Στα ύψη οι ενεργειακοί λογαριασμοί στην Ευρώπη, παρά τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα ύψη οι ενεργειακοί λογαριασμοί στην Ευρώπη, παρά τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης
Η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στις τιμές ηλεκτρικού καταγράφεται στο Δουβλίνο, με άνοδο 44%. Η άνοδος στην τιμή του αερίου στη Ρώμη ανήλθε σε 97%.

Τελευταία ενημέρωση: 10:36

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών ανέρχεται το ποσό που πληρώνουν τα νοικοκυριά της Ευρώπης για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, παρά τα κυβερνητικά μέτρα για την ανάσχεση της ενεργειακής κρίσης.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η μέση τιμή λιανικής αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 18 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, σύμφωνα με την εταιρεία ενεργειακής συμβουλευτικής VaasaETT. Πρόκειται για τιμή υπερδιπλάσια σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Οι τιμές που πληρώνουν τα νοικοκυριά για ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση 67%, στα 36 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Τα στοιχεία έρχονται καθώς οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν δεσμεύσει ένα πακέτο άνω των 550 δισ. ευρώ για την προστασία των πολιτών και των επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση που «τρέχει» τους τελευταίους μήνες, ειδικότερα μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στις τιμές ηλεκτρικού καταγράφεται στο Δουβλίνο, με άνοδο 44%. Η άνοδος στην τιμή του αερίου στη Ρώμη ανήλθε σε 97%.

Σημειώνεται πως ο καλός καιρός που έχει μέχρι στιγμής η Ευρώπη αποδείχθηκε «σύμμαχος» των καταναλωτών, καθώς περιόρισε την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση. Ωστόσο, το πέρασμα στον χειμώνα αναμένεται να αυξήσει τις τιμές ενέργειας στην ήπειρο μας.

Πτώση στα συμβόλαια του φυσικού αερίου

Σημειώνεται πως τα συμβόλαια του φυσικού αερίου για την Ευρώπη υποχωρούν στην αρχή της εβδομάδας, εν μέσω των προβλέψεων για διατήρηση των υψηλών -για την εποχή- θερμοκρασιών στην ήπειρο το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τα συμβόλαια TTF στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας, παράδοσης Δεκεμβρίου, χάνουν 6,17% στα 107,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε χαμηλό άνω της μιας εβδομάδας.

Εκτός της πρόγνωσης του καιρού, η πτώση των τιμών οφείλεται και στο «γέμισμα» των αποθεματικών αερίου στα κράτη της ΕΕ, με τις αποθήκες αερίου της Γερμανίας να εμφανίζουν πληρότητα 99%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Προς άδοξο τέλος το σχέδιο για την υπόγεια αποθήκη στη Ν. Καβάλα

gazzetta
gazzetta reader insider insider