Άλλο ένα «βήμα» για το νέο κτήριο Πρωτοδικείου - Εισαγγελίας Αθηνών ύψους 180 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άλλο ένα «βήμα» για το νέο κτήριο Πρωτοδικείου - Εισαγγελίας Αθηνών ύψους 180 εκατ. ευρώ
Μετά το RRF, η Ανέγερση και Λειτουργία του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών μέσω ΣΔΙΤ «μπήκε» και στο Τομεακό Πρόγραμμα του υπ. Δικαιοσύνης. Ποιο είναι το έργο. Ο ρόλος του PPF.

Άλλο ένα «βήμα» προς την κατεύθυνση της προώθησης ενός σημαντικού για τη Δικαιοσύνη κτηριακού ΣΔΙΤ, εκτιμώμενου κόστους 180,3 εκατ. ευρώ, έγινε προ ημερών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αποφάσισε την ένταξη της πράξης «Ανέγερση και Λειτουργία του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών μέσω ΣΔΙΤ» στο «Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 2021-2025» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Ασφάλεια, προστασία και δικαιοσύνη». Πρόκειται για το γνωστό project της κατασκευής και συντήρησης νέων δικαστικών κτηρίων στην Αθήνα με στόχο την αναβάθμιση υποδομών απονομής της δικαιοσύνης και των υπηρεσιών, το οποίο, όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr θα έχει τη «σφραγίδα» τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης, στο οποίο «μπήκε» επισήμως στις αρχές Οκτωβρίου, όσο και της μονάδας PPF του ΤΑΙΠΕΔ, υπό τον Π. Σταμπουλίδη, που έχει αναλάβει την προώθηση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Στόχος είναι η δημιουργία λειτουργικών κτιρίων, η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών. Επιπλέον το νέο Δικαστικό Μέγαρο θα καλύπτει όλες τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές και ενεργειακές προδιαγραφές, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ενεργειακές του απαιτήσεις και να μειωθεί το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Φυσικό αντικείμενο του έργου

Το αντικείμενο του παρόντος έργου αφορά στην ανέγερση και συντήρηση των δικαστικών μεγάρων του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Το έργο προτάθηκε να γίνει μέσω ΣΔΙΤ και η πρόταση εγκρίθηκε από την Δ.Ε.Σ.Δ.Ι.Τ. στις 23.05.2022. Η σύμπραξη αφορά στη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του/ων κτηρίου/ων που θα στεγάσει το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών για διάστημα κατά μέγιστο εικοσιπέντε (25) ετών.

Συνοπτικά η κατασκευή του Έργου αφορά

  • στην ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου για της ανάγκες του Πρωτοδικείου Αθηνών μικτής επιφάνειας (δόμησης) περίπου 40.000 τ.μ.,
  • στην ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου για της ανάγκες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μικτής επιφάνειας (δόμησης) περίπου 10.000 τ.μ.,
  • στη λειτουργική ανακατασκευή και στατική ενίσχυση του φέροντος οργανισμού του υπόγειου χώρου τριών (3) επιπέδων, έκτασης περίπου 45.000 τ.μ. Οι ανεγέρσεις του/ων κτηρίου/ων θα λάβουν χώρα σε οικόπεδο επιφανείας 8.000 τ.μ., που αποτελεί μέρος του οικοπέδου συνολικής επιφανείας 41.811,42 τ.μ.

Το οικόπεδο αυτό βρίσκεται επί των οδών Κυρίλλου Λουκάρεως, Κάλβου, Αν. Δέγλερη και Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με ΚΑΕΚ 050093612001 και είναι κυριότητας του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.). Περαιτέρω, ο υπόγειος χώρος θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών σε θέσεις στάθμευσης του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών, καθώς και των λοιπών δικαστικών κτηρίου/ων που ευρίσκονται εντός του Ακινήτου.

Ποια είναι τα οφέλη

Η ολοκλήρωση της κατασκευής των νέων Δικαστικών μεγάρων κρίνεται επιβεβλημένη για τους ακόλουθους λόγους, ήτοι για:

• την κάλυψη των αναγκών σε χώρους που στη υφιστάμενη κατάσταση απουσιάζουν,

• τον εκσυγχρονισμό για την ορθότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών,

• την αποκατάσταση στέγασης δικαστικών λειτουργιών που βρίσκονται σε παλαιωμένα κτήρια, τα οποία παρουσιάζουν σοβαρά τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα,

• την αναβάθμιση της εικόνας των δικαστικών μεγάρων που θα αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία των προσφερόμενων υπηρεσιών της δικαιοσύνης προς τους πολίτες, και

• τη συγκέντρωση των υπηρεσιών που σήμερα είναι κατακερματισμένες σε ακατάλληλα ακίνητα στην Αθήνα.

Στο τεχνικό δελτίου που συνόδευε την απόφαση ένταξης στο RRF, σημειώνονταν ότι η δημόσια δαπάνη του έργου που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε B. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε περίπου 193,6 εκατ. ευρώ (ιδιωτική συμμετοχή 162 εκατ.). Ωστόσο, το κόστος του έργου ή και το ύψος της δημόσιας συμμετοχής θα «κλειδώσουν» κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Όπως και άλλες φορές έχει αναφέρει το insider.gr, το εν λόγω έργο μαζί με τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, εκτιμώμενου ύψους 130 εκατ. ευρώ, αποτελούν τα δύο ΣΔΙΤ (μέχρι τώρα) που έχει αναλάβει η μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ, αν και αναμένεται και η είσοδος του project της ΠΥΡΚΑΛ στο εν λόγω «καλάθι».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΣΕ: Πώς προχωρούν τα ΣΔΙΤ των 1,3 δισ. ευρώ - Επιχειρεί να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες προς τους επιβάτες

Πώς και πού θα γίνουν τα Δικαστικά Μέγαρα Κεντρικής Ελλάδας ύψους 48,3 εκατ. ευρώ

Με ΣΔΙΤ ο διαγωνισμός για τα Δικαστικά Μέγαρα Κεντρικής Ελλάδας - Ύψους 48,3 εκατ. ευρώ το έργο 

gazzetta
gazzetta reader insider insider