Πόση ρευστότητα ετοιμάζεται να αποσύρει η ΕΚΤ - Ποιες οι συνέπειες για τις τράπεζες

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόση ρευστότητα ετοιμάζεται να αποσύρει η ΕΚΤ - Ποιες οι συνέπειες για τις τράπεζες
Εκτιμήσεις οίκων αξιολόγησης φέρουν την ΕΚΤ έτοιμη να αποσύρει το 60% των πόρων (τρία τρισ. ευρώ) που έχει διαθέσει στην στήριξη του χρέους σε τρία χρόνια. Τι λένε ανεπίσημες πληροφορίες από την Φρανκφούρτη.

Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τον σχεδιασμό της για το πώς και με ποιά ταχύτητα θα αρχίσει την απόσυρση της ρευστότητας από τις ευρωπαϊκές αγορές χρέους.

Αυτός ο «βηματισμός» θα είναι το καθοριστικό οικονομικό γεγονός για το 2023, καθώς από αυτόν θα εξαρτηθεί το πόσο ακόμα θα ακριβύνει το χρήμα (σε συνδυασμό βέβαια με τις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ) και κυρίως -που είναι το σημαντικότερο- το πόσο διαθέσιμο θα είναι στις αγορές χρήματος.

Ήδη οι εκτιμήσεις έχουν αρχίσει και «δίνουν» νούμερα.

Σε τελευταία εκτίμησή της η S&P υπολογίζει οτι η ΕΚΤ θα αποσύρει περί τα 3 τρισ. ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Το ποσό είναι τεράστιο αν σκεφτεί κανείς οτι το σύνολο των «αγορών» της ΕΚΤ όλα τα τελευταία χρόνια είναι κάτι λίγο περισσότερο από 5 τρισ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την εκτίμηση της S&P, θα αφαιρεθεί το 60% των κεφαλαίων που έχουν διατεθεί μέσω των APP και PEPP στις οικονομίες τις Ευρώπης!

Αν σκεφτεί κανείς οτι η ΕΚΤ «αγόραζε» -ειδικά στις υπερχρεωμένες οικονομίες- σχεδόν το σύνολο των εκδόσεων, γίνεται κατανοητό οτι η απόσυρση αυτών των κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές οικονομίες είναι τρομακτικό μέγεθος. Ισοδυναμεί με την «αφαίρεση» σχεδόν πέντε χρηματοδοτικών προγραμμάτων σαν το NGEU (Ταμείο Ανάκαμψης).

Το insider.gr σε μία προσπάθεια να ανιχνεύσει τις προθέσεις και τις ανεπίσημες συζητήσεις μέσα από τις οποίες ετοιμάζονται οι αποφάσεις για το ΔΣ της ΕΚΤ του Δεκεμβρίου, «συναντήθηκε» με πληροφορίες από το ευρύτερο περιβάλλον της ΕΚΤ, οι οποίες δεν επιβεβαιώνουν το εύρος της απόσυρσης που προβλέπει η S&P, αλλά επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι «διαμορφώνονται τρία διαφορετικά σενάρια με βάση τις προβολές των στοιχείων για την πορεία της οικονομίας», που διαθέτουν οι αναλυτές των αρμόδιων Γενικών Διευθύνσεων της ΕΚΤ και τα οποία ακόμα επεξεργάζεται το επιτελείο του κ. Φίλιπ Λέιν.

Το πλέον πιθανό όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που συνδέονται με τους ίδιους κύκλους, είναι να αποφευχθεί κάθε δημόσια ανακοίνωση για το συνολικό εύρος αυτής της «απόσυρσης».

Είναι πολύ πιθανό όμως να ανακοινωθεί, είτε τον Δεκέμβριο, είτε σε επόμενο Συμβούλιο οπωσδήποτε όμως το αργότερο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, «ο μηνιάτικος στόχος απόσυρσης» κεφαλαίων χωρίς συνολική εκτίμηση. Και με ανοικτό το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του στόχου ανάλογα με τις συνθήκες και την κατάσταση της οικονομίας στην Ευρωζώνη, κυρίως δε σε συνάρτηση με την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την οποία μεγάλοι οργανισμοί, όπως η BIS και η EBA, έχουν διατυπώσει ανησυχίες λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα λειτουργήσουν οι τράπεζες.

Η σημασία αυτής της «αλλαγής», δηλαδή η απόσυρση της ΕΚΤ από την στήριξη των αγορών χρέους των χωρών μελών της ΕΕ, ισοδυναμεί με την σε αναλογία με την ταχύτητα απόσυρσης, απελευθέρωση της ελεύθερης δράσης των χρηματαγορών, με επιστροφή του country risk σαν βασικό κριτήριο αναχρηματοδότησης του χρέους.

Η ουσιώδης διαφορά σε σχέση με την μέχρι τώρα κατασταση ειναι οτι η μεταβολή αυτή παραδίδει στις αγορές την δύναμη διαμόρφωσης των επιτοκίων και των τιμών των ομολόγων...

Ουδέποτε μέχρι σήμερα, μετά το 2008, οι οικονομίες της Ευρωζώνης, οι τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα συνολικά, όπως επίσης οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν είχαν «ζήσει» σε ένα περιβάλλον ευθείας αναμέτρησης με τις δυνάμεις της αγοράς χωρίς την «προστασία» της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Απόδοση 105% για NPLs 50 δισ. του «Ηρακλή» - Μάχη στα μετόπισθεν για «κόκκινα» δάνεια 15 δισ.

Νέο «κραχ» στις αγορές αναμένει η Deutsche Bank - Πότε θα επέλθει η ανάκαμψη των «ταύρων»

Χρηματιστήριο: H «υψηλή» παρουσία των Υποδομών σε road shows – events και η «προίκα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider