνευ προηγουμένου πτώση 7% τα δύο χρόνια επόμενα έως το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Οι επιχειρηματικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 2,5% το τρίτο τρίμηνο και οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 1,1%, επίσης περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

«Είναι ανησυχητικό, αν και όχι πολύ περίεργο, να βλέπουμε την κατανάλωση των νοικοκυριών και τις συνολικές επιχειρηματικές επενδύσεις να μειώνονται σημαντικά καθώς το οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να επιδεινώνεται», υπογράμμισε ο Τζον Λίπερ, επικεφαλής επενδύσεων στην Titan Asset Management. «Αυτό θέτει τον τόνο για ένα βαρύ 2023 και ανταποκρίνεται στις προβλέψεις μας για ύφεση το επόμενο έτος» έσπευσε να συμπληρώσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Κοσμογονικές» αλλαγές στον κλάδο των σούπερ μάρκετ το 2022 – Πόσο άλλαξε το τοπίο μέσα σε 12 μήνες

Πού θα «κλειδώσει» η αύξηση εισφορών για τους επαγγελματίες - Ξεκίνησε η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

Ρεύμα: Οι τελικές τιμές Ιανουαρίου των προμηθευτών – Τέσσερις εταιρείες κάτω από 5 λεπτά/KWh

gazzetta
gazzetta reader insider insider