Καμπανάκι ακρίβειας σε τρόφιμα, λιανεμπόριο, βιομηχανία - Κρίσιμη η στήριξη στο ρεύμα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καμπανάκι ακρίβειας σε τρόφιμα, λιανεμπόριο, βιομηχανία - Κρίσιμη η στήριξη στο ρεύμα
Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ, Eurostat και ΙΟΒΕ. Αντέχει ακόμη το «κλίμα», αλλά εμφανίζονται οι πρώτοι τριγμοί και σε πωλήσεις ενώ η ακρίβεια έχει αρχίζει να βγάζει «ρίζες».

Μία σειρά από δείκτες για την πορεία των τιμών και για το πως αυτή επιδρά στην ελληνική αγορά και κοινωνία δείχνουν το κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται αυτό το διάστημα η οικονομία. Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, της Eurostat αλλά και του IOBE καταδεικνύουν ότι υπάρχουν αντιστάσεις αλλά και θετικές εξελίξεις που περιλαμβάνουν από την επιβράδυνση του δείκτη μέτρησης του πληθωρισμού έως την βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Υπάρχουν όμως και αρκετά επιμέρους στοιχεία που ηχούν καμπανάκια, πιστοποιώντας τη διάχυση της ακρίβειας όλο και πιο πολύ στην αγορά σε είδη εκτός ενέργειας. Επίσης, δείχνουν πως και ο αντιληπτός πληθωρισμός «εδραιώνεται» όλο και πιο πολύ, αλλά και την επίδραση αυτής της… εμπέδωσης των πληθωριστικών πιέσεων τόσο στις πωλήσεις λιανικής, όσο και στην διάθεση για επενδύσεις και για ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων από πλευράς επιχειρήσεων.

Οι ανακοινώσεις της Eurostat

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή που ανακοινώθηκε χθες δείχνει ότι συνολικά ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε το Νοέμβριο (άνοδος 9% από 9,5% τον Οκτώβριο), παραμένοντας ωστόσο σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τα αναλυτικά στοιχεία όμως κάνουν φανερό πως αυτό συνέβη κυρίως λόγω «τεχνικών» παραμέτρων που συνδέονται με το ενεργειακό κόστος (επίπτωση βάσης λόγω των ανατιμήσεων που είχαν ήδη ξεκινήσει πέρυσι οδηγώντας φέτος σε πιο μικρό ποσοστό μεταβολής των τιμών). Αλλά και – βεβαίως – του σχήματος επιδότησης στο ρεύμα που οδηγεί σε αποτελεσματική κάλυψη του καταναλωτή συμβάλλοντάς σε μία άνοδο του συνολικού ενεργειακού κόστους διψήφια μεν αλλά ήπιά (από άνοδο 20,7% τον Οκτώβριο σε 12,3% τον Νοέμβριο).

Αντιθέτως υπάρχει μεγαλύτερη διάχυση της ακρίβειας στα τρόφιμα, στα βιομηχανικά είδη εκτός ενέργειας καθώς και σε άλλα πεδία που θα φανούν αναλυτικότερα όταν θα δοθούν τα τελικά στοιχεία για το μήνα Νοέμβριο από την ΕΛΣΤΑΤ (9/12). Στα τρόφιμα, ποτά και στον καπνό η άνοδος από το 12,3% επιταχύνθηκε στο 12,8% και γενικά στα μη ενεργειακά βιομηχανικά είδη από το 7% στο 9%.

Τα καμπανάκια της ΕΛΣΤΑΤ

Ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ κομίζει το μήνυμα της συνέχισης των ανατιμήσεων. Καταγράφει συνολική άνοδο 35,4% τον Οκτώβριο, αλλά και ανατιμήσεις στα τρόφιμα κατά 11,8%.

Οι ανατιμήσεις συνεχίζονται και στο ράφι όπως φάνηκε από το δείκτη του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο που ανακοινώθηκε επίσης χθες, με τον τζίρο να αυξάνεται κατά 10,5% και τον όγκο των πωλήσεων μόνο κατά 1,4% τον Σεπτέμβριο. Η «ψαλίδα» αυτή που παραμένει ανοιχτή όλο το προηγούμενο διάστημα υποδηλώνει τις ανατιμήσεις, αλλά ηχεί και ένα άλλο «καμπανάκι» πλέον.

