Θετική η UBS για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας - Σημαντική αποκλιμάκωση του δείκτη δημόσιου χρέους έως το 2024

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετική η UBS για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας - Σημαντική αποκλιμάκωση του δείκτη δημόσιου χρέους έως το 2024
Θετική ως προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένει η UBS, αναμένοντας μια επιβράδυνση της αναπτυξιακής δυναμικής από το 6,4% για εφέτος στο 2,5% το 2023 και στο 3,2% το 2024, στηριζόμενη στην απορρόφηση των κεφαλαίων από το RRF και στη βελτίωση των οικονομικών των νοικοκυριών.

Θετική ως προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένει η UBS, αναμένοντας μια επιβράδυνση της αναπτυξιακής δυναμικής από το 6,4% (επί τα βελτίω αναθεώρηση) για εφέτος στο 2,5% το 2023 προτού υπάρξει ανάκαμψη του ρυθμού στο 3,2% το 2024, στη βάση της απορρόφησης των κεφαλαίων από το RRF και της βελτίωσης των οικονομικών των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο, η χώρα αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό το επόμενο έτος, ενώ το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στο 152% του ΑΕΠ έως το 2024.

Παράλληλα, υπάρχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά των ελληνικών μακροοικονομικών μεγεθών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής. Πρώτον, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα προχωρημένο επίπεδο απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης στηριζόμενη στο «Ελλάδα 2.0»: Η Ελλάδα εξασφάλισε μια προκαταβολή (Αύγουστος 2021) από το RRF και έχει ήδη υποβάλει αίτημα για τη δεύτερη καταβολή. Αυτά τα κεφάλαια θα φτάσουν τα 11 δισ. ευρώ (5% περίπου του ΑΕΠ) από τα 30,5 δισ. ευρώ διαθέσιμα, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα έχει ήδη εγκρίνει έργα αξίας 13,5 δισ. ευρώ στο σκέλος των επιχορηγήσεων του RRF (372 έργα) και επενδυτικά έργα αξίας 8,2 δισ. ευρώ (210 συμβάσεις) που θα χρηματοδοτηθούν εν μέρει από δάνεια (3,5 δισ. ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι τα προσδιορισθέντα έργα θα καλύψουν περισσότερο από το 55% των διαθέσιμων πόρων και αναμένεται να τονώσουν την πιστωτική επέκταση, δεδομένου του στοιχείου της συγχρηματοδότησης. Επιπλέον, το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» θα μπορούσε να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες το 2023, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις.

Δεύτερον, ενώ τα ελληνικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν μια πίεση στο εισόδημά τους από τον υψηλό πληθωρισμό, υπάρχουν κάποιοι ελαφρυντικοί παράγοντες για το 2023: α) ένα ισχυρό σημείο εκκίνησης στην αγορά εργασίας (η απασχόληση είναι η υψηλότερη από τις αρχές του 2011), β) συνεχιζόμενη δημοσιονομική στήριξη (το προσχέδιο του προϋπολογισμού προϋποθέτει 13 δισ. ευρώ μέτρα ή περίπου 5,7% του ΑΕΠ για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο που καταβάλλεται από το Ταμείο Πράσινης Μετάβασης, γ) 7% προγραμματισμένες αυξήσεις στις συντάξεις, δ) μια πιθανή αύξηση του κατώτατου μισθού το Μάιο του 2023 (μετά από μια αύξηση κατά 10% σε δύο στάδια το 2022) και ε) τα νοικοκυριά εξακολουθούν να έχουν συσσωρευμένες αποταμιεύσεις περίπου 10% του ΑΕΠ σε καταθέσεις μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με τη UBS, o πληθωρισμός είναι πιθανό να φτάσει στο ανώτερο σημείο του τον Σεπτέμβριο, καθώς η προκαταρκτική μέτρησή του υποχώρησε στο 9,8% ετησίως τον Οκτώβριο από 12,1% ετησίως τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας της επίδρασης της ενεργειακής βάσης. Καθώς ο δομικός πληθωρισμός ήταν αρχικά πολύ υποτονικός στην Ελλάδα (4,9% τον Σεπτέμβριο) και οι επιδράσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων αναμένεται να γίνουν αποπληθωριστικές, η UBS αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει γρήγορα από το 10% περίπου κατά μέσο όρο το 2022 σε περίπου 4% το 2023 και εν συνέχεια στο 2% το 2024.

Επιπλέον, το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού κατέγραψε ένα μικρό πλεόνασμα της τάξεως των 37 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, πλεόνασμα κοντά στα 6 δισ. ευρώ (περίπου 3% του ΑΕΠ), που αποτελεί υπεραπόδοση έναντι του στόχου (το 82% εξηγείται από την αύξηση των φόρων). Ένα μεγάλο μέρος της υπεραπόδοσης των φορολογικών εσόδων προέρχεται από τον ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι το πρωτογενές ισοζύγιο θα κινηθεί σε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2023. Ο βασικός κίνδυνος, κατά τον ελβετικό οίκο, είναι ότι δεν υφίστανται ένας μεγάλος δημοσιονομικός χώρος (1 δισ. ευρώ) για να καλύψει τη ζήτηση πρόσθετων δαπανών ή κάποιο έλλειμμα εσόδων.

Το επόμενο ορόσημο για τις αγορές είναι η χρονική στιγμή μιας πιθανής αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα. Δεδομένου ότι έως το καλοκαίρι θα διεξαχθούν οι εκλογές στη χώρα, η UBS εκτιμά ότι οποιαδήποτε αναβάθμιση της αξιολόγησης θα μπορούσε να συμβεί το νωρίτερο προς το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Η Ελλάδα είναι απίθανο να δει την επενδυτική βαθμίδα πριν από το 2024

Τράπεζες: Σε εκδόσεις ομολόγων προχωρούν Πειραιώς και Εθνική μέχρι τέλος Νοεμβρίου

Ακίνητα: Έρχονται διορθώσεις σε αντικειμενικές αξίες, στον «πάγο» ο ΦΠΑ και ο φόρος υπεραξίας έως το 2025

gazzetta
gazzetta reader insider insider