Deutsche Bank: Αντοχές από την ελληνική οικονομία το 2023 - Βασικός κίνδυνος ο υψηλός πληθωρισμός και μια πολλών επιπέδων κρίση

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deutsche Bank: Αντοχές από την ελληνική οικονομία το 2023 - Βασικός κίνδυνος ο υψηλός πληθωρισμός και μια πολλών επιπέδων κρίση
Οριακή ανάπτυξη αναμένεται να καταγράψει η ελληνική οικονομία το 2023, της τάξεως του 0,3%, όταν η Ευρωζώνη θα διολισθήσει προς μια ύφεση, με την Γερμανία μάλιστα να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Οριακή ανάπτυξη αναμένεται να καταγράψει η ελληνική οικονομία το 2023, της τάξεως του 0,3%, έναντι της Ευρωζώνης που αναμένεται να διολισθήσει προς μια υφεσιακή κατάσταση, με την Γερμανία μάλιστα να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα, σύμφωνα με τη Deutsche Bank.

Για το τρέχον έτος, ο γερμανικός οίκος εκτιμά πως η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας θα διαμορφωθεί στο 6,4%, προτού υποχωρήσει το 2023 στο 0,3% και ενισχυθεί ελαφρώς στο 1,4% το 2024. Για τα δύο επόμενα έτη (2023 - 2024) η ελληνική οικονομία αναμένεται να υπεραποδώσει έναντι της Ευρωζώνης που αναμένεται να περάσει σε μια ύφεση το 2023 (-0,6%) προτού ανακάμψει ελαφρώς το 2024 στο 1%.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9,4% για εφέτος προτού υποχωρήσει στο 7,5% το 2023, με σημαντική αποκλιμάκωση το 2024, όταν αναμένεται να φτάσει στο 1,5%, με την Ευρωζώνη στο 7,1% και στο 2,2% αντίστοιχα για τα δύο επόμενα έτη. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 3% το 2023, από το 4,2% για εφέτος και το 2024 θα υποχωρήσει στο 2%. Το εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών θα καταγράψει επίσης έλλειμμα της τάξεως του 8,5% φέτος, στο 7% θα διαμορφωθεί το επόμενο έτος και στο 5,5% το 2023.

Ευρύτερα, ο Mark Wall, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank για την Ευρωζώνη, αναμένει ότι το πλαίσιο του στασιμοπληθωρισμού θα καθορίσει το 2023 ακόμη περισσότερο από ό,τι το 2022, με τον ίδιο να ανησυχεί ιδιαίτερα για τον παρατεταμένα υψηλό πληθωρισμό καθώς και για την προοπτική μιας διπλής ύφεσης (double dip recession). Η ΕΚΤ, σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται να φτάσει τα επιτόκια τουλάχιστον μέχρι το 3%.

Ο Wall εκτιμά επίσης πως η Ιταλία μπορεί να αποφύγει την ενεργοποίηση του έκτακτου εργαλείου, TPI, της ΕΚΤ, καθώς θα θεωρηθεί ότι συμμορφώνεται με τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς ευρωπαϊκούς κανόνες. Ωστόσο, ενδέχεται να προκύψουν προστριβές που να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη αμφισβήτηση της πολιτικής συνοχής της ΕΕ. Θέματα που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν την πολιτική της συνοχή είναι η ενέργεια, η ασφάλεια και η άμυνα, η μετανάστευση, το κλίμα, τα δημοσιονομικά και το εμπόριο.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, το ενεργειακό σοκ που προκλήθηκε τον πόλεμο της Ουκρανίας ευθύνεται μόνο εν μέρει για την πορεία του πληθωρισμού, καθώς οι επακόλουθες επιπτώσεις της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένου του τεράστιου πακέτου στήριξης νομισματικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα είναι επίσης σχετικές. Ο επίσημος πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει σε μέτρια επίπεδα το 2023 (7,1% έναντι 8,4% το 2022), αλλά ο δομικός πληθωρισμός (4,7% έναντι 3,9%) και η αύξηση των μισθών (5% έναντι 4,3%) θα κινηθούν υψηλότερα. Μια πειστική κορύφωση του υποκείμενου πληθωρισμού είναι απίθανη πριν από το τέλος της θερινής περιόδου, με τον βασικό κίνδυνο, συμφωνα με την Deutsche Bank, να περιστρέφεται γύρω από έναν ακόμη πιο υψηλό και πιο επίμονο πληθωρισμό.

Παράλληλα, ο νέος όρος που θέτουν οι αναλυτές του οίκου είναι μια πολλών επιπέδων κρίση (polycrisis) – αλληλεπιδραστική κρίση διαφορετικής ζώνης προέλευσης, το κόστος των οποίων είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών της. Θέματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια μεγαλύτερη αστάθεια το 2023 περιλαμβάνουν:

- Η Ρωσία βρίσκει τρόπους για να κλιμακώσει τις εντάσεις και να διαταράξει τις οικονομίες.

- Η νομισματική αυστηροποίηση που επιβαρύνει το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα.

- Η κρίσης του κόστους ζωής που πυροδοτεί κοινωνικές εντάσεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και μια πολιτική αστάθεια.

- Η κλιματική αλλαγή που πιέζει τα ενεργειακά συστήματα, την οικονομική παραγωγή, και τις διατροφικές αλυσίδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Αρχίζει το «μαχαίρι» στις προμήθειες συναλλαγών – Έρχονται τα πακέτα συναλλαγών με μηνιαία χρέωση

Βουτιά στις πωλήσεις smartphones το 2022 

gazzetta
gazzetta reader insider insider