Reuters: Η ΕΕ θα συνεχίσει το βράδυ τις συνομιλίες για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Η ΕΕ θα συνεχίσει το βράδυ τις συνομιλίες για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στην ΕΕ για τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου.

Συνομιλίες για το επίπεδο του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται διπλωμάτη ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Παράλληλα, παραμένει ασαφές εάν τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα μπορέσουν να διαμορφώσουν ένα αρραγές μέτωπο, γεφυρώνοντας τις διαφορές που τους χωρίζουν σε επίπεδο οπτικών και θέσεων όπως έχουν εκφραστεί.

Την Πέμπτη, οι «27» παρέμειναν διχασμένοι ως προς το επίπεδο στο οποίο θα περιοριστούν οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου για την επιδείνωση της ικανότητας της Μόσχας να συνεχίζει να τροφοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία που έχει πυροδοτήσει έκρηξη και στις ενεργειακές αγορές.

Μεταξύ 65 και 70 δολαρίων το πλαφόν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες της Ομάδας των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) και η Αυστραλία θα ορίσουν τη μέγιστη τιμή του βαρελιού ρωσικού αργού, που μεταφέρεται με τάνκερ, μεταξύ 65 και 70 δολαρίων, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές σύμφωνα με τη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Échos, όπως έγινε γνωστό από εχτές.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι ευρωπαϊκές χώρες είναι διχασμένες, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κλίνει προς το επίπεδο των 65 δολαρίων το βαρέλι, ποσό που η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής έχουν απορρίψει ως υπερβολικά γενναιόδωρο προς τη Μόσχα.

Επισημαίνοντας, όμως, ότι τα τρία τέταρτα του αργού, που φορτώνεται στα ρωσικά λιμάνια της Βαλτικής, πηγαίνουν κυρίως στην Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία, καθώς και ότι ποσότητες ρωσικού πετρελαίου σε πλοία, που δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τελικό προορισμό, φθάνουν τα 2,45 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, η εφημερίδα εκτιμά ότι, σε αυτό το στάδιο, το προτεινόμενο ανώτατο όριο κινδυνεύει να αποδειχθεί «μια τρύπα στο νερό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ανταρσία των «15» στην ΕΕ για το φυσικό αέριο - Ποιοι Έλληνες ευρωβουλευτές στηρίζουν Πούτιν

Ρεύμα: Στα 22,1 λεπτά του ευρώ ανά KWh η επιδότηση Δεκεμβρίου

Επιδοτήσεις ύψους €150 εκατ. από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider