«Δώρο» 220 εκατ. ευρώ τον χρόνο στο χρέος από τον ESM

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Δώρο» 220 εκατ. ευρώ τον χρόνο στο χρέος από τον ESM
Πάνω από 5 δισ. ευρώ το όφελος σε βάθος χρόνου από την «μονιμοποίηση» της διατήρησης του χαμηλού επιτοκίου του 2ου δανείου. Η απόφαση και η σύνδεση με τα τελευταία προαπαιτούμενα

Πάνω από 5 δισ. ευρώ υπολογίζεται πως θα είναι το όφελος σε βάθος χρόνου και περίπου 220 εκατ. ευρώ ετησίως από την «μονιμοποίηση» της διατήρησης του χαμηλού επιτοκίου του 2ου δανείου. Ο λόγος για το ένα από τα δύο μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ενεργοποιούνταν ανά 6μηνο τα προηγούμενα χρόνια στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας.

Πλέον, έχει απομείνει ένα πακέτο τέτοιων «δόσεων» και η απόφαση για την αποδέσμευσή τους συνδέεται με τα τελευταία προαπαιτούμενα για τα οποία η έκθεση αναμένεται εντός των ημερών. Τυπικά θα πρέπει να διατεθεί πέρα από το τελευταίο πακέτο των κερδών ομολόγων που διακρατούνται σε κεντρικές τράπεζες (SMPs και ANFAs αξίας 645 εκατ. ευρώ περίπου) και η δεύτερη παρέμβαση (σ.σ. δεν είναι χρήμα αλλά απόφαση) οφέλους περίπου 220 εκατ. ευρώ το χρόνο από την μη ενεργοποίηση του επιτοκιακού περιθωρίου 2% στο δάνειο του 2ου μνημονίου.

Ο λόγος για το δάνειο του EFSF (τον προκάτοχο του ESM) αξίας 11,3 δισ. ευρώ που συνάφθηκε το 2012 και έπρεπε να ενεργοποιηθεί από το 2017. Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες προωθείται η «μονιμοποίηση» της παρέμβασης, με τη διαγραφή αυτού του επιτοκιακού περιθωρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απογειώθηκε η επιβατική κίνηση στα περιφερειακά αεροδρόμια τον Οκτώβριο

Ποιες φορολογικές εκκρεμότητες θα πρέπει να κλείσουν σε 45 ημέρες

«Καλάθι νοικοκυριού»: Υποχρεωτική από 1/12 η εφαρμογή του ειδικού σήματος στα σούπερ μάρκετ

gazzetta
gazzetta reader insider insider