Ένας «ζεστός» Νοέμβριος θα δώσει «παράταση ζωής» στο φυσικό αέριο της ΕΕ ενόψει χειμώνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένας «ζεστός» Νοέμβριος θα δώσει «παράταση ζωής» στο φυσικό αέριο της ΕΕ ενόψει χειμώνα
Αν ο καιρός χειροτερέψει και η Ευρωπαίοι καταναλώσουν το φυσικό αέριο που έχουν στη διάθεσή τους, τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Σε έναν ήπιο καιρικά Νοέμβριο ελπίζει η Ευρώπη, ώστε να καμφούν οι πιέσεις που δέχεται στην αποθήκευση φυσικού αερίου (πολλώ δε μάλλον μίας ενιαίας απόφασης για πλαφόν στις τιμές) καθώς η ενεργειακή κρίση περιορίζει δραματικά τις προμήθειες ενόψει του χειμώνα.

Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις της Maxar δεν δείχνουν ακραίες καιρικές μεταβολές για τον τρέχοντα μήνα, προσφέροντας ανακούφιση στα νοικοκυριά που αγωνιούν για το κόστος της θέρμανσης ενώ δίνουν μία ανάσα και στις κυβερνήσεις που επιθυμούν να διατηρήσουν σε καλά επίπεδα τα αποθέματα φυσικού αερίου μετά την ελαχιστοποίηση των ρωσικών ροών.

Όσον αφορά τη ζήτηση, «το ζεστό ξεκίνημα του Νοεμβρίου θα ήταν ένα ευπρόσδεκτο σημάδι δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης της παγκόσμιας ενέργειας», σύμωνα με τον Μάθιου Ντρος, μετεωρολόγο στο Maxar, που προειδοποίησε ωστόσο πως: «περιστασιακές εμφανίσεις ψύχους δεν μπορούν να αποκλειστούν για τον Νοέμβριο και τη χειμερινή σεζόν 2022-2023 συνολικά».

«Ισχυρές πάνω από τις κανονικές θερμοκρασίες αναμένονται στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ ο ήπιος καιρός θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του μήνα» πρόσθεσε ο Ντρος, με άλλους μετεωρολόγους να εκτιμούν το κρύο θα επανέλθει στο δεύτερο μισό του μήνα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν υποχωρήσει σημαντικά μετά την κορύφωσή τους τον Αύγουστο, αλλά εξακολουθούν να είναι περίπου 80% πάνω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

«Το φθινόπωρο στην Ευρώπη ήταν ήδη ασυνήθιστα ζεστό, με τον Οκτώβριο να καταγράφει τις λιγότερες βαθμοημέρες θέρμανσης από το 2000. Αυτό βοήθησε να μείνει σχεδόν ανέγγιχτο το φυσικό αέριο στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης, οι οποίες είναι πλέον γεμάτες κατά περίπου 95% σε ολόκληρη την ήπειρο, με τη Γερμανία μάλιστα να κινείται στο 99%» πρόσθεσε ο μετεωρολόγος.

Από την πλευρά της, η Γερμανική υπηρεσία καιρού (Deutscher Wetterdienst) εκτιμά ότι ο ζεστός καιρός στη χώρα πρόκειται να συνεχιστεί, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας βλέπει επίσης θερμοκρασίες υψηλότερες από το συνηθισμένο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πιθανότητες για έναν πιο κρύο από το κανονικό χειμώνα στην πραγματικότητα αυξάνονται, αν και το πιο πιθανό σενάριο παραμένει ένας «κανονικός» χειμώνας μέχρι τον Ιανουάριο, όπως τονίζει το βρετανικό Met Office.

Ένας ζεστός Νοέμβριος θα απείχε πολύ από το να λύσει τα ενεργειακά προβλήματα της Ευρώπης, αλλά μια καθυστερημένη έναρξη της περιόδου θέρμανσης των νοικοκυριών θα έδινε μία πολύτιμη πνοή ζωής στους ηγέτες των κρατών - μελών για να οργανώσουν καλύτερα τους σχεδιασμούς τους. Και αν η Γηραιά Ήπειρος γλιτώσει από συνθήκες παγωνιάς και ψύχους τον χειμώνα - όπως προβλέπουν επιστήμονες της Υπηρεσίας Copernicus - οι καταναλωτές μπορεί να νιώσουν μία μικρή ελάφρυνση από τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής που εμφανίστηκε εδώ και δεκαετίες. Φυσικά, ένας ασυνήθιστα ήπιος καιρός εγείρει φόβους για την κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς η Ευρώπη γεμίζει τις δεξαμενές της με φυσικό αέριο εν μέσω των ρωσικών «εκβιασμών»

Σε ποιες χώρες θα αυξηθούν οι μισθοί το 2023 - «Βαριά» ήττα για την Ευρώπη

Η φτώχεια και η ακρίβεια βγάζουν τους λαούς στους δρόμους

gazzetta
gazzetta reader insider insider