Η Μόσχα εξετάζει να ορίσει κατώτερη τιμή στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου ως απάντηση στο πλαφόν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Μόσχα εξετάζει να ορίσει κατώτερη τιμή στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου ως απάντηση στο πλαφόν
Το πλαφόν της G7 στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης τέθηκε σε ισχύ σήμερα.

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει μια κατώτατη τιμή για τις διεθνείς πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου ως απάντηση στο πλαφόν που επέβαλε η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), σύμφωνα με το Blooomberg.

Παράλληλα, επεξεργάζεται δύο σενάρια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους που έχουν γνώση του σχεδίου.:

  • είτε να επιβάλει μια σταθερή τιμή για τα βαρέλια ρωσικού πετρελαίου
  • είτε να ορίσει μέγιστες εκπτώσεις σε διεθνή σημεία αναφοράς στις οποίες θα μπορεί να πωλείται

Δεν είναι σαφές ακόμη ποιο θα είναι το ακριβές επίπεδο τιμής που εξετάζει η Μόσχα, ούτε σε περίπτωση που αυτό το σχέδιο υλοποιηθεί εάν οι traders θα εστιάσουν στο αν είναι υψηλότερο του πλαφόν ή αρκετά χαμηλότερο. Το επίπεδο θα είναι σημαντικό διότι οι επιχειρήσεις που θέλουν να έχουν πρόσβαση στις συνήθεις ασφαλίσεις του κλάδου και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες χωρών μελών της Ομάδας των Επτά, θα έχουν αυτήν την πρόσβαση μόνο εάν καταβάλουν 60 δολάρια ή λιγότερο ανά βαρέλι. Τα ελληνικά πετρελαιοφόρα θα τίθεντο επίσης εκτός ορίων όσον αφορά τις αγορές φορτίου σε τιμές υψηλότερες του ανώτατου ορίου.

Η Μόσχα σκοπεύει να συστήσει έναν διαφανή μηχανισμό τιμολόγησης για τους αγοραστές του πετρελαίου της, ακολουθώντας μια προσέγγιση που βασίζεται στην αγορά προκειμένου να αντιμετωπίσει το πλαφόν, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους στο Bloomberg, που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του και πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο δεν θέλει να κινηθεί «επιθετικά» έναντι των ουδέτερων κρατών που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.

Έκπτωση ή σταθερή τιμή

Μία από τις επιλογές που εξετάζει η Μόσχα προβλέπει τον καθορισμό μέγιστου ποσοστού έκπτωσης για το ρωσικό πετρέλαιο σε σχέση με τα παγκόσμια σημεία αναφοράς, το οποίο δεν θα επιτρέπεται να υπερβούν οι παραγωγοί πετρελαίου της χώρας στις διαπραγματεύσεις των τιμών πώλησης με τους πελάτες τους, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.

Το ποσοστό της έκπτωσης θα αναθεωρείται τακτικά, με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Η άλλη επιλογή είναι να οριστεί μια σταθερή τιμή, η οποία επίσης θα αναθεωρείται σε τακτική βάση.

Το πλαφόν της G7 στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης τέθηκε σε ισχύ σήμερα, καθώς η Δύση προσπαθεί να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία, όμως η Ρωσία έχει πει ότι δεν θα συμμορφωθεί με το μέτρο, ακόμη κι αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο: Πλαφόν στα 220 ευρώ πρότεινε η Τσεχία

Μικρές ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης αναμένει η αγορά - Τι συμβαίνει με τα καύσιμα κίνησης

Ρεύμα: Φόρμουλα των προμηθευτών για ανάχωμα στον «ενεργειακό τουρισμό»

gazzetta
gazzetta reader insider insider