Να σημειωθεί ότι ο όγκος πωλήσεων αυξάνεται μεν αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό (τον Αύγουστο η άνοδος ήταν 5,2% σε όρους όγκου, αν αφαιρεθεί δηλαδή η επίδραση των ανατιμήσεων στην αξία των πωλήσεων.

Επιπλέον, στον ίδιο δείκτη υπάρχει μία μεγάλη διαφορά… επιδόσεων. Χωρίς τα καύσιμα υπάρχει μείωση όγκου πωλήσεων κατά 0,3% το μήνα Σεπτέμβριο, ενώ πτώση 0,3% καταγράφεται στα καταστήματα τροφίμων. Επίσης κατά 1,1% μείωση όγκου καταγράφεται στα πολυκαταστήματα και 7,2% μείωση σε είδη ένδυσης και υπόδησης, πιστοποιώντας ότι οι καταναλωτές αρχίζουν να περιορίζουν τις δαπάνες τους από τα μη αναγκαία.

Το κλίμα του ΙΟΒΕ τον Οκτώβριο

Από την άλλη πλευρά υπάρχει το οικονομικό κλίμα για το μήνα Νοέμβριο που μετρά το ΙΟΒΕ το οποίο στο σύνολο του κομίζει ιδιαίτερα θετικά νέα, καταγράφοντας άνοδο πάνω από τις 100 μονάδες (101,4 είναι η πρώτη μέτρηση από στις 92,2 μονάδες τον Οκτώβριο) μετά από έναν μήνα πολύ απότομης πτώσης. Η άνοδος αυτή (που αναμένεται να πιστοποιηθεί σήμερα από το ΙΟΒΕ) δείχνει πως η Ελλάδα ακολουθεί την ΕΕ στην ανάκαμψη προσδοκιών και δίνει μία εικόνα αισιοδοξίας και ανθεκτικότητας, καθώς στη στηρίζεται στη βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους κλάδους, περιλαμβανομένης της παραμέτρου για το πώς θα κινηθούν οι τιμές το επόμενο διάστημα: τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν μεν προσδοκίες για υψηλές ανατιμήσεις αλλά ελαφρά πιο ήπιες σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Υπάρχουν ωστόσο και σε αυτές τις μετρήσεις δύο στοιχεία ανησυχίας: Το ένα είναι το ερώτημα για το πώς αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές την άνοδο των τιμών τους προηγούμενους 12 μήνες (δηλαδή για το ποια είναι η πορεία του αντιληπτού πληθωρισμού): στην Ελλάδα όπως και στα πιο πολλά κράτη της ΕΕ καταγράφεται νέο ιστορικό υψηλό το Νοέμβριο.

Επιπλέον, στη τριμηνιαία έρευνα για την πρόθεση των επιχειρήσεων να προβούν σε νέες επενδύσεις η τάση στην Ελλάδα είναι μεν ανοδική, αλλά σημαντικά βραδύτερη από ότι στο παρελθόν (σ.σ. όπως και σε όλη την ΕΕ). Τούτο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι ένα σημάδι πως και η ελληνική βιομηχανία αρχίζει και επηρεάζει τις προσδοκίες της με βάση το κλίμα που αντιλαμβάνεται από την οικονομική κατάσταση στην ΕΕ και από τη μεγάλη αβεβαιότητα σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πληθωρισμός: Βραδύτερη άνοδος 9% στην Ελλάδα τον Νοέμβριο λόγω ενέργειας – Γκάζι οι τιμές σε τρόφιμα και βιομηχανία

Πετρέλαιο θέρμανσης: Συνεχίζονται οι εκπτώσεις και η επιδότηση – Για πόσο θα ισχύουν οι χαμηλότερες τιμές

ΙΟΒΕ: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, στις 101,4 μονάδες τον Νοέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